Dario Šimić i Ante Čačić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
GILJOTINA JE SPREMNA

Čačićev učinak je lošiji nego kad je prvi put dobio otkaz. Sljedeći ‘metak‘ mogao bi mu biti smrtonosan

Dinamo i dalje ima ugodnih devet bodova prednosti, ali trenera može spasiti samo jedna stvar
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. ožujak 2023. 09:20

Je li Ante Čačić s tri uzastopne utakmice bez pobjede, jednim neodlučenim (Osijek) i dva poraza (Šibenik i Istra 1961) već sada izgubio svoju trenersku poziciju kad se radi o sljedećoj sezoni? Hoće li zbog ovog katastrofalnog niza koji je definitivno nesvojstven Dinamu platiti glavom na kraju sezone? Može li nova Uprava u koju je kooptiran Dario Šimić zadržati povjerenje u čovjeka koji je u kratkom vremenu podosta pokvario dosadašnje uspjehe i rezultate? Može li se čak dogoditi da bude poslan u povijest i prije kraja ovosezonskog prvenstva?

Mnogo je pitanja nakon jučerašnjeg šokantnog poraza u Puli. Nema potrebe spekulirati, nadolazeće vrijeme bit će sudac. U svom prvom mandatu, Čačić je dobio otkaz nakon što je u tri utakmice u HNL-u ubilježio dva poraza (Split i Zagreb), te jednu pobjedu (Zadar). Ovoga puta rezultat je još lošiji nego prije tog ispraćaja Čačića iz Maksimira.

U Dinamu su se dogodile promjene, još se uvijek događaju, slažu se kockice nekog budućeg plavog kluba, neke nove ere. U takvom tranzicijskom razdoblju uvijek je mnogo turbulencija, postavljaju se novi kriteriji, skiciraju se pozicije za budućnost, određuje se klupska sudbina, daljini put maksimirskog kluba. To je doba u kojem obično nema milosti i zato Čačić mora biti iznimno oprezan u nadolazećim utakmicama, jer maksimirska trenerska giljotina uvijek je spremna, pitajte Igora Jovičevića, Damira Krznara, Željka Kopića... Majka koja rađa nove trenere u Dinamu uvijek je trudna.

Zašto nije probao s Drmićem?

Vrlo brzo se zaborave stari, njihove pobjede i trijumfalni rezultati. Krznar je recimo rasturio Josea Mourinha, svi se sjećamo one utakmice protiv Tottenhama, onih bezvremenskih 3:0, dobro je namučila njegova momčad Villarreal, dobila je Genk u gostima 3:0, pao je i bečki Rapid. Ali Krki je zaradio otkaz nakon što je u četiri utakmice na domaćoj sceni izgubio od Lokomotive u HNL-u, Rijeke u kupu, igrao s Osijekom neodlučeno, te samo pobijedio Šibenik. Sva dobra djela bila su mu zaboravljena.

Dinamo ne može biti razočaran ako gubi od Chelseaja, Milana ili Salzburga, ali mora to biti ako gubi od Šibenika ili Istre 1961. Domaći scena i porazi na njoj najveća su opasnost za svakog Dinamovog trenera.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U Puli Dinamo opet nije imao čovjeka koji će postići pogodak, opet se dogodio kiks kod primljenog gola, nije bilo niti sreće, jer bilo je dobrih situacija i prigoda. Može se sad raspravljati o tome zašto je Čačić napravio samo jednu izmjenu, zašto nije probao s Drmićem kad je vidio da njegovim napadačima Istrin gol izgleda kao onaj hokejaški, zašto je toliko pretumbao inače standardizirani sastav, jesu li ga pogodile nesreće, je li njegovim dečkima smetao loš teren, je li Dinamo bez Oršića i Ademija ipak puno slabija momčad...

Sve su to bile nijanse u žalosnom filmu koji je završio s porazom, a kad se zna da je bilo žalosno i u Šibeniku, onda se Čačiću moraju upaliti lampice koje sugeriraju da nešto ne štima u momčadi. Iako igra i nije djelovala baš tako loše, Dinamo se rezultatski u zadnje tri utakmica raspuknuo kao mjehur od sapunice. Jedan od mogućih devet bodova? Ne, nije to Dinamov trademark.

Stiže mu nepogrešivi Jakirović

Ante Čačić je s Modrima napravio sjajne rezultate, osvojio je prošlo prvenstvo, uzeo je Superkup, plasirao se u Ligu prvaka, konačno i sad je u dobitnoj situaciji, ima devet bodova prednosti pred Hajdukom, uhvatio je polufinale Kupa. Svi znamo da nije bio ljubimac velikog dijela javnosti, trpio je kritike i kad mu se trebalo nakloniti do poda, kad je zaslužio maksimalno poštovanje. Imao je rezultate, to su bile činjenice, njegovi najjači argumenti, njegova ‘pancirka‘. Svi rafali kritika odbijali su se od njega, otresao ih je kao prašinu s kaputa.

Međutim, sad smo stekli dojam da u završnicu prvenstva kreće bez ‘pancirke‘, sad mu svaki metak može biti smrtonosan. Naročito onaj u nedjelju, kad mu u Maksimir dolazi Rijeka i nepogrešivi ‘snajperist‘ Sergej Jakirović koji protivnike skida kao nepomične mete. Ako skine i Čačića, a ako Hajduk dobije Slaven Belupo, Dinamu ostaje samo šest bodova prednosti. Onda osvajanje prvenstva i više nije tako sigurno kako je izgledalo nakon što je Hajduk u Maksimiru stradao s 4:0 i kad smo napisali da je nova titula opet u plavom domu.

Čačić u nedjelju jednostavno mora zaustaviti rezultatski pad, mora pronaći izlaz iz rezultatske krize, iz labirinta poraza, to mu je sad jednostavno imperativ. Novi poraz možda bi mogao ponuditi neke odgovore na pitanja koja smo postavili na početku teksta. I plašimo se da ne bi bilo dobri za Antu Čačića...

Linker
27. ožujak 2024 11:44