Robert Ljubičić (u sredini) slavi pad londonske ekipe

 RONALD GORSIC Cropix
U VELIKOJ FORMI

Da, jedan od junaka pobjede nad Chelseajem smije igrati za Vatrene! Svi se pitaju što će napraviti Dalić

Ako bi htio ponovno nositi naš dres, morao bi podnijeti zahtjev FIFA-i, koja bi mu to dopustila
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2022. 18:12

Robert Ljubičić odigrao je odličnu utakmicu za Dinamo protiv Chelseaja, bio je jedan od najboljih na terenu, više mu odgovara kad je lijevi bočni koji ima kraj sebe trojicu stopera, tako i jednog na svojoj strani, nego kad je klasični bek.

Nakon brojnih kritika, Ljubičić je pokupio tolike komplimente da se počelo postavljati pitanje ima li pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju, ako bi ga izbornik jednog dana htio pozvati. Čak i bi li mu Zlatko Dalić trebao odmah dati šansu da ga tako rezervira, kako ne bi mogao više igrati za Austriju.

Ljubičić je prvo igrao za Hrvatsku U-20 vrstu dvije prijateljske utakmice, a potom mu poziv više nije stizao pa je prihvatio Austriju i nastupio za njezinu U-21 reprezentaciju, i to u službenim susretima, kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Po pravilima FIFA-e igrač ima pravo samo jednom promijeniti reprezentaciju pa se nametnulo pitanje smije li se vratiti u hrvatski tabor. Smije, odgovor je smije, Robert Ljubičić ima pravo igrati za Hrvatsku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Razlog je taj što je za nas igrao samo prijateljske utakmice, koje se ne računaju, pa kad ga je zvala Austrija nije morao mijenjati nogometno državljanstvo, imao je mogućnost igrati za zemlju u kojoj je rođen bez toga. Samim time nije ispucao to pravo na jednu promjenu. Ako bi htio ponovno nositi hrvatski dres mogao bi i dakako morao podnijeti zahtjev FIFA-i, koja bi prikupila dokumentaciju i u određenom razdoblju odgovorila.

Jasno je da jedna dobra izvedba nije dovoljna za poziv u reprezentaciju, a Zlatko Dalić nema ga kad zvati čak i da želi. Popis za Ligu nacija koja se igra ovaj mjesec je dao, a Ljubičić i tako ovog časa ne bi mogao igrati za Vatrene bez procesa koji treba proći na FIFA-i. Sljedeća lista će biti za Svjetsko prvenstvo, imena koja vodi u Katar.

Tek u ožujku 2023. u kvalifikacijama za Euro bi mogao razmišljati o njemu. Dotad ga možda zove i Austrija, a možda niti Dalić niti Rangnick ne ocijene da ima mjesta u njihovom sastavu. Vrijeme će sve pokazati.

Ako Ljubičić dobije poziv Austrije morat će odlučiti jer zaigra li za A vrstu u službenoj utakmici nema više preinaka s obzirom da je napunio 23 godine. Čak i igrači koji su odigrali tri susreta za A reprezentaciju imaju opciju otići u drugi tabor ako imaju 21 godinu ili manje.

Linker
18. travanj 2024 23:18