GORAN MEHKEK Cropix
PLAVO ČISTILIŠTE

Čistka na Maksimiru: Jakirović otpisao dvojicu igrača, sprema se još zvučnih odlazaka

U Dinamu su odlučili tko su najveći kandidati za transfer, posudbu ili treći oblik razlaza
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. prosinac 2023. 09:13

Sergej Jakirović mijenjao je sastav kao na igrici, tražio najraspoloženije i najproduktivnije s kojima će dogurati do kraja jeseni sa što boljim rezultatom i čim manjom štetom. No, Božić je pred vratima pa Dinamova struka mora donositi jake i ključne odluke uoči glavne borbe za naslov prvaka i ogleda s Betisom u Konferencijskoj ligi.

Modri su odigrali 17 utakmica u HNL-u, dakle službeno 1530 minuta, iako je sa sudačkom nadoknadom bilo znatno više, a samo sedmorica su skupili preko 50 posto minuta. Na vrhu je Josip Mišić koji je na travnjaku boravio 1419 minuta, slijede ga Baturina, Ljubičić, Perić, Ristovski, Moharrami i Petković. Oni će, osim eventualno Moharramija, biti među osloncima za nastavak sezone. Iranac je na prodaju ako se nađe kupac.

No, niti među njima nipošto nije bilo idealno jer Dinamov problem nisu samo odlasci Ivanušeca, Josipa Šutala i Livakovića te poduže neigranje Petkovića, nego i evidentan pad izvedbi Mišića, Ristovskog i Ademija, u odnosu na njihove najbolje dane. Sve je to pridonijelo borama na modrom licu i utjecalo na stanje na ljestvici po kojem je Hajduk jesenski prvak.

Navijači se nadaju...

Jakirović je najavio pojačanja, ali i odlaske igrača koji su u trećem planu. Zasad nije javno spominjao imena “za odstrjel”, no dvojac na koji sigurno ne računa su Ukrajinac Bogdan Mihajličenko i Urugvajac Joaquin Sosa. Kako su u Maksimiru upravo Sosu doveli iz Bologne u finišu ljetnog prijelaznog roka u trenutku kad je im bilo nužno jako stopersko rješenje, navijači se mogu samo nadati da neće i ove zime angažirati jednaka “pojačanja”. Ne čudi što je trener naglasio da ne smiju pogriješiti. Sosa je ostao totalni prolaznik, a budući da je na posudbi, vjerojatno neće imati problema razići se s njim. Na terenu je proveo 12 minuta u HNL-u.

image

Joaquin Sosa

Gnk Dinamo/alen Szabo

No nisu samo njih dvojica dečki s margine jer još sedmorica igrali su manje od 20 posto vremena u HNL-u, a dodatna dvojica manje od 30 posto. Većina njih kandidati su za transfer, posudbu ili neki treći oblik razlaza.

Dinamo je nagomilao prosječne HNL-ovce koji bi bili dobri za neke druge klubove, ali u plavom dresu nisu odigrali potrebnu ulogu. Statistika će kazati da su manje od 20 posto vremena osim Sose igrali Rukavina, Jurić, Halilović, Kulenović, Marin, Menalo, Mihajličenko i Drmić, a manje od 30 posto Bernauer i Sučić. Od svih njih neupitan je jedino Petar Sučić koji zaslužuje veću minutažu jer radi se o veznjaku vrlo značajnog potencijala, jednom od rijetkih svjetala u Dinamovom ovogodišnjem tunelu i nogometašu koji bi već u 2024. godini mogao postati protagonist ključnih utakmica. Pitamo se što Dragan Skočić čeka da ga ne uključi u hrvatsku U-21 reprezentaciju (igra za BiH U-21). Modri moraju dobro razmisliti što s Rukavinom, a kako je Bernauer pod ugovorom, lako je moguće da će ostati. Kulenović je dao gol Rudešu, možda je s time zaradio još šest mjeseci...

Stopiran povratak

Josip Drmić najbolji je primjer igrača koji se izgubio u Dinamovom pretumbacijama, ne samo Jakirovićevim nego i ranije kod Igora Bišćana, a slijedi ga Luka Menalo. Njega je Jakirović stopirao prilikom planiranog povratka u Rijeku, da bi igrao samo 143 minute u HNL-u i nestao u finišu polusezone.

Takuro Kaneko je dobio i iskoristio šansu u drugom dijelu jeseni te je na terenu boravio 720 minuta, nešto manje od njega Mauro Perković koji se također dizao, dok je Mahir Emreli imao obrnut smjer, kopnio je prema kraju pa je danas među igračima koje Dinamo razmišlja prodati.

image

Takuro Kaneko

GORAN MEHKEK Cropix

Mnogi su dovedeni su kao više ili manje uspješni HNL-ovci poput Halilovića, Kulenovića, Marina, Menala, Jurića... a nisu donijeli dodatnu vrijednost. Itekako intrigira hoće li stoga nešto značiti angažman Frana Brodića koji će s Dinamom na pripreme ili eventualna kupovina Arbera Hoxhe. Jesu li to igrači koji Dinamo mogu učiniti boljim? I to sad i odmah jer branitelj naslova prvaka od 23. siječnja i gostovanja kod Lokomotive mora pobjeđivati. Trebaju mu istog časa jake igračke klase ili se može dogoditi da će se i dalje mučiti u jesenskom stilu.

Male šanse

Ima li među “zagubljenima” netko tko može eksplodirati? Male su šanse jer nisu u Dinamu ostali po strani zato što su upali u krizu nego zato što je to njihova realnost. Izuzev mlađih poput Rukavine, te nekih kao što je Vrbančić, koji tek trebaju pokazati koliko vrijede. Dinamo intenzivno traži lijevog braniča što govori da ne vidi Maura Perkovića kao prvu opciju, a vrlo sporni su Gabriel Vidović i Dario Špikić.

Njima se smiješi uloga džokera s klupe, a to sugerira kako padaju šanse da Dinamo otkupi Vidovića od Bayerna. Teško da će za ono što pruža dati 3,5 milijuna eura. Osim ako ne idu na povjerenje da će biti bolji. Ili tijekom proljeća dokaže kako se taktički poboljšao i igrački postao uspješniji. Dakako, neće dovesti toliko novih imena da bi njih 7-8 otišlo, no podosta ih ima “glavu na panju”. Osim Sučića, Dinamo nema puno potencijala u vlastitoj svlačionici da bi igrači koji su malo bili na terenu u proljeće mogli zablistati. Zato i mora biti vrlo aktivan na tržištu...

PETORICA KOJI SU SE NAJVIŠE ZAGUBILI

1. JOSIP DRMIĆ

Malo minutaže, malo povjerenja i malo golova, na kraju je otišao na oporavak koljena, Dinamo bi ga se rado riješio ove zime.

2. BOGDAN MIHAJLIČENKO

Najveći gubitnik gostovanja kod Ballkanija u Prištini, nakon te utakmice na njega više nisu računali te ga se sada misle riješiti.

3. JOAQUIN SOSA

Gdje je nestao taj čovjek? Nije dobio šansu, nije igrao, ako je struka ocijenila da ne valja, zašto su ga doveli u finišu ljetnog prijelaznog roka?

4. LUKA MENALO

Dijelom je žrtva Dinamove krize, dijelom je doživio što i ranije da se u Dinamu nije uspio izboriti za mjesto u prvoj postavi.

5. ANTONIO MARIN

Dobivao neke prilike, pa sve manje. Na njegovom se mjestu traže pojačanja, a što se njega tiče, mogli bi ga prodati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 04:51