GORAN MEHKEK Cropix
ZVIJEZDE U MAKSIMIRU

Četiri spektakla za pamćenje: Evo tko od najvećih nogometnih zvijezda dolazi u Zagreb

Ždrijeb je mogao biti teži, mogao je, naravno, biti i naklonjeniji hrvatskom prvaku
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. rujan 2024. 22:32

Nogometaši Dinama saznali su koji su im protivnici u Ligi prvaka, koja se igra u novom formatu, te su svi oni koji "drukaju" za plavu boju unaprijed uzbuđeni zbog toga što na Maksimir dolaze Borussia Dortmund, Milan, Celtic i Monaco, dok će Jakirovićevi igrači gostovati u Münchenu kod Bayerna, u Londonu kod Arsenala, te u Salzburgu kod Red Bulla i Bratislavi protiv Slovana.

Ždrijeb je mogao biti teži, mogao je, naravno, biti i naklonjeniji hrvatskom prvaku. Bez obzira na to što je protiv, na papiru nešto slabijih protivnika lakše proći u nokaut-fazu natjecanja, mnogi su se Dinamovi navijači nadali i tijekom ždrijeba priželjkivali dolazak u Zagreb madridskog Reala i Luke Modrića i Kyliana Mbappéa ili Manchester Cityja s Erlingom Hålandom, PSG-a, Barcelone, Liverpoola... nekog od europskih klubova koji u Hrvatskoj imaju najveći broj poklonika.

Taj je privilegij izostao, no, "meni" koji će biti ponuđen na Maksimiru ipak može zadovoljiti i one najizbirljivije. Aktualni doprvak Europe, stari poznanici "rossoneri", "prijateljski" Celtic i "klub iz kneževine" bit će mamac za Dinamove navijače, koji su od četiri ponuđena protivnika dosad na Maksimiru imali priliku gledati samo Arsenal u dva navrata, u sezonama 2006.-2007. i 2015.-2016., i Milan davne 1973.-1974., zatim 2000.-2001 te prije dvije sezone. "Topnici" su jednom slavili u Zagrebu, drugi put su položili oružje.

Vidjet ćemo kakva će biti treća sreća. Milan je sva tri puta pobjeđivao - i u Zagrebu i na svojem terenu. Dinamo je dosad su svojoj bogatoj europskoj povijesti imao priliku igrati s najjačima, isti je slučaj kad je na Maksimiru igrala hrvatska reprezentacija te su na Maksimiru igrale legende kao što su Pelé, Maradona, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović...

I Morata će prijetiti

Tko nam od najvećih nogometnih zvijezda sada dolazi u Zagreb?! Možda bi primamljivije bilo da su kuglice u Monacu Dinamu u Zagreb donijele minhenski Bayern, s našim dečkima Josipom Stanišićem i Gabrielom Vidovićem, te, Jamalom Musialom, Thomasom Müllerom, Harryjem Kaneom... no i s momčadi Nurija Şahina u Zagreb dolaze neke velike nogometne zvijezde.

image

Harry Kane

LUKAS BARTH-TUTTAS Afp

Austrijski reprezentativac Marcel Sabitzer, članovi "elfa" Nico Schlotterbeck, Niklas Süle, Julian Brandt, Emre Can... i njihovi suigrači iz Borussije dovoljno su primamljiva pozivnica za ispunjeni Maksimir.

Nijemci se nisu proslavili na svojem nedavnom Euru, no Sabitzer je za Austriju odigrao odličan turnir, zabio je ključni gol protiv Nizozemske u Berlinu (3-2), koji je odveo Austriju na prvo mjesto u skupini, poslije čega su ispali od Turske. Taj polivalentni veznjak je nakon bečkog Rapida, RB Leipziga i Bayerna, kratko bio na posudbi u Manchester Unitedu, te se 2023. skrasio u Dortmundu.

Nastupio je za Austriju na tri posljednja Eura i odigrao 82 utakmice za reprezentaciju. Svakako je najveća prijetnja koja za Dinamo dolazi od Borussije, uz napadača Donyella Malena, surinamskog Nizozemca, koji je u protekloj sezoni bio najbolji strijelac kluba u svim natjecanjima (13). Juliana Brandta nije bilo na Euru, kao ostalih gore mu spomenutih kolega iz njemačke reprezentacije, no i on je nogometna klasa koju vrijedi pogledati. Igrao je vrlo uspješno u Bayer Leverkusenu, poslije čega je 2019. došao u redove Borussije, u kojoj je iz sezone u sezonu prikazivao odličnu igru.

Djed Mate s Oliba

Ni u redovima AC Milana, koji sada vodi Paulo Fonseca, nema igrača kao nekad, kao što su bili Paolo Maldini, Marco van Basten, Ruud Gullit, Kaká, Andrej Ševčenko i sva sila nogometnih legendi, pa i sadašnji trener Hajduka Gennaro Gattuso, no prvo ime definitivno je portugalski superstar Rafael Leão.

image

Rafael Leao

PIERO CRUCIATTI Afp

Ljevokrilni napadač najvredniji je eksponat u Milanovoj ergeli, vrijedan 90 milijuna eura. Nakon što je iz matičnog Sportinga jednu sezonu otišao u Lille, od 2019. je u redovima "rossonera". Upravo zahvaljujući njemu, koji je u sezoni 2021.-2022. bio proglašen najboljim igračem Serie A, Milan je uzeo scudetto, prvi nakon čak 11 godina posta.

U reprezentaciji Portugala još se u potpunosti u sjeni Cristiana Ronalda nije do kraja iskazao, no njegovo vrijeme tek dolazi. Uz njegov bok nalazi se Španjolac Álvaro Morata. Dovoljno je reći - čovjek je igrao za Real, Juventus, Chelsea, Atlético Madrid, dovoljno je reći - "noćna mora za hrvatsku nogometnu reprezentaciju", jer je riječ o igraču koji je protiv Hrvatske zabio na tri uzastopna Eura.

Posebno se pamti onaj najgori gol, kad je 2021. u utakmici osmine finala u Kopenhagenu zabio u produžecima za vodstvo Španjolske 4-3 na asistenciju Danija Olma. Španjolska je na kraju slavila 5-3 i plasirala se u četvrtfinale. Jedno je posve sigurno - kad on istrči na travnjak maksimirskog stadiona, zvižduci će biti njegova stalna pratnja.

Ako su dva spomenuta igrača istinska napadačka prijetnja za Dinamo, onaj koji će u obrani zaustavljati "modre" napade je francuski reprezentativac Theo Hernández.

I on je, kao i Morata, igrao u redovima Reala i Atlético Madrida; bio je na jednogodišnjim posudbama u Alavésu i Real Sociedadu, odakle je 2019. na inicijativu legende Paola Maldinija prešao u redove milanskog kluba. Taj 26-godišnjak je od 2021. u francuskoj reprezentaciji, igrao je na SP-u u Kataru te na Euru u Njemačkoj. U Kataru je čak i zabio jedan od dva gola Maroku, koja su Francusku odvela u finale, a u Njemačkoj je bio strijelcem odlučujućeg 11-erca u pobjedi protiv Portugala u četvrtfinalu.

image

Alvaro Morata

Afp

Christian Pulišić je još jedna u nizu prijetnji koja dolazi iz redova ovog protivnika, Amerikanac koji ima i hrvatsko državljanstvo jer mu je djed Mate rođen na Olibu. Od 2023. je u Milanu, a prije toga je zapravo ponikao u Borussiji iz Dortmunda u kojoj je igrao dvije sezone poslije čega je četiri godine bio članom Chelseaja.

Transfer iz Borussije u London bio je težak 63 milijuna eura čime je postao najskuplji američki nogometaš svih vremena. Kad je igrajući za SAD protiv Italije 2018. ponio kapetansku traku, postao je najmlađi u povijesti nogometa u SAD-u imao taj privilegij.

Poznati sin slavnog oca

Kao što je to u pravilu slučaj, u momčadi Brendana Rodgersa, u redovima Celtica, nema nekih istinskih zvijezdi te među njima ipak strši ime Kaspera Schmeichela, legendarnog vratara isto tako legendarnog oca Petera. Nakon što je zaigrao za Manchester City i bio na brojnim posudbama u engleskim klubovima, sin nije dosegao slavu poznatijeg oca te su mu vrhunci igračke karijere bili u Leeds Unitedu, Leicester Cityju, Nici i Anderlechtu. U danskoj je reprezentaciji ipak skupio impresivnih 105 nastupa što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

U momčadi austrijskog trenera Adija Hüttera, koji danas vodi Monaco, nemaju zvijezde kao što su nekad imali (Mbappe, Djorkaeff), ali je tu niz zanimljivih igrača počevši s jednim od najboljih japanskih reprezentativaca Takumijem Minaminom. Devetku na dresu nosi američki napadač Folarin Balogun.

image

Mikel Arteta

ADRIAN DENNIS Afp

Mikel Arteta i njegov Arsenal dočekat će Dinamo na Emiratesu; bilo bi možda ljepše da Zagreb bude domaćin ovom ogledu pa bismo uživo imali priliku gledati engleske reprezentativce Declana Ricea, Bukaya Saku ili Nijemca Kaija Havertza...

Red Bull Salzburg svako ljeto proda zvijezde, a sada će u Austriji dočekati Dinamo s mladićem koji se odlučio za Hrvatsku, Oliverom Lukićem. Oni koji će potegnutu na gostovanje u Bratislavu, vidjet će bivšeg ljubimca Marka Tolića.

Linker
05. rujan 2024 10:38