Ante Čačić

 DAMIR KRAJAC Cropix
POSLOŽENI ZA TITULU

Čačićev plan za osvajanje Hrvatske: Na Maksimiru ove zime žele samo jednog igrača, inače - nema pojačanja!

Velika bodovna prednost u HNL-u treneru će omogućiti afirmaciju mladih igrača
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. veljača 2023. 08:01

Do konca zimskog mercata još je dva tjedna, a u Dinamo još nije stigao niti jedan novi igrač. Ostaje još samo vidjeti što će biti s Bećirom Omeragićem, švicarskim stoperom. Možda još postoji neka mogućnost da se dovede do konca zimskog prijelaznog roka, jer i u Švicarskoj on traje do 15. veljače. Struka se unisono složila da je on igrač za Dinamo te ga se pokušava dovesti, jer postoji bojazan da bi ga se moglo izgubiti do ljeta. Radi se o odličnom mladom igraču i zato postoji taj strah...

Kao što znate, bilo je puno priče, u fokusu za ovaj zimski mercato bili su Josip Brekalo i Dion Drena Beljo, ali na koncu od toga nije bilo ništa. Ne treba opet poput papagaja ponavljati kako su se odigravali ti događaji, to znaju već i vrapci na grani.

Dakle, ako se u konačnici ipak ne zgotovi dolazak Omeragića, Modri ove sezone na zimu neće dovesti - nikoga!

A kako je bilo prošle sezone u zimi? Na maksimirsku adresu sletjeli su Petar Bočkaj u transferu vrijednom 2,7 milijuna eura i Mahir Emreli za kojeg nije plaćena odšteta. Sezonu prije u plave dvore došli su na zimu Ivan Nevistić za kojeg je na ime odštete plaćeno 3 milijuna, Marko Bulat je koštao 2,2 milijuna, Marijan Čabraja 1,6 milijuna, Dario Špikić 1,2 milijuna, Stefan Ristovski milijun eura... Dakle, ovaj zimski mercato će svakako biti najsiromašniji za Modre. Dok je zagrebački klub u sezoni 2020./21. potrošio na zimu kao "pijani milijunaš", ovoga puta na programu je štedljivost.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Trener i sportski direktor Ante Čačić drži da ima dovoljno moćnu momčad za obraniti naslov prvaka Hrvatske, a onda se na ljeto može napraviti rekonstrukcija momčadi. Je li to ispravna sportska politika zg-kluba? O tome smo jučer popričali s poznatim menadžerom Damirom Jozićem.

- Držim da Dinamo strateški radi dobar posao. Već sad imaju sedam bodova prednosti nad Hajdukom koji im je jedini ozbiljni konkurent za naslov prvaka. Imaju Modri i utakmicu manje. Ukoliko ta prednost skoči na recimo deset bodova razlike, onda bi se pritisak kad se radi o obrani titule smanjio. Deset bodova u HNL-u je ogromna bodovna prednost, naročito kad je Dinamo u pitanju. Modri već sad imaju dobro posloženu momčad, pa će im se u tom slučaju otvoriti prostor za afirmaciju mladih igrača - kaže nam Jozić.

Priča nam kako Dinamo ima vrhunskog mladog stopera Jakova Gurlicu...

- On bi se već sad na proljeće mogao afirmirati ako će razlika u odnosu na Hajduk biti onakva o kojoj smo pričali. Modri na ljeto pripremaju prodaju Josipa Šutala, što je također strateški važno. Tako da bi već imali Gurlicu za sljedeću sezonu a ako dovedu i mladog Omeragića, uz Boška Šutala i Perića imali bi super pokrivene stoperske pozicije. Također očekujem daljnji napredak Bulata i Baturine, a sigurno jest da će i Gabrijel Rukavina dobivati priliku. Sad kad se vrati i Bruno Petković nakon ozljede, Dinamo je u dobroj poziciji.

Drži da će Ante Čačić umjereno uvoditi mlade igrače i tako ih razvijati.

- Uvijek je spoj iskustva i mladosti najviše donosio Dinamu. Ostanak Dominika Livakovića i Arijana Ademija također je super stvar. Modri imaju stabilnog vratara koji ima iskustvo i vrhunsku klasu, a na ljeto će vjerujem Livaković napraviti inozemni transfer. A tu također klub ima zamjenu Ivana Nevistića.

Onda je napomenuo jednu važnu stvar...

- Možda je nekima promaklo, iz nogometne škole dolaze sjajni dečki 2005. i 2006. godište. Dinamo će iznimno puno profitirati od svoje škole i mladih igrača koji dolaze. Pa devet kadeta Modrih pozvano je u U-17 reprezentaciju Hrvatske. Dinamo već na ljeto može pozvati dvojicu u konkurenciju za prvu momčad. Ako još nadodamo ove mlade dečke koji priključeni prvoj momčadi na priprema u Rovinju, plavi klub ima pravo bogatstvo. Proces je konstantan i tu je Dinamo najjači ne samo u Hrvatskoj, nego možda i u Europi! Teško je naravno vjerovati da će neki od njih biti Joško Gvardiol, ali Gurlica ili Rukavina mogu biti prave klase vrlo brzo. Niti Josip Šutalo nije bio u nekoj poziciji prije 2,5 godina, a danas je igrač koji vrijedi 18 ili 20 milijuna eura.

Jozić će zaključiti...

- Dinamu u ovom zimskom mercatu uopće nije bilo potrebno dovoditi nova lica, pojačanja. Biti u prvih jedanaest Dinama nije jednostavno. Bez obzira na sva imena koja su se spominjala. Mislim da Dinamu na proljeće ne bi donijela nikakav pomak. U ovom trenutku Dinamo je najpotrebniji zdravi Bruno Petković. Također, držim da na proljeće kvalitetan pomak mogu napraviti Emreli i Bočkaj. Ivanušec također može biti još bolji, a onda se na ljeto može prodati. Mislim da Dinamo radi odlično, filigranski vuče prave poteze. Dinamo je dobro postupio u ovom zimskom mercatu, a mora se fokusirati na Ligu prvaka najesen.

Dakle, po mišljenju uglednog menadžera, modri klub je na pravom putu i nije mu bilo potrebno pretrpavati svlačionicu ovog zimskog prijelaznog roka. U ovom trenutku se plavi klub mora primarno fokusirati na definiranje statusa igrača koji imaju ugovore do ljeta 2024. godine, a koji su Dinamu jako važni. To su Livaković, Petković, Mišić, Ristovski i Drmić. S njima će se sjesti vrlo brzo.

Ulazni transferi Dinama u posljednjih pet zimskih mercata

Zima 2022.

Petar Bočkaj (Osijek) 2,7 mil. €

Mahir Emreli (Legia) bez odštete

Zima 2021.

Ivan Nevistić (Rijeka) 3,0 mil. €

Marko Bulat (Šibenik) 2,2 mil. €

Marijan Čabraja (Gorica) 1,6 mil. €

Dario Špikić (Gorica) 1,2 mil. €

Daniel Štefulj (Rijeka) 1,0 mil. €

Stefan Ristovski (Sporting) 1,0 mil. €

Zima 2020.

Lirim Kastrati (Lokomotiva) 2,0 mil. €

Fran Karačić (Lokomotiva) ?

Zima 2019.

Iyayi Atiemwen (Gorica) 2,65 mil. €

Komnen Andrić (Inter) 0,79 mil. €

Zima 2018.

Izet Hajrović (Werder) bez odštete

Mario Gavranović (Rijeka) ?

Ivan Šunjić (Lokomotiva) ?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 13:55