IVANA NOBILO/CROPIX
PONOSAN NA DINAMO

Ćiro u bolovima: Sine, ni terapija mi više ne pomaže! Ali, izliječio bih tu Petkovićevu bolest...

Nikola Jurčević: Sevilla je većim dijelom bila predvidiva i dosadna, s izvjesnom dozom arogancije
Piše: Mladen Bariša/Jutarnji listObjavljeno: 25. veljača 2022. 08:30

Svaki razgovor s Ćirom Blaževićem posljednjih godina započinje istim upitom – kako zdravlje?

- Nisam dobro, sine moj. Imam bolove. Niti terapija mi više ne pomaže. Osjećam da se pomalo gasim. Mislim da će skoro doći moj red – tužno je konstatirao ''trener svih trenera''.

Turobni ton razgovora nije bitnije promijenila niti neizbježna tema: Dinamova eliminacija iz Europske lige.

- Dinamo je nažalost ispao, ali osobno sam jako ponosan na igru koju su dečki prikazali. Svi navijači mogu biti ponosni na njih. Igrali su protiv renomiranog protivnika i bili gotovo ravnopravni u dvije utakmice. Nažalost, pokazalo se da su presudila ona dva brza gola potkraj prvog poluvremena utakmice u Sevilli – pozitivne recenzije uputio je Ćiro Modroj momčadi.

No, jedno je ime ipak apostrofirao, izvadio iz konteksta...

- Petkovića najradije ne bih komentirao, ali moram reći da je prava šteta što jedan tako nadaren igrač ne pruža ono što može i što svi od njega očekujemo. Mislim da bi njegovu bolest izliječio trener Ćiro Blažević. Sport traži permanentno dokazivanje, tu nema mjesta nonšalanciji. Da je Dinamo imao onog pravog Petkovića protiv Seville, prošao bi dalje!

Ćiro je inzistirao na jednom detalju:

- Sine, nemoj zaboraviti pohvaliti publiku. Kada cijeli stadion pljeskom isprati protivničkog igrača onda moramo reći da se radi o gospodskoj gesti. Bez obzira koliko je Rakitić to zaslužio, on je u četvrtak navečer bio Dinamov suparnik.

Na koncu je ustvrdio: - Sada se u Maksimiru mirno mogu posvetiti prvenstvu. Dinamo je i dalje najveći favorit za naslov.

Zadovoljstvo Dinamovom prezentacijom iskazao je i Ćirin sljedbenik Nikola Jurčević:

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Dinamo se časno oprostio od Europe. Ovo je velika europska pobjeda, jer Sevilla se i u Zagrebu predstavila kao protivnik na razini Lige prvaka. Drugoplasirana momčad španjolske La Lige sigurno je jedan od najvećih favorita i ove godine u Europskoj ligi. Imao sam međutim dojam da je u igri Seville postojala i izvjesna doza arogancije – konstatirao je Jurčević.

Trener Modrih u dva mandata ponudio je i ad hoc analizu maksimirskog susreta:

- Dinamo je krenuo u očekivanom rasporedu 3-5-2. Ne mislim da je trener Kopić iznenadio uvrstivši u sastav Štefulja i Tolića. Štefulj je defenzivno jači od Bočkaja. Pridonio je sigurnosti i kompaktnosti Dinamove igre. S druge strane Bočkaj je u nastavku donio novi impuls u napadačkom smislu. Tolić je pak izostankom Ivanušeca bio zadužen za kreativnost. Dinamo je kroz plitku formaciju i agresivnost nametnuo ritam igre i djelovao vrlo organizirano. Nije Sevilla stvorila neke izrazite prigode za pogodak.

Jurčević je istaknuo kako ga iznenadila rezerviranost gostujuće momčadi.

- Većim dijelom utakmice igra Seville bila je predvidiva i dosadna. Nastojali su posjedom lopte i kombinatorikom umrtviti igru Dinama. Dugo im je to i uspijevalo. Činilo se da domaća momčad energetski pada i postaje posve inferiornom. Gol je međutim prelomio situaciju. Dinamovi su igrači izvukli rezerve snage za koje nisu niti znali da ih posjeduju. Stvorili su nervozu gostujućim igračima. Posljednjih dvadesetak minuta Sevilla je izgubila kontrolu nad utakmicom i grčevito je branila minimalan poraz.

Za ukupnost povoljnog dojma Jurčević će istaknuti još jedan detalj:

- Dinamo je imao dobre reakcije s klupe. Zamjene su podigle ritam igre i donijele dramatičnost u završnici susreta. Za prolaz Modrih nedostajao je tek jedan trenutak ludila, izvanserijsko izdanje nekog pojedinca, poput Oršićevog protiv Tottenhama prije godinu dana. Svejedno, Dinamo za igru i pobjedu protiv Seville zaslužuje sve pohvale.

Linker
08. svibanj 2024 14:40