Dinamo je na kraju ostao na četvrtom mjestu u svojoj skupini

 TOYIN OSHODI/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Toyin Oshodi/prosports/shutterstock Editorial/profimedia
MODRE LEGENDE

‘Čačić je OK, ali Dinamo nije napravio svoj maksimum u LP! Jasno je zašto smo ispali, nema tu neke filozofije‘

Četvorica bivših dinamovaca podvlače crtu pod nastup plavog kluba u Ligi prvaka.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. studeni 2022. 19:01

Dinamov opus u Ligi prvaka je završena priča, do europskog proljeća nije se uspio probiti. Chelsea i Milan nastavljaju u Ligi prvaka, Salzburg u Europskoj ligi. Je li Dinamo napravio maksimum, zašto je ispao, je li trener Čačić sve uradio kako spada ili je mogao bolje, koji su igrači Modrih odigrali na razini Lige prvaka, koji su podbacili, odnosno, od kojih se više očekivalo? Na ta pitanja odgovore smo potražili kod četvorice bivših dinamovaca.

Nikola Jurčević će nam kazati:

"Teško je kazati je li Dinamo napravio maksimum. Međutim, držim da su se Modri dobro prezentirali u Ligi prvaka. Pokazali su da mogu biti konkurentni. Naravno, uvijek ostaje onaj mali žal i upitnik je li se moglo više napraviti protiv Salzburga, je li se austrijskog prvaka moglo pobijediti u jednoj od dvije utakmice jer da je pobijeđen samo u jednoj utakmici, Salzburg bi bio iza Dinama, imao bi samo tri boda, imao bi samo tri neodlučena rezultata s Milanom, Chelseajem i Dinamom. No, sve u svemu maksimirsko društvo može biti zadovoljno svojom prezentacijom u Ligi prvaka."

Priča nam da Čačićev sastav nije bio konkurentan samo u jednoj utakmici, onoj s Milanom u Zagrebu.

"Moramo svi biti svjesni da se igrala Liga prvaka protiv iznimno kvalitetnih protivnika. Dinamo se zaista nema čega sramiti, dapače."

image

Livaković je, po Nikoli Jurčeviću, bio jedan od najboljih igrača Dinama u Ligi prvaka

DAMIR KRAJAC Cropix

Kad smo ga pitali što je Čačić napravio dobro, a gdje je mogao i trebao bolje, veli sljedeće...

"Nije lako to previše analizirati jer takva priča spada u onu sferu “što bi bilo kad bi bilo”, bila bi to zapravo špekulacija. Osim u toj maksimirskoj utakmici s Milanom, Modri su bili organizirani, kompaktni, čvrsti. To je definitivno plus. Možda se moglo više napraviti pogotovo protiv Salzburga, to je bio ključ. Nadalje, možda je trebalo imati više svježine u momčadi, tu govorim o rotacijama. Također, možda se trebalo naći rješenje za klasičnog lijevog beka, pa da je Robert Ljubičić igrao na svojoj prirodnoj poziciji u veznoj liniji. Mogao je biti u udarnom sastavu ili alternativa jer Dinamo u sredini terena nije imao igrače koji bi mogli biti osvježenje u momčadi."

Kad se radi o igračima koji su se istaknuli, odnosno, koji nisu bili na adekvatnoj razini, Jurčević ima ovakvo mišljenje:

"Na razini su bili Livaković, Šutalo i Mišić. Kad bismo gledali samo prvu utakmicu protiv Chelseaja onda je tu i Oršić, ali nakon toga se pomalo ugasio. Petković je bio dobar u obje utakmice s Chelseajem, ali u ostalima nije bio na toj razini. Više se očekivalo od Ivanušeca i Ademija. Po meni je nedovoljno bio upotrebljen Drmić, tako da je o njemu teško pričati", zaključio je Jurčević.

Legendarni bivši veliki španer Marijan Čerček, popularni Čera, ovako je vidio Dinamov nastup u Ligi prvaka:

"Dinamo nije napravio maksimum u Ligi prvaka. Da jest, onda bi se dokopao europskog proljeća. Naša prilika je isključivo bila - Salzburg! Nismo je iskoristili. Da smo ih jednom dobili, plus onaj maksimirski bod s njima, bili bismo u Europskoj ligi na proljeće. Pobjeda nad Chelseajem bila je bonus, ali da se zamijenila za jednu pobjedu nad Austrijancima, sada bismo se veselili. Trebalo se nakon tog uspjeha nad londonskim klubom samo fokusirati na Salzburg. To su bile ključne utakmice, ispali smo samo zato jer nismo dobili austrijskog prvaka. Nema tu nikakve druge filozofije", kaže Čerček.

Stari majstor hvali trenera Čačića.

"Meni je Čačić sasvim O.K. Dinamo je pod njegovom trenerskom palicom napravio super stvari. Prošle sezone je uzeo prvenstvo, sad vodi u HNL-u, osvojio je Superkup, plasirao se u grupnu fazu Lige prvaka, gdje je uzeo četiri boda. Dakle, rezultati su tu, vrlo dobri rezultati. Zaradili su se i veliki novci, tako da se o Čačićevom doprinosu ne treba raspravljati. Ali, da se moglo napraviti više - jest! Tu se opet vraćamo na utakmice sa Salzburgom, tu nismo napravili ono što smo mogli. Dinamo se ne može uspoređivati s Chelseajem i Milanom, ali Salzburg je u našem rangu, mislim i da smo nešto bolji od Austrijanaca. Protiv njih smo trebali igrati hrabrije i danas bismo razgovarali o Dinamovom europskom proljeću."

image

Mislav Oršić je postigao nezaboravan gol za pobjedu nad Chelseajem u prvoj utakmici

MAREK DORCIK/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Marek Dorcik/prosports/shutterstock Editorial/profimedia

Nije želio pojedinačno analizirati doprinos Dinamovih nogometaša u Ligi prvaka.

"Ne bih se upuštao u takve ocjene jer bi za takvu analizu trebalo upotrijebiti i statistiku, pogledati ponaosob doprinose igrača u svim utakmicama. Ponekad neki igrač ponudi mnogo toga, daje ogroman obol igri s oduzetim loptama, točnim dodavanjima, trkom, ispunjavanjem trenerovih zadataka, ali to nije toliko vizualno primijećeno. Neki su odigrali bolje, neki lošije, neki su očito u padu forme, ali uvijek se treba gledati momčad, tako da ne bih nikoga izdvajao po dobrom i lošem. Momčad čini jedanaest do petnaest igrača, treba se gledati ukupnost doprinosa", zaključio je Čerček.

Stjepan Deverić drži da su Modri skupinu Lige prvaka odigrali korektno.

"Dogodila se ta velika pobjeda nad Chelseajem, Dinamo je bio konkurentan, ali mislim da je sasvim jasno da je prilika za europsko proljeće propuštena u te dvije utakmice sa Salzburgom, s time da držim kako u tim utakmicama s Austrijancima nismo imali niti sreće. Dakle, ocjena ukupnog nastupa u Ligi prvaka je sasvim solidna, korektno je to odrađeno. Naravno, svima nam je krivo što nismo prošli", kaže Deverić.

Kao i svi naši sugovornici kazuje da je krucijalni razlog Dinamovog ispadanja činjenica da se nije pobijedio Salzburg.

"Chelsea i Milan su giganti, oni su bolji od nas, mislim da tu nema posebne rasprave. Protiv Salzburga su se trebali uzeti bodovi za prolaz. Ali, nažalost, u te dvije utakmice se uzeo samo bod, makar ja ne mislim da je Dinamo igrao loše protiv njih, niti u Salzburgu, niti u Maksimiru. Bilo je peha, nekih pogrešaka, poput onog jedanaesterca u gostima. Diskutabilno je pričati o tome što se moglo bolje. Naravno da se uvijek može bolje", zaključio je Deverić.

image

Josip Mišić je bio najstabilniji igrač u Dinamovom veznom redu

RONALD GORSIC Cropix

Mihael Mikić također ima riječi hvale za sve ono što su Modri ponudili u najelitnijem klupskom natjecanju na Globusu.

"Ukupno gledajući, to je realnost. Ona prva pobjeda protiv Chelseaja nije bila realnost, uhvatili smo ih na krivoj nozi. Dvije utakmice sa Salzburgom bile su realnost, nažalost, tu se od šest mogućih uzeo samo bod, tu se trebalo više napraviti. Da jest, danas bi Dinamo igrao europsko proljeće", kaže Mikić.

Veli da je Dinamo kompletnu Ligu prvaka odigrao praktički s 14 igrača koji su iznijeli sav teret.

"Možda je sad na kraju došlo do umora. Ali, znate, kad je Dinamo u pitanju, ne trpi se da u nacionalnom prvenstvu nema nakon jedanaest-dvanaest kola osam do deset bodova prednosti. To je najveći problem jer se onda trener ne odlučuje za prevelike rotacije. Da je Čačić više rotirao u HNL-u, možda bi imao tri-četiri boda manje, a onda bi se postavljali upitnici zašto Dinamo nije superiorno prvi na ljestvici. Oko Dinama se stvara nerealna slika, a očekivanja su enormno visoka. Izgubi se jedna utakmica u prvenstvu, već se počinje pričati o smjenama trenera. Maksimirski klub se tretira na način da uvijek sve mora biti savršeno. Igrači, trener i stručni stožer nisu roboti, treba imati razumijevanja. Bili smo u grupi s klubovima koji enormno puno ulažu, koji imaju enormno puno dobrih igrača. Forma modrih igrača je oscilirala, ali tu značajnu ulogu ima svježina kako se to u kojem trenutku osjeća. Možda smo od nekih igrača očekivali više, ali očito u datoj situaciji nisu mogli dati više. No, u nikoga ne treba upirati prstom. Dinamov nastup u Ligi prvaka je plus bez obzira na to što se nije uhvatilo proljeće", zaključio je Mikić.

Linker
26. travanj 2024 16:09