Čačić je u Ligi prvaka osvojio 4 boda

 DAMIR KRAJAC Cropix
OSAM NASTUPA U LP

Čačić je treći među trenerima Dinama po uspješnosti u Ligi prvaka, jedna legenda je na samom vrhu

Bodovni učinak Dinamovih trenera u dosadašnjim nastupima u Ligi prvaka.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. studeni 2022. 23:52

Od 1998. godine, kad je prvi put ušao u Ligu prvaka, Dinamo je u osam navrata sudjelovao u skupinama najvažnijeg europskog klupskog natjecanja. Šestorica su trenera uvodila Plave u elitu, a desetorica su bili na klupi u tim Dinamovim plovidbama. Po dvaput su snove navijača Modrih ostvarivali Zlatko Kranjčar i Ante Čačić, a Ligu prvaka u Zagreb su doveli još Osvaldo Ardiles, Kruno Jurčić, Zoran Mamić i Nenad Bjelica.

Kranjčar je “probio led” 1998. godine i s Dinamom je tada prvi put ušao u Ligu prvaka, a drugi mu je put to uspjelo 2016. godine. Čačić je, pak, prije ovosezonskog plasmana, identični uspjeh polučio prije deset godina. Ardiles je 1999. ušao u Ligu prvaka, Jurčić 2011. godine, Mamić 2015. i Bjelica 2019. godine.

Odigrali su Plavi 48 utakmica u skupinama i bodovno je najuspješniji trener bio – Velimir Zajec u sezoni 1998./99.! Zamijenio je Kranjčara i na tri je utakmice osvojio sedam bodova (Porto 3:1, Ajax 1:0, Olympiacos 1:1), nije osjetio gorčinu poraza. Dinamo je tada bio vrlo blizu ulaska u četvrtfinale, trebala mu je domaća pobjeda s dva pogotka razlike u posljednjem kolu protiv Olympiacosa. No, na minus 15 stupnjeva Celzija završilo je 1:1 i Plavi su osvojili drugo mjesto u skupini, iza Olympiacosa. Tada je samo prvoplasirana momčad iz skupine nastavljala natjecanje.

Zajeca slijedi Bjelica s osvojenih pet bodova u skupini, Ardiles i Čačić dohvatili su svaki po četiri boda, a Mamić tri boda. Po jedan su bod upisali Kranjčar, Vlak i Jurčić, dok se Sopić i Petev nisu osladili bodovnim ulovom.

Čačić je ujedno, u dva mandata, vodio s klupe i najviše utakmica u skupinama Lige prvaka, od mogućih 12, bio je trener na 11 dvoboja. U prvom je mandatu, naime, bio smijenjen tjedan dana uoči okršaja posljednjeg kola u skupini protiv kijevskog Dynama u Zagrebu. Naslijedio ga je Krunoslav Jurčić i tim 1:1 remijem Jurčić je upisao i svoj jedini bod u Ligi prvaka.

Što su Dinamovi treneri osvojili u Ligi prvaka

VELIMIR ZAJEC

7 bodova - dvije pobjede, jedan remi, nula poraza.

NENAD BJELICA

5 bodova - jedna pobjeda, dva remija, tri poraza.

OSVALDO ARDILES

4 boda - jedna pobjeda, jedan remi, tri poraza.

ANTE ČAČIĆ

4 boda - jedna pobjeda, jedan remi, devet poraza.


ZORAN MAMIĆ

3 boda - jedna pobjeda, nula remija, pet poraza.

MARIJAN VLAK

1 bod - nula pobjeda, jedan remi, nula poraza.

ZLATKO KRANJČAR

1 bod - nula pobjeda, jedan remi, tri poraza.

KRUNOSLAV JURČIĆ

1 bod - nula pobjeda, jedan remi, šest poraza.


ŽELJKO SOPIĆ

0 bodova - nula pobjeda, nula remija, jedan poraz.


IVAJLO PETEV

0 bodova - nula pobjeda, nula remija, četiri poraza.

Linker
20. travanj 2024 17:18