Presnimke iz knjige Dinamo 1945 - 1975.

 Cropix
ZA ANTOLOGIJU

Dan kada Pele nije bio najbolji! Zasjenio ga je Hrvat, junak najvažnije utakmice u povijesti - Dinama

Ostat će za svagda zabilježeno da je velikan Modrih na turniru u Čileu nadmašio kralja nogometne igre
Piše: JL.Objavljeno: 30. prosinac 2022. 10:38

Današnji navijači Dinama najčešće nemaju predodžbu o snazi momčadi i ugledu kojega je maksimirski klub imao koncem 60-ih godina prošlog stoljeća. O tome svjedoče tek poneki igrač iz tog vremena (kojega još "nije napustilo pamćenje") i sasvim rijetka izvješća s utakmica.

Tako se momčad Dinama u siječnju 1970. po šesti puta otisnula na turneju po Južnoj Americi. Nakon dvije utakmice protiv reprezentacija Perua (2-2 i 1-2), "modri" su sudjelovali i na međunarodnom turniru Hexagonal u Santiagu. U prvoj utakmici Dinamo je pobijedio Universidad de Chile 3-0.

Uslijedio je sraz s Peleovim Santosom, samo nekoliko mjeseci nakon što su u Maksimiru isti suparnici odigrali 1-1. Zagrepčani su u susret s Brazilcima ušli značajno oslabljeni, bez standardnih Filipa Blaškovića i Marijana Čerčeka. A tijekom igre ozlijedio se i kapetan Rudi Belin. Ipak, prije nego je napustio travnjak "Rudač" je asistirao Novaku za senzacionalno vodstvo "modrih" 1-0.

- Pelea su čuvala najčešće dvojica igrača – Pirić i Valec, koji je ušao u igru umjesto mene – konstatirao je Belin. No, Pele je svejedno asistirao za oba pogotka Santosa i vodstvo brazilskog kluba 2-1. Ali, tu priči nije bio kraj. Dinamo je nakon asistencije Novaka i pogotka Rore u 57. minuti izjednačio. Santos je, shodno očekivanjima, osvojio turnir, ali je odlukom novinarskog žirija, pored svih brazilskih zvijezda, uključujući i Pelea, najboljim igračem proglašen – Krasnodar Rora!

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Upravo je Rora zlatnim slovima upisan u anale maksimirskog kluba kao strijelac pogotka (uz Čerčeka) za Dinamovu pobjedu 2-0 u finalu Kupa velesajamskih gradova protiv Leedsa (u uzvratu je bilo 0-0) 1967. kada su Zagrepčani osvojili jedini europski trofej. S navršenih 28 godina Rora je kasnije prešao u francuski Nancy (nogometni zakoni u bivšoj Jugoslaviji imali su dobnu granicu za odlazak u inozemstvo), gdje je karijeru počinjao tada mladi i neafirmirani Michel Platini. No, kasnije ponajbolji europski nogometaš često je naglašavao utjecaj Rore na njegovu karijeru. Po završetku igračke karijere Rora se bavio trenerskim pozivom, ali i novinarstvom.

No, ostati će za svagda zabilježeno da je Krasnodar Rora bio strijelcem u najvažnijoj utakmici Dinamove povijesti, te da je na turniru u Čileu zasjenio i kralja nogometne igre, znamenitog Pelea.

Linker
29. travanj 2024 17:44