Igor Bišćan

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
DINAMO IDE PO POJAČANJA

Čačić je prije smjene dogovarao tri transfera. Bišćan bi prvo mogao krenuti po dva velika talenta

Pitanje je kako će se postaviti Uprava i jesu li spremni izdvojiti dovoljno novca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. travanj 2023. 14:02

Lakše je u smiraj sezone promijeniti trenera nego sportskog direktora koji je već počeo razgovore s igračima koji bi trebalo pojačati momčad u idućoj. Kod Dinama je Ante Čačić objedinjavao dvije funkcije, tako da se već debelo bavio kadrovskom križaljkom za ljetni mercato.

Obavio je razgovore s predsjednikom Rijeke Damirom Miškovićem oko mogućeg dolaska Matije Frigana u plave dvore, bio je angažiran na dovođenju stopera Bećira Omeragića iz Zuricha... U njegovo vrijeme povela se priča i oko mogućeg dovođenja nove slovenske zvijezde Žana Vipotnika.

Idemo dalje... Obavio je Čačić i razgovore oko produženja ugovora s Dominikom Livakovićem, Stefanom Ristovskim i Brunom Petkovićem, oko ‘podebljanja‘ ugovora s Martinom Baturinom i Darijom Špikićem. Svi ti poslovi ostali su neriješeni, a Čačić nije imao dovoljno vremena da ih riješi, jer je dobio ‘pedalu‘. Prije nego što je otišao u povijest, riješio je potpisivanje produljenih ugovora s Josipom Mišićem, Dinom Perićem i Danijelom Zagorcem, Uprava je za te poslove dala zeleno svjetlo...

Što se sada događa? Logično jest da novi član Uprave kojem je sportski sektor zaduženje, a radi se naravno o Dariju Šimiću nastavi tamo gdje je Čačić stao. Šimić bi trebao nastaviti, obnoviti razgovore sa spomenutim imenima, riješiti poslove koje nije uspio Čačić u vrijeme svoje kratke vladavine kao sportski direktor. Ili se možda stvari mijenjaju? Možda Šimić i naravno novi trener Igor Bišćan nemaju iste ideje i istu viziju koju je imao bivši trener i sportski direktor kad se radi o igračima koji je trebali u ljetnom mercatu sletjeti u plavu svlačionicu? Zasad to još ne možemo znati...

image

Matija Frigan

David Klein/Zuma Press/Profimedia

Prijatelji Šimić i Bišćan su novi ljudi ‘novog‘ Dinama, tek su preuzeli funkcije, naravno da trebaju razgovarati, dogovoriti se, posložiti sve kockice momčadi kakvu bi oni htjeli vidjeti i imati sljedeće sezone. Ne radi se tu samo o imenima koje smo nabrojali, ima Dinamo još dosta igrača na posudbama, točnije dvije kompletne momčadi, čak i više, njih - 24! Naravno da Bišćan i Šimić morati donijeti odluku tko od njih može nadograditi momčad, tko može svojom kvalitetom pomoći da bude još bolja. Većina njih vjerojatno se nikada neće vratiti u plavi klub, ali netko možda i hoće.

Rijeka ima pravo otkupa ugovora

Ovako na prvi pogled, ispada da je najbolje od svih igrača na posudbi igrao Marko Tolić u Mariboru kod Damira Krznara. Statistika mu je stvarno super, 10 golova, 13 asistencija. Međutim, ima tu jedna kvaka kad je Tolić u pitanju. U Dinamu nikad nije iskoristio svoj potencijal. Istina, nije niti adekvatnu priliku. E sad, Šimić i Bišćan moraju odlučiti da li je on kapacitet za Dinamo ili možda ipak nije.

Bilo bi sigurno i šteta za Tolića da se vrati u Maksimir, pa da opet dobiva minutažu na kapaljku, a u Mariboru mu tako dobro ide. Konačno, Tolić se spominje i kao dio paketa ako bi u Maksimir došlo slovensko napadačko čudo mlađahni Žan Vipotnik. Slična su priča Antonio Marin i Niko Janković koji imaju fina izdanja u Rijeci. Naravno, to opet ne znači da bi takva izdanja imali u plavom klubu, to je ipak neka mnogo viša razina.

image

Lukas Kačavenda

David Klein/Zuma Press/Profimedia

Nadalje, Marin je krilo, a tu Dinamo ima jednog mladog aduta, Gabrijela Rukavinu kojeg Igor Bišćan sigurno neće prokockati. Janković bi mogao pomoći u veznoj liniji, ali vidimo da je novi trener u vezu vratio Roberta Ljubičića, tu su Luka Ivanušec, Marko Bulat, Martin Baturina, pitanje jest bi li Niko mogao dobiti u Dinamu priliku kakvu ima u Rijeci.

A kao i kod Tolića, ide priča da bi Marin i Janković također mogli biti u nekom paketu kad se radi o eventualnom dolasku Matije Frigana. Konačno, Rijeka ima pravo otkupa njihovih ugovora. Kad se radi o otkupu ugovora, ista priča je i s Mahirom Emrelijem, turski Konyaspor ima mogućnost otkupa. Od jačih imena s posudbe tu su još i Sandro Kulenović koji ima također odličnu statistiku u Lokomotivi, postigao je 10 pogodaka i imao šest asistencija, ali bez obzira na to nije dio udarne jedanaestorice Čabrajine momčadi, često je na klupi.

U21 pozivi signalizirali Bišćanove poteze?

S obzirom na moguće dolaske Frigana i Vipotnika, vjerojatnim ostankom Drmića, a i činjenicom da se ne zna se hoće li Bruno Petković autorizirati ljetni transfer, teško je vjerovati da će se Kulenović vratiti u plavi dom. Da, tu je i lijevi bočni Danijel Štefulj koji je na posudbi u Celju, hoće li možda njemu Bišćan ponuditi priliku? Kad ovako na prvu gledamo te igraće na posudbi, zapravo je teško zaključiti da bi se bilo tko od njih mogao vratiti u plave dvore s nekakvom perspektivom da postane standardni dio udarne postave. Iako, nikad se ne zna...

image

Martin Baturina i Luka Stojković

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ima tu i još zanimljivih priča. Sve se više u nogometnim kuloarima šuška po tome da će Dinamo krenuti po dva iznimno talentirana igrača iz Lokomotive, Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića. Ali o tome se priča već duže vrijeme, a dosad se nije dogodilo. Kad već pišemo o svim tim mogućim špekulacijama kad se radi o nadolazećem ljetnom mercatu, treba zabilježiti i ovo. Igor Bišćan je prije nego što je preuzeo Dinamo bio izbornik mlade U-21 selekcije Hrvatske. I pokazao je svojim pozivnicama za posljednje utakmice protiv Izraela i Engleske koje mlade igrače cijeni.

Dakle, za te posljednje provjere pred Euro između ostalih igrača je pozvao baš sve ove koje se i sad dovode u vezu s mogućim dolaskom u Dinamo. Na to popisu su bili Frigan, Kačavenda, Stojković, Marin, Janković....Uz dvojac koji već je u modrom domu, Baturinu i Perkovića. Možda je i to nekakav pokazatelj budućeg izgleda Dinama?

Naravno, sve će ovisiti kako će se postaviti Uprava kluba, hoće li biti dovoljno financijske moći za dovođenje igrača koje će se trebati platiti, vjerojatno jako izdašno.

Linker
25. travanj 2024 08:48