GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
AH, TA ‘DEVETKA‘...

Čačić pred velikom odlukom za derbi: Novo pojačanje u vrhu napada, u prvih 11 dolazi igrač iz sjene?

Zabijao je već ove sezone i u prvenstvu i u Europi, a u Dinamu je ionako neizostavan član prvih 11.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. svibanj 2022. 14:35

Po zakonu velikih brojki, ako već ne prema trenutnoj formi, netko bi od Dinamovih napadača trebao napokon zabiti neki važan pogodak. Kad govorimo o napadačima mislimo konkretno na špice, na one kojima je zabijanje primaran posao. A oni na tom radnom mjestu “štekaju”. Zadnje tri utakmice Dinamo, općenito, nije baš efikasan. Nula u Splitu, kasni Ademijev u Velikoj Gorici i autogol protiv Lokomotive. Tek prije toga gledali smo uvjerljivu pobjedu protiv Šibenika (3:0), kojoj su također prethodile teške pobjede. Muče se Modri, ali sigurno bi njihovim trenerima bilo lakše kad bi imali barem jednog raspoloženog centarfora, još ga nisu pronašli.

Jurić je obećavao

Tko će, dakle, biti taj, “devetka” protiv Osječana, kome će Ante Čačić pokloniti povjerenje u vrhu napada? U obje dosadašnje utakmice na klupi, Čačić je krenuo s Komnenom Andrićem, u kombinaciji su Emrelijem i Oršićem na krilima. No, nije se Andrić baš pokazao, a protiv Lokomotive je bio slab, toliko da ga je već na poluvremenu Čačić zamijenio Petkovićem. Što je jasan znak da Petkovića novi Dinamov trener, kad ga ne stavi na klupu, vidi upravo kao špicu, ne kao “desetku”. Međutim, posti već dugo i Petković. Zabio je gol u pobjedi protiv Šibenika, to mu je zadnji gol ove sezone, prije toga bio je strijelac upravo protiv Osijeka u Maksimiru još u studenome. Bio je to gol u 80. minuti kojim je Petković donio bod Modrima. Još davnije bio je Petković dvostruki strijelac s bijele točke na Rujevici, u onom preokretu s 3:0 na 3:3. Tada je jedan gol zabio i Komnen Andrić, što je njegov jedini gol u derbijima ove sezone. Na proljeće je, pak, Andrić zabio tek jedan gol, protiv Hrvatskog dragovoljca. I, to je to od Dinamovih napadača.

Mislili smo da će Čačić svojim dolaskom na klupu pokušati “reformirati” Denija Jurića, dati mu priliku pa ako se razigra, možda ga i pretvoriti u prvog napadača. Međutim, Jurić je u Velikoj Gorici utakmicu odgledao s klupe, protiv Lokomotive čak niti to. Kad je jesenas ušao i momčad i počeo igrati, dosta je obećavao, ali stigla je ozljeda i nakon nje više ne pamtimo njegovu veliku partiju. Imao je “onu” šansu u Sevilli, koju bi, vjerojatno, zabio u devet od 10 situacija, taj je put promašio. I kao da je nakon toga potonuo, Jurić, praktički, više i nije dobio priliku. Teško da će je i dobiti protiv Osijeka, iako, možda Čačić baš sprema neko iznenađenje.

image

Mahir Emreli

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Oršić je neupitan

Postoji još jedna opcija, koja i nije nemoguća. S obzirom da je u Mahir Emreli u zadnje vrijeme neizostavan član prvih 11, u nekim je utakmicama bio i strijelac, a možda je i češće od svih u nekakvim (polu)prilikama, mogao bi on zaigrati u špici? Naime, kad je dolazio u Dinamo pričalo se da mu je krilo primarna pozicija, ali da je znao igrati i kao “devetka” i da mu to mjesto također odgovara. Ne samo to, u Legiji je najčešće igrao baš špicu, u Poljskoj i Europi, najviše je i zabijao kad je bio u vrhu napada. U Dinamu je dosad samo jednom bio u toj ulozi, kad je u utakmici protiv Istre, u Kopićevu sustavu 3-5-2 uz Oršića bio napadač. I, bio je i strijelac. Dakle, ima logike da Čačić povuče taj potez, da Azerbajdžanac zaigra u špici, u boljoj je formi, definitivno, od Petkovića i Andrića, a zabio je u 2022. dva ligaška gola, isto kao i njih dvojica zajedno. U tom bi slučaju na desno krilo mogao Menalo, koji se vratio na travnjak poslije neugodne bolesti i problema s plućima, lijepo je zabio protiv kijevskog Dynama, a protiv Lokomotive ušao je u završnici s klupe. Bi li to mogla biti napadačka formacija za Osijek?

Neupitan je, naravno, Mislav Oršić, najbolji Dinamov strijelac ove sezone. On je kod Kopića jedno vrijeme igrao u špici, Čačić ga je vratio na krilo, gdje se Oršić ipak najbolje osjeća. No, nikako da mu treneri pronađu partnera, igrača koji će mu se pridružiti i zabijati u kontinuitetu. Čime će Čačić iznenaditi Bjelicu, hoće li možda baš taj potez, odabir špice presuditi utakmicu? I prvenstvo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 05:41