ZELJKO HAJDINJAK Cropix
BIVŠI TRENER MODRIH

‘Čačić mora odlučiti i povući obarač. Ako želi igrati visoko, pritiskati, njih dvojica moraju u napad...‘

Bivši trener Dinama koji iza sebe ima neugodno europsko ispadanje, najavljuje uzvrat 2. pretkola LP
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. srpanj 2022. 12:48

Dinamo se u zadnjih 15 sezona 14 puta plasirao u skupinu europskih natjecanja. Samo je jednom ispao iz Europe, u kolovozu 2017. godine protiv albanskog Skenderbeua. Ovoga puta to mu se ne može dogoditi, jer ako i ispadne od Škupija u 2. pretkolu Lige prvaka, nastavlja natjecanje u borbi za Europsku ligu. Ipak, te utakmice sa Skenderbeuom prije pet godina predstavljaju upozorenje pred ogled s prvakom Sjeverne Makedonije, jer i tada su Modri bili veliki favoriti. Prva utakmica s Albancima u Maksimiru završila je 1:1, a uzvrat 0:0, tada je važilo pravilo gola u gostima, pa je Skenderbeu prošao dalje. Jučer smo pred sudar Modrih protiv momčadi Goce Sedloskog, porazgovarali s Mariom Cvitanovićem, trenerom koji je tada vodio Dinamo u tim ogledima sa Skenderbeuom.

- Mi tada nismo bili na razini na kojoj smo trebali biti, nismo bili dovoljno snažni i moćni. Imao sam tada Henriqueza u špici, Soudanija i Fernandesa na bokovima, a Olmu je to bila treća utakmica za Dinamo. A tada je Olmo jedini preuzimao odgovornost u igri, nitko drugi. Bio je najmlađi, tu se vidjela njegova kvaliteta. U današnjoj momčad Ante Čačića imate pet-šest igrača koji preuzimaju odgovornost. S tim da je tada atmosfera oko kluba bila jako loša. Uz dodatak da je Skenderbeu bio nezgodnija momčad nego što je Škupi, motoričnija, agresivnija, kompaktnija konkretnija. Iako je u nogometu sve moguće, mislim da se u utorak protiv Škupija Dinamu ne može ponoviti Skenderbeu - kazao nam je Cvitanović.

image

Mario Cvitanović

SRDJAN VRANCIC Cropix

Traženje odgovora

Kaže da Škupi ima kvalitetnih pojedinaca, ali napominje da nisu toliko okomiti i konkretni.

- Oni su Dinamu napravili samo dvije situacije iz kojih su postigli dva pogotka. Modra obrana je loše reagirala i to je bilo to. Mislim da će Dinamo u Skoplju imati puno više prostora prema naprijed. Predviđam da će se Škupi malo više otvoriti, a držim i da Dinamo neće odmah jurcati, da neće igrati visoki presing. Mišljenja sam da Modrima puno više odgovara kad imaju više prostora prema naprijed, puno su bolji u tranziciji nego kad rade presing, kad igraju na zatvorenu formaciju. To su i pokazale utakmice na startu sezone. Oršiću treba prostora, Špikiću, Menalu, pa čak i Petković voli dolaziti iz tranzicije. Jedini igrač kojem odgovara da se igra visoko jest Drmić koji je “fox in the box”. Kad se igra tranzicijski, onda i Ademi dolazi u pozicije da se može transformirati. Pa vidjeli ste i gol Baturine u Koprivnici, također je stigao iz tranzicije. Za igru na zatvorenu formaciju moraš imati jako puno shema, jako puno kretanja bez lopte krilnih napadača i veznih igrača. puno transformacija. Za zatvorenu formaciju suparnika, Dinamo se još uvijek nije ustabilio.

Kad govori o današnjem Dinamu, Cvitanović priča...

- Odigrali su Modri tek četiri utakmice, ali neka baza se već može vidjeti. Čačić još sigurno traži odgovore na neka pitanja. Pogotovo kad se radi o nekim fazama igre i stila igre. Međutim, rezultatski su ove dosadašnje utakmice bile učinkovite. Modri su dobili obje utakmice u prvenstvu, uzeli su Superkup, iako je bilo iznenađenje, nisu izgubili od Škupija. A pogotovo treba naglasiti da je Čačićeva momčad bila iznimno golgeterski učinkovita. Jedino nisu zabili Hajduku, a u ostale tri utakmice zabili su deset pogodaka, što je sjajan podatak. Nadalje, zabijaju napadači, Drmić je zabio tri pogotka, zabio je Petković, zabijaju krilni igrači, Menalo, Špikić, Oršić, zabijaju vezni, Ademi, Mišić, Baturina... To je velika stvar kad zabijaju vezni igrači i napadači. A dobro je i ono što sam već naglasio, puno golova se zabija iz tranzicije. Dobro je i što se zabija nakon prekida, dva puta protiv Slavena, jednom protiv Lokomotive.

Jako puno plusova

Još je nešto htio posebno naglasiti.

- Dinamo se vraća nakon rezultatskog minusa. Vratio se i protiv Lokomotive, Škupija i Slaven Belupa. To je još jedan veliki plus. Dakle, na startu sezone vidimo da Modri imaju jako puno plusova.

Ipak, ima i minusa...

- Dinamo mora obratiti pozornost na ulaske u utakmice. Protiv Lokomotive su na početku ušli u minus, u Koprivnici također, a ne govorim samo o jedanaestercu, već je u prvoj minuti drugog poluvremena Lauritsen je nespretno vratio loptu, bio je korner, pa zicer za domaće. Treba se paziti na ulaske u poluvremena, Dinamo treba biti koncentriraniji. Također, imaju malo problema i na postavljenu obranu, na zatvorenu formaciju suparnika, tu nisu razrađene linije kretanja, niti način razbijanja bloka. Ne funkcionira niti visoki presing onako kako bi trebao, Modri bolje djeluju iz defenzivnije zone s brzim izlaskom na osvojenu loptu. Šteka kompaktnost linija, ali to će doći s odigravanjem utakmica, za Europu to treba popraviti.

image

Ante Čačić

BORIS KOVACEV Cropix

Banalne situacije

Kad mu kažemo da Dinamo bolje izgleda kad igra s jednim klasičnim napadačem, veli:

- To uopće ne treba značiti. Kad igraš s Drmićem i Petkovićem, imaš još jednog igrača u veznoj liniji više. Možeš biti produktivniji u posjedu. Oršić, Ivanušec u tom slučaju? Čačić mora odlučiti i povući obarač, donijeti odluku. Ne može se igrati s 12 ili 13 igrača. Za Dinamo je super stvar što ima širinu. Ako Čačić želi igrati visoko, raditi pritisak s dva napadača, onda mu trebaju igrati Drmić i Petković, onda si produktivniji, imaš dva “killera” u završnici. Ako želi igrati niže, ako traži posjed iz srednjeg ili nižeg bloka, onda je teško igrati s dva klasična napadača presing, a niti jedan ni drugi nisu Mandžukić. Tada fali pritisak na suparničku veznu liniju. To se događalo u Zagrebu protiv Škupija. Ali Škupi nema takvu kvalitetu da je to skroz iskoristio, griješili su Makedonci u osnovnim dodavanjima, a golovi koje je Dinamo primio su za Čačićevu momčad bile banalne situacije, to se moralo riješiti. Dakle, u Skoplju Čačić mora odrediti stil igre, hoće li Škupi stiskati visoko ili će biti niže, kako bi imao bolju tranziciju. U prvoj varijanti treba igrati s dva klasična napadača, u drugoj s jednim. Ali ponavljam, Dinamo lakše zabija golove kroz tranziciju. Bilo kako bilo, veliki sam optimist pred utakmicu u Skoplju i vjerujem da Modri preskaču Škupi. Dinamo je favorit, njegov rejting, kvaliteta igrača i širina kadra daje im to pravo - zaključio je Mario Cvitanović.

Ljubičića je možda stigao umor

Kaže nam Cvitanović da je Ristovski jako dobro odradio svoj posao na poziciji stopera protiv Slavena Belupa, ali da također u Skoplju tu poziciju može bez problema odigrati Perić. Kazao je nešto i o Robertu Ljubičiću.

- To mu je bila četvrta utakmica zaredom. Puno smo ga čekali vidjeti ga u veznoj liniji, ali nije me oduševio. Moguće je pitanje umora s obzirom da stalno igra. Sigurno je bio jako motiviran u ove četiri utakmice, došao je napaljen u Dinamo, možda ga je zaista stigao umor.

Bočkaj dobar u Koprivnici

Čačić je u Koprivnici dobio i osporavanog Petra Bočkaja. Bio je Pero Bombardero dobar, agresivan, prema naprijed itekako primjetan, njegovi precizni ubačaji i proigravanja su upadali u oči. Šteta što nije zabio pogodak iz krasne akcije koju je počeo, ali vratar Sušak je zaista kod njegovog udarca ljevicom reagirao briljantno. Imao je doduše nekih defenzivnih propusta, ali ukupno, Bočkaj se vraća, što je jako dobra vijest za Čačića.

Linker
28. travanj 2024 17:37