Ante Čačić bi mogao i iduće godine voditi Dinamo

 NIKSA STIPANICEV Cropix
STRUKA SLOŽNA

‘Čačić je pun pogodak! Odmah je dobio povjerenje igrača i treba ga zadržati kao trenera Dinama!‘

Dražen Besek, Branko Ivanković, Mario Cvitanović i Nikola Jurčević se slažu oko Ante Čačića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. svibanj 2022. 11:42

Ante Čačić je bio sasvim jasan nakon što je osvojio naslov prvaka na Šubićevcu. Ne idem u penziju! To je bila i poruka onima koji odlučuju u Dinamu. Poruka za sljedeću sezonu. Iskusni trener i bivši izbornik želi ostati trener zagrebačkog kluba. Doveden je da spasi Dinamovo prvenstvo koje je počelo bježati kao srna ispred vuka, doveden je kao spasitelj, kao Mesija koji će Modre zadržati na pobjedničkom postolju. Uspio je, spasio je Dinamo kad je izgledalo da mu spasa nema, kad su se “morski psi” Hajduk i Osijek približili i rastvarali ralje. I što sad? Iz kluba nema potvrde da će ostati trener i za sljedeću sezonu, ali neki izvori tvrde da ga maksimirska vrhuška želi zadržati. Razgovori na tu temu još nisu obavljeni u maksimirskoj šumi, vodit će se nakon vječitog derbija s Hajdukom. Naravno, Čačić ne bi trebao ovisiti o tom derbiju, ali bi trijumf nad Majstorom s mora svakako pomogao cjelokupnoj priči njegova ostanka.

"Apsolutno ga treba zadržati"

Čačić je napravio sve što se od njega tražilo, ali ne samo to, nego i mnogo više. U nevjerojatno kratkom vremenu neke igrače je vratio iz mrtvih, a upravo su mu “mrtvaci” donijeli prvenstvo. Pogledajte taj sjajan Čačićev trenerski krasopis. Kad je izgledalo da Petković tone s kamenom oko noge, u samoj završnici ga je izgurao na površinu, Petko je u samom finišu postao jedna od glavnih figura, svoje najbolje utakmice odigrao je baš u ovom kratkom vremenu Ante Čačića. Dario Špikić, taj momak koji je bio bačen na marginu, bio je najbolji igrač protiv Osijeka i Šibenika, u posljednje dvije utakmice koje su Modrima donijele naslov. Ante ga je gurnuo u igru u dramatičnoj završnici, nije se libio staviti tog mladog igrača za kojeg su bivši treneri mislili da nije taj. U igru je stavio i još jednog koji je bio zaboravljen, rekli bismo i neopravdano zapostavljen. O Marku Toliću je riječ. I vidi vraga, baš Tolić postiže onaj pogodak na Šubićevcu koji je Dinamu ostvario šampionska vrata. Pod njegovom palicom razigrao se i Menalo, u život je vratio Lauritsena koji je kod bivših trenera također iscurio iz momčadi. U šokantnim okolnostima okrenuo je Dinamo naglavačke i uspio doći do naslova. Tako to rade trenerski majstori. Pa zar onda nije logika da mu se skine prefiks “privremeni” i da dobije novi mandat za sljedeću sezonu?

"Antu Čačića apsolutno treba zadržati kao trenera Dinama! Mislim da se o tome uopće ne treba raspravljati. U vrlo kratkom vremenu je napravio ono što je najteže u nogometu. Stekao je povjerenje igrača! To se vidjelo svakoj utakmici. Nadalje, trenera obilježava rezultat, a Čačić ga je ostvario i uzeo prvenstvo", kaže nam Dražen Besek.

Veli da ne vidi koje bi bilo obrazloženje da ga se makne s trenerske pozicije.

"U zaista rekordno kratkom vremenu riješio se svih eksperimenata, uništio je improvizaciju, a bio je učinkovit. To što ima 68 godina? Ma, kakve godine, koga briga za godine. To je isto kao kod igrača, ili si talentiran ili nisi, ili znaš ili ne znaš", zaključio je Besek.

Bivši trener Modrih, izbornik reprezentacije Omana poslao je čestitku Dinamu i Anti Čačiću.

"Tu sam s reprezentacijom, Igor Panadić, Zlatko Ivanković, Marko Stilinović, svi šalju čestitke. Baš diskutiramo kako je Dinamo s lakoćom dobio Šibenik u krucijalnoj utakmici", kazao nam je Tanac za uvod.

Kad smo ga pitali o ostanku Ante Čačića na klupi Modrih, kaže...

"Velike čestitke Anti Čačiću. Dinamo je uzeo naslov jer je imao najdužu klupu, a Čačić je to znao iskoristiti. Modri su posegnuli za najboljim mogućim rješenjem, uzeli su iskusnog trenera koji je sve prošao. Ante ima osjećaj za igru, smisao za igru. To je nedostajalo Dinamu. Mladi treneri se previše opterećuju s nekim drugim stvarima, umjesto da se bave igrom. Za Dinamo naravno nije bilo dobro da je imao tri trenera u istoj sezoni. No, na kraju su napravili sjajnu stvar kad su uzeli Čačića za sam finiš prvenstva. U kratkom vremenu uspio je skenirati momčad, u novu sezonu može krenuti apsolutno pripremljen s čistom situacijom, a momčad ga slijedi. Ima definitivno moj glas za ostanak na Dinamovoj klupi. Ne vidim baš neka druga rješenja. Puno mladih, dobrih trenera je nažalost potrošeno, prerano su ušli u žrvanj rada u velikom klubu. Opet nažalost, moraju kretati ispočetka u stjecanje afirmacije u trenerskom svijetu", zaključio je Ivanković.

Struka složna oko Čačića

Da, i treneri sa strane su primijetili kako momčad slijedi Čačića i kako je stekao maksimalno povjerenje svlačionice. Pričaju nam plavi dečki kako ih je Ante posve smirio, dao im samopouzdanje i kako mu maksimalno vjeruju. Vele “kad nekog ne stavi u momčad, znamo da je to pravedno”. Uostalom, mogli ste sve to vidjeti u mišljenjima koje su podijelili s javnošću u posljednje vrijeme. Svi su bili oduševljeni Čačićem.

"Ante Čačić svakako zaslužuje dobiti novi mandat! Uspio je, osvojio je naslov prvaka, bilo bi zaista nepravedno ga maknuti s trenerske pozicije ako on želi ostati. To je jednostavno stvar logike. Pazite, on je u Dinamu samo mjesec dana, a uspio je posložiti momčad, ubaciti igrače koji su bili na klupi, oni su mu vratili na sjajan način. Afirmirao je igrače na koje bivši treneri praktički nisu računali, ne libi se staviti mlade igrače", kaže nam Mario Cvitanović, još jedan bivši trener Dinama.

Kao i ostali naši sugovornici primijetio je kako ga svlačionica poštuje.

"Prije njegovog dolaska u Dinamo, odnosi su mi izgledali zategnuti, napetiji. Takav je bio moj dojam. Dolazak Čačića je donio rasterećenje u svlačionicu. Igrači kod njega osjećaju ugodu, dobro se osjećaju. On je miran, kuler, to je ovoj momčadi definitivno odgovaralo. Naravno, sljedeća sezona donosi nešto novo, mora se ubaciti nova energija. Samo je pitanje hoće li njegova mirnoća biti dovoljna dugoročno. Jer znate kako je kod igrača. Kad je netko agresivan, treba im netko mirniji, kad je netko mirniji, onda im treba agresivac. Trenerska je to sudbina. Sad je bitna strategija kluba. Pitanje jest jesu li i njegovi suradnici u stručnom stožeru na njegovom tragu. Ali Dinamo je pod Čačićem u kratkom vremenu dobio onu konturu koju je imao prije, tamo još u vrijeme Zorana Mamića. Zato da, definitivno, Čačić treba ostati", zaključuje Cvitanović.

A što kaže Nikola Jurčević?

"Ako Dinamo traži trenera s iskustvom, znanjem, staloženošću i navikom rada, ne vidim razloga zašto Čačić ne bi ostao trener? On apsolutno može nastaviti u novoj sezoni s Dinamo. Jedino ako klub ima neke druge ideje i planove."

Eto, vidjeli ste, nogometni stručnjaci su jedinstveni. Nakon ovih razgovora možemo napisati - 4:0 za Čačića. Svi oni drže da bi čovjek koji je spasio Dinamo i donio mu naslov prvaka trebao ostati trener i za sijedeću sezonu. Posve se slažemo s njihovim razmišljanjem. Valjda tako rezoniraju i u plavom klubu. Greške s izborom trenera više im se ne bi smjele ponavljati. Kazati Čačiću “zbogom” nakon svega, bio bi klasičan pucanj u vlastito koljeno. Vjerojatno su toga svjesni. Ako ove sezone nisu naučili na greškama, onda se bojimo da nikada niti neće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:29