Damir Krajač/Cropix
LJETO TRANSFERA

Četvorka je na izlaznim vratima Dinama, ali u Maksimiru jednog igrača ne misle pustiti ni za kakav novac

Dođu li prave ponude, Dominik Livaković i Luka Ivanušec gotovo sigurno napuštaju Modre
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. travanj 2023. 07:14

Više nismo niti zaslužili... To je bila rečenica Igora Bišćana nakon utakmice u Puli, u kojoj su Modri bez prave igre, koju smo očekivali nakon odlične predstave protiv Slavena Belupa, uzeli jedan bod. Poznajemo Bišćanov rad u mladoj reprezentaciji U-21 s kojom se dva puta plasirao na Europsko prvenstvo i ta rečenica nas uopće nije iznenadila. Kao izbornik, u trenucima kad su stizali neki porazi ili lošije igre, nikad nije tražio alibije. Bišćan je uvijek realan u komentarima, svjestan je igre koju njegova momčad pokazuje na travnjaku, ne vidi igru previše drukčije nego što je vide ljudi na tribinama ili pred TV ekranima. To nam se posebno dopada kod njega.

Najvažnije je matematički osigurati titulu

Definitivno, mnogi su imali predviđanja da će nakon pomalo spretne i sretne pobjede nad Lokosima, a potom i superiorne igre protiv Farmaceuta, plavi dečki protiv Istre 1961 još pojačati gas i nokautirati društvo s Aldo Drosine. Međutim, ponekad se zaboravljaju neke stvari. Kad smo već spomenuli boksački izraz “nokaut”, onda ćemo i dalje boksačkom pričom. Nije isto boksati protiv Usika, Furyja, Joshue i Wildera ili, pak, protiv nekog boksača koji u svom scoreu ima više poraza od pobjeda. Bitan je tu itekako suparnik. A Istra je ove sezone pod najmlađim trenerom HNL-a Gonzalom Garcijom pokazala da je suparnik na kojem su mnogi polomili zube. Istina, igra Modrih nije bila od onih kakve bi željeli gledati, ali se, kvragu, nešto pita i protivnik, zar ne?

image
Goran Šebelić/Cropix

Konačno, zar se trebalo očekivati da će nakon krize igre i rezultata zbog kojih je smijenjen Ante Čačić, sad naglo, nakon dvije-tri utakmice, u Maksimiru naglo cvjetati cvijeće i sve će izgledati savršeno? Ne ide to tako, bilo bi prejednostavno. Bišćan je naslijedio ovu momčad u stanju u kakvom je već bila, a glavni zadatak mu je bio sačuvati vodstvo na ljestvici i osvojiti naslov prvaka. A onda od sljedeće sezone se tek može govoriti o “Bišćanovom Dinamu”, o momčadi koja će imati prepoznatljivi gard kao nekad, konačno i kao u prvom dijelu ove sezone u kojem se izborila Liga prvaka.

Pravi posao Igora Bišćana kreće od ljeta. Sad mu je najvažnije da Modri i matematički osiguraju titulu, pa da onda starta s promišljanjima i planovima o tome kako će to sve skupa izgledati iduće sezone.

Bišćan je fan mladih igrača

U ovom trenutku je o tome zaista neprihvatljivo raspravljati jer nitko ne može predvidjeti kako će Dinamo tada izgledati. Naime, o tome možete čitati praktički svakoga dana, spremaju se velike promjene u ljetnom prijelaznom roku. Ili se, možda, samo tako najavljuje. Ali za očekivati jest da će promjena svakako biti. Livaković i Ivanušec su zaista pred izlaznim vratima, možda i Josip Šutalo i Bruno Petković. Ako dođu prave ponude, budite sigurni da će doći do prodaja jer izlazni transferi su Dinamu život, bez njih ne mogu pomoći niti “dotacije” iz eventualnog plasmana u Ligu prvaka ili bilo kojeg drugog europskog natjecanja.

image

Martin Baturina

Damir Krajač/Cropix

Po našim informacijama, samo jedan igrač o kojem se spekulira da bi mogao dobiti lukrativnu ponudu na ljeto neće moći iz Maksimira. Radi se o - Martinu Baturini. Njega se ne namjerava pustiti iz plavog doma, oko njega se želi graditi igra u budućnosti. Također, još nije na vidiku niti jedno pojačanje, iako stalno možete čitati o tome kako su na radaru Frigan, Vipotnik, Kačavenda, Stojković...

Nije niti definirano koga bi Dinamo eventualno mogao vratiti s posudbi. Kao što vidite, ogroman je posao pred Bišćanom i Dinamovom Upravom. U sljedećim mjesecima kreće gradnja temelja plave budućnosti pod Bišćanovom palicom. Sve ovo što sada gledate i što ćete gledati do kraja sezone je samo zapravo zagrijavanje za pravu, žestoku utakmicu koja slijedi nakon toga.

Sad je najvažnije za Dinamo u srijedu na Maksimiru pobijedi Varaždin, pa da onda na Poljudu, ako je moguće, potvrdi naslov prvaka države. Onda do konca sezone trener može provjeriti i neke igrače koju su imali manju minutažu, vidjeti ima li kakvih skrivenih aduta i rješenja za iduću sezonu, a vjerojatno ih ima. Bišćan voli mlade igrače, a u rosteru ima Rukavinu, Topića, Živkovića, Gurlicu, Vrbančića, Lukanića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 09:07