CROPIX, SN ILUSTRACIJA
Okretanje prema budućnosti

Četiri Bišćanove enigme: Srce šampionske momčadi izlizalo se i Dinamu treba izgradnja novog identiteta

Komforna bodovna situacija daje treneru Dinama za pravo da se do kraja prvenstva poigra s opcijama
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 03. svibanj 2023. 11:17

Četiri kola prije kraja kampanje, Dinamo je osigurao naslov prvaka i novu priliku za ulazak u elitni razred klubova koji igraju Ligu prvaka, ali u paketu s tim privilegijem stigao je i razlog za brigu. Momčad je, naime, na ulasku u tranzicijsko razdoblje i pred onim pirandellovskim izazovom gdje najmanje četiri lica traže autora. Posljednjih nekoliko sezona iznijeli su Dominik Livaković, Arijan Ademi, Mislav Oršić i Bruno Petković; tom pokeru asova u prvom redu pripadaju zasluge za europski iskorak "plavih", ali ta se kralježnica izlizala, i od Igora Bišćana traži se da izgradi novi identitet momčadi.

Traže se nasljednici

Villarreal, Galatasaray, Manchester United. Kronološki, tim redom veliki i bogati klubovi su nakon Svjetskog prvenstva u Kataru počeli iskazivati interes za vratara koji je upravo osvojio šestu titulu (ukupno deseti trofej) s Dinamom. U najboljim golmanskim godinama, Livaković je zaslužio priliku u nekoj od glamuroznih liga. Povoljna je okolnost za klub da mu je u ugovor ugradio fiksnu otkupnu klauzulu od deset milijuna eura, što znači da će na odlasku lijepo napuniti blagajnu "plavima", ali na početku će iza sebe ostaviti zjapeću prazninu. Tko će mu biti nasljednik, i je li dorastao uskočiti u tako velike kopačke? Prema logici stvari, prvi u redu je Ivan Nevistić, koji cijelu sezonu s klupe čeka priliku, ali lako je moguće da će se za "jedinicu" hrvati s Nikolom Čavlinom, kojeg je Dinamo prepustio Lokomotivi, zadržavši pravo prvokupa za 500 tisuća eura.

image

Dominik Livaković

SPORTIMAGE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Odlaskom Dejana Lovrena u mirovinu, 23-godišnji Josip Šutalo avanzirao u prvu Dalićevu momčad kao stoperski partner Gvardiola. Otprije je Šutalo na radaru klubova iz "liga petice", a status reprezentativca samo će ga pomaknuti bliže izlazu iz Maksimira. U Dinamu ga drže za kapitalca, pa su mu sukladno renomeu, na leđa zalijepili cijenu 20+ milijuna eura, i neće biti iznenađenje ako se već u srpnju pojavi kupac spreman izbrojati taj novac. Iznenađenje će biti ako Dinamo već ovog ljeta pronađe odgovarajuću zamjenu svojem najboljem stoperu.

image

Josip Šutalo

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Na produženoj terapiji je Boško Šutalo. Škola je u međuvremenu u prvi plan izbacila dvojicu zamjenskih kandidata, Morena Živkovića i Jakova Gurlicu, otprije je u tom krugu Maro Katinić (na kaljenju u slovenskom Bravu). Komforna bodovna situacija daje Bišćanu za pravo da se do kraja prvenstva poigra s opcijama.

Topić na kaljenje?

Od Hajduka u Maksimiru krajem veljače, do Hajduka na Poljudu krajem travnja, Martin Baturina pokazao nam je dva različita lica. Čačić je u 20-godišnjaku prepoznao rijedak talent, znalca i suptilnog tehničara koji zaslužuje nositi desetku na leđima, a Baturina je odgovorio izazovu, predstavljajući se kao igrač koji rješava utakmice asistencijama ili golovima. Njegove predstave u posljednje vrijeme nisu na istoj razini, na Poljudu je u nedjelju bježao od odgovornosti, zbog čega je momčad izgledala napadački sterilno.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Sada već maksimirski senator, igrač koji Dinamovoj igri daje drukčiju dimenziju, ali upitno je koliko će dugo Bruno Petković to činiti. Na ulazu je u posljednju godinu ugovora. U prijelaznom roku on je već dežurni kandidat za transfer, ali trenutačno bez konkretnih ponuda, što znači da bi i sljedeće sezone mogao biti na dispoziciji treneru. Upitno je, međutim, želi li Bišćan graditi momčad oko 28-godišnjaka, ako on odbija produžiti ugovor. Nije tajna da bi Petković stavio autogram kada bi ga Dinamo uvrstio u razred s najbolje plaćenim igračem u svlačionici. On se zove Josip Drmić, i prema našim informacijama, zarađuje 1,2 milijuna godišnje. Bišćan je iz šešira izvukao Frana Topića, 19-godišnjaka pred kojim je sigurno lijepa budućnost, ali će ona za početak tražiti tesanje talenta na posudbi...

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:05