Svi čekaju starog Brunu Petkovića

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
MINORAN UČINAK

Dalićeve poruke nisu potaknule Petkovića: Potez iz 68. minute dobio bi pljesak na Kutiji šibica, ali...

Od Dinamova se napadača nakon svega ipak očekivala kudikamo bolja reakcija
Piše: Mladen Bariša/Jutarnji listObjavljeno: 05. travanj 2022. 06:59

Momčad Hrvatskog dragovoljca mogli bismo predstaviti kao drugoligaša na privremenom radu u Prvoj HNL. U četiri susreta ove sezone Dinamo je protiv Hrvatskog dragovoljca ostvario sve pobjede, uz gol-razliku 16:0. Kuriozitet je da se čak 11 igrača Dinama (uz jedan autogol) uvrstilo među strijelce. Pritom se nijedan od njih ne zove Mislav Oršić (sa 16 golova uvjerljivo je najbolji strijelac Dinama ove sezone). Niti Bruno Petković!

Potonji se u nedjelju zatekao u fokusu zanimanja. Posebice nakon što su se posljednjih tjedana nogometni talent Brune Petkovića, ali i igračka osobnost našli pod lupom medijske pozornosti... Činjenicu da ga nije pozvao u Katar, na eksperimentalnu turneju, izbornik Zlatko Dalić popratio je riječima:

"Petkovića ne želim otpisati. Niti sam ga otpisao. I dalje ga čekam. Potreban mi je onakav kakav je bio u kvalifikacijama za Euro. Nadam se da će se vratiti u formu. Želim da Bruno shvati moju poruku, jer on može puno bolje od ovoga koliko sada prikazuje. Trebam ga u reprezentaciji, jer Hrvatska nema kompletnijeg i boljeg napadača od njega. Naravno, kada je u pravoj form", kazao je Dalić. Njegove su riječi zvučale izazovno i motivirajuće.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Iza Andrića i Oršića

Zanimljivo, uoči utakmice protiv H. dragovoljca, poruku sličnog sadržaja Petkoviću je odaslao i njegov (Dinamov) trener, Željko Kopić:

"Bruno je odigrao puno kvalitetnih utakmica za Dinamo i puno je dao klubu. Igrao je i ozlijeđen kada ga je momčad trebala. Sve su to činjenice koje se moraju uzeti u obzir. Kao trener pokušavam mu svim mehanizmima pomoći da dođe na potrebnu razinu. Na njemu je da pokaže da ima dovoljnu mentalnu snagu, te da je spreman žrtvovati se kako bi ponovno igrao vrhunski nogomet u Dinamu i u reprezentaciji. Vjerujem da Bruno to može."

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

S napomenom kako je tijekom stanke Dinamova momčad (s Petkovićem, a bez reprezentativaca) uspješno odradila ciklus mikropriprema. U svojoj viziji igre (poglavito u sustavu 4-2-3-1) Dalić doživljava Petkovića "isključivo kao napadača". U klubu međutim Petković nerijetko igra na poziciji playmakera, iza dvije špice. Tako je bilo i u nedjelju. Petković je imao ulogu razigravača, iza Andrića i Oršića. Istina, 14 minuta je imao biti "čista špica", od izlaska iz igre Andrića u 56. do njegovog konačnog opoziva u 70. minuti (kada ga je zamijenio Emreli).

U 70 minuta provedenih na travnjaku Petkovićev učinak bio je minoran. Imao je 59% točnih dodavanja (o20), te četiri (od osam) uspješnih duela na zemlji. Dobio je i (sva) tri zračna dvoboja, ali podalje protivničkih vratiju. Šutirao je tek jednom (u 6. minuti s 18 m), no lopta (upućena posred okvira) završila je u naručju protivničkog vratara. U 16. minuti Petković je izgubio loptu na sredini terena, uslijedio je kontranapad Dragovoljaca, no izostala je precizna završnica (Karrica). U 24. minuti Petković je "podvalio" loptu Andriću, ali je suparnička obrana reagirala brže od Dinamovog napadača. Tri minute kasnije dobro se ubacio u slobodan prostor i udario loptu. Ostalo je međutim nejasno - je li šutirao prema vratima ili je pokušao proigrati nekog od suigrača? Igrala se 68. minuta kada je Petković odigrao petom loptu za Ademija. Viđenu atraktivnost jamačno bi Kutija šibica nagradila gromoglasnim pljeskom. Na velikom terenu uvijek se postavlja pitanje svrsishodnosti takve igre...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

I dalje ga se čeka

Prosudbu o slabom nedjeljnom izdanju Petkovića dodatno je osnažila neuvjerljiva igra cijele momčadi (osobito u prvih 45 minuta). Verbalne poruke Dalića i Kopića očigledno nisu (za sada) proizvele željeni učinak.

I njima, kao i Dinamovim navijačima, preostaje jedino naoružati se strpljenjem u očekivanju "pravog Petka". Shodno tome, on i dalje ostaje tek (neiskorištenim) džokerom i skrivenim potencijalom Dinama u neizvjesnoj završnici prvenstva...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 01:49