Ronald Goršić/Cropix
TRAŽE SE LISTE

‘Dan D‘ u Dinamu: Sportska inspekcija kreće u akciju, evo s kakvim zahtjevima će doći u Maksimir

Ili će se kaotična situacija u klubu danas početi rješavati ili će se još više zapetljati
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. siječanj 2023. 22:18

Hoće li se u petak početi raspetljavati događaji u Dinamu? Ili će se još više zapetljati? Ili se neće dogoditi ništa? Uglavnom, u 13 sati u Maksimir stiže sportska inspekcija. Što su inspektori tražili od Dinama? Prije dolaska imali su sljedeći popis želja.

Klub im mora omogućiti prostoriju za rad, iz Dinama s njima mora biti prisutna barem jedna osoba zadužena za zastupanje, kao i poslovna dokumentacija. Također, sportska inspekcija tražila je da im se pripremi popis članova svih tijela upravljanja Dinama, znači Skupštine, Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Uprave... Naravno, na popisu će biti i predsjednik Mirko Barišić.

U Dinamu su im pripremili sve traženo, pa se sad čeka da inspektorska ekipa krene u akciju. Koje su ovlasti sportske inspekcije? Oni su propisani člankom 9 Zakona o sportskoj inspekciji. Dakle, inspektori će razriješiti ima li pravna osoba u sustavu sporta (Dinamo) opće akte i jesu li oni usklađeni sa zakonom i drugim propisom, odnosno je li Dinamov statut usklađen sa Zakonom o sportu. Dat će svoj sud je li sastav predstavničkog tijela i izvršnog tijela kluba, odnosno tijela upravljanja i nadzora u skladu sa Zakonom o sportu i na temelju njega donijetih propisa. Također, imat će stav postoje li za osobe koje obavljaju poslove u Dinamu zapreke u smislu odredaba Zakona o sportu.

Posebno će biti zanimljivo što će inspekcija kazati na jedno od krucijalnih pitanja. A ono glasi; donose li se odluke i drugi pojedinačni akti u skladu s općim aktima, Zakonom o sportu i na temelju njega donesenih propis. Kao što vjerojatno znate, Skupština Dinama je 12. prosinca 2022. godine većinom glasova donijela odluku o razrješenju člana Uprave Krešimira Antolića, uz nalog izvršnom odboru kluba da temeljem člana 35. stavak 1. točka 1. Statuta provede tu odluku.

Međutim, postoji jasna diskrepancija između ovakve odluke, naknadnog zaključka o njenoj ispravnosti donijetog od strane klupskog Nadzornog odbora s jedne strane i tumačenja Izvršnog odbora kluba koji je većinom glasova svojih članova odbio provesti takvu odluku Skupštine.

Dinamo je udruga građana, a Zakon o udrugama, u svojem članku 18. stavak 1. točka 2. govori o tome da osobe ovlaštene za zastupanje imenuje Skupština, osim kada ta ovlast nije prenijeta na drugo tijelo izabrano od Skupštine. Upravo takvu situaciju ima Dinamo, i ona je opisana u članku 35. stavak 1. točka 5. statuta kojim je opisana ovlast Izvršnog odbora da imenuje i razrješuje Upravu kluba.

Dakle, u petak bismo trebali saznati dosta toga... Sportska inspekcija je u akciji.

Linker
20. travanj 2024 11:14