Marijan Vlak

 HANZA MEDIA
SPORTCAST

‘Član sam slavne generacije, vodio sam momčad koja je razbila Partizan, ali Dinamu sam mogao dati više!‘

‘Nikad neću zaboraviti trenutak kada je Ćiro Blažević prvi put ušao u svlačionicu Dinama...‘
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 04. svibanj 2022. 14:50

O Dinamovoj 1982. ovih smo dana mogli čuti, vidjeti, doživjeti svekolike analize, prisjećanja... Slavilo se i danas, nešto manje energično, ali jednako lijepo kao i tada. Saloon je pod svoje primio legende čijih se poteza na terenu i danas svi kojima je Dinamo u srcu rado sjete.

Dio te nezaboravne generacije Modrih bio je i Marijan Vlak. I to kakav, vitalan dio. Vratar koji je te, šampionske sezone izrastao u prvi izbor šefa Miroslava Ćire Blaževića. Pored vratarskih ikona Tomislava Ivkovića i Željka Stinčića, kao i vrlo dobrog Zvonka Marića, Vlak je preuzeo "jedinicu" i svojim bravuroznim intervencijama čuvao leđa genijalcima poput Mlinarića, Zajeca, Cerina, Kranjčara, Bračuna...

- Nezaboravna sezona, sigurno za mene najbolji igrački period u klubu u kojem sam sad već pola stoljeća. Bio sam i trener u onoj polusezoni '97. kada smo pobijedili Partizan 5:0 u kvalifikacijama Lige prvaka, tada smo igrali dobro, ali ta '82. za mene će biti i ostati posebna godina. Tada sam bio na vrhuncu... - priča Vlak, evidentno kroz sjetu i respekt prema tom dobu koji je u dinamovaca ostao i danas.

Ćirinim dolaskom u klub, postavljeni su novi standardi kojih se svaki igrač morao pridržavati...

- Mi baš i nismo znali tko je on u trenucima kad je dolazio. Sve što smo o Ćiri tada znali jest to da je bio u Rijeci. Ali, taj prvi njegov ulazak u našu svlačionicu neću nikad zaboraviti. Gospodin Blažević od tada za mene ima posebno mjesto, on je nama igračima odmah objasnio kako ćemo igrati i kako sada stoje stvari. Stekao je autoritet, naše povjerenje, imali smo zaista nevjerojatno dobar odnos... U meni je vidio nešto i rekao mi da ću dobiti priliku, kazao mi je: Ti si taj! Ja sam ostao iznenađen, pomalo i u šoku, ali sam priliku i iskoristio...

image

Marijan Vlak i Patrik Mršnik

HANZA MEDIA

Ulogu je, i to dosta veliku napravio tadašnji kapetan, šefova desna ruka, Velimir Zajec.

- Je, Zeko je šefu rekao kakav sam ja, a on je, budući da je tek bio došao u Dinamo, to njegovo mišljenje izuzetno respektirao.

Slaže se naš gost da je Dinamo tada igrao - totalni nogomet, isti onakav kakvog danas upražnjavaju ponajbolje europske momčadi.

- Imali smo majstore, genijalce. Posebno bih istaknuo Zajeca i Cicu Kranjčara, ali nemojmo zaboraviti ostale. Mlinka je genije, kako izostaviti Deverića, Cerina, Hadžića... Nogomet tog vremena na Maksimiru je bio avangarda, imali smo puno vica u igri, tehnike, zato je dolazila publika iz čitave države... Ali, takva nam je bila i čitava jugo-liga. U svakoj momčadi imali ste barem pet-šest majstora lopte.

Vlak je, kako rekosmo, već više od pola stoljeća u Dinamu, danas je u funkciji skauta. Ali, reći će jednu zanimljivu...

- Dinamo je meni dao sve, ali ja sam njemu možda mogao dati i više. U prvim godinama karijere možda i nisam bio najprofesionalniji. Često bih se vraćao kući u Petrinju, bio nešto ljut, pa bi me zvali, smirivali. A imao sam i velikih problema s ozljedama. Kao trener imao sam dva dosta nezgodna odlaska iz kluba, ali to su sada već neka druga, za mene i gotovo zaboravljena vremena - priča Vlak.

Kao trener je, a to se često i zaboravlja, u četiri mandata u Dinamu osvojio tri prvenstva i četiri kupa. Mjesto glavnog trenera Modrih zadnji puta napustio je 2009. godine, a trenutno je na klupi Ante Čačić, nešto stariji od Vlaka. Bi li prihvatio poziv, da ga je bilo, za zadnjih pet kola ove sezone?

image

Marijan Vlak i Patrik Mršnik

HANZA MEDIA

- Teško! Moram priznati, bilo bi to teško. Možda i kao trener nisam napravio ono što sam trebao napraviti. Danas morate imati cijelu ekipu oko sebe, one koje će vas izgurati i forsirati. Ako nemate takvu grupu ljudi, ne ide. Ja sam bio samo svoj. Napravio sam dobre stvari, bio sam nekad i razočaran odlascima, ali ne bih se na to vraćao...

Ovosezonska titula?

- Ja sam rekao, Dinamo će biti prvi! Je, malo se ove godine prvenstvo "zakuhalo", to je možda i dobro. Zadnjih desetak godina smo dominantni, neki drugi su se digli, mi sada možda nismo na razini od tih zadnjih nekoliko sezona, ali to je tako. A moje je mišljenje da se roster mora malo restrukturirati. Ne da mora imati veliki remont, ali mora imati neka osvježenja za dalje. Imamo dosta toga već u planu, dosta igrača gledamo, ali nećemo raditi gužvu u svlačionici. Treba dovesti tri-četiri igrača kalibra Lige prvaka, ali i vidjeti koga se može prodati ili posuditi. Ako ne rješavaš aktualni kadar, ulaziš u još veći problem - rekao je Vlak.

Livaković? Malo mi je čudno to sve...

Kako nekoć proslavljeni vratar Dinama komentira status i potencijalnu budućnost današnje prve rukavice, Dominika Livakovića?

- Malo mi je čudno, moram priznati... Do prije dvije-tri godine vukao nas je u Europi, bio je i u reprezentaciji na visokom nivou. Nije mi jasno i ne mogu shvatiti kako svo ovo vrijeme nije došla ona prava ponuda. Je, bilo je ponuda, ali nijedna onakva kakvu zaslužuje. Danas se događaju transferi vratara za 10-15 milijuna eura, nije mi jasno kako on nije došao do takvog transfera.

Novi stadion: Čekat će se dok se ne dogodi neko zlo!

Što će biti s uvijek gorućom temom, kada ćemo jednom zaključiti priču o novom stadionu Dinama?

- Možda sam ja pesimist, ali ne vidim načina tko će to napraviti. Grad financijski, javno su rekli da to ne mogu. Dali bi koncesiju klubu, ali traže promjene unutar kluba. Dakle, prepucavanja i borbe. Dinamo bi uz pravog investitora mogao to napraviti, ali zaista ne vidim otkuda naći sredstva, te silne milijune.. - veli Vlak i dodaje:

- Čekat će se do onog trenutka dok se ne dogodi, nedaj Bože neko zlo. Ali, ako se i krene graditi novi stadion, gdje će Dinamo igrati? Krucijalna stvar je Dinamova škola. Ako se škola dislocira, gdje će? Trebalo bi napraviti ozbiljan kamp za djecu, njima treba 6-7 terena, tu dolazi oko 500 djece. To treba napraviti što prije i što hitnije...

Cijeli Sportcast s Marijanom Vlakom pogledajte u nastavku:

Linker
24. travanj 2024 12:06