Dario Šimić

 FOTO: CROPIX, ILUSTRACIJA: SN
TRI KLJUČNA ZADATKA

Dario Šimić već ima spreman bombastičan transfer? Dinamo bi mogao dovesti budućeg reprezentativca

Jedan od ciljeva nove struke je napraviti što veću zaradu na igračima koji će otići
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. ožujak 2023. 07:31

Dario Šimić u utorak je rekao “da” Mirku Barišiću, u srijedu službeno postao član Uprave Dinama u čijoj je ingerenciji stručna politika, a zatim odlučio pričekati Skupštinu s jasnom izjavom kako je to voljan raditi samo u ekipi koju Barišić predvodi kao predsjednik.

Modri imaju vrlo dobru momčadi, za hrvatske prilike odličnu, uvjerljivo vode na tablici, toliko glatko da je samo pitanje s kolikom će razlikom osvojiti još jednu krunu i već se mogu pripremati za novi izlazak u Europu. Dinamo po pitanju prve ekipe stoji super, teško može bolje, zato se nekome posao šefa struke može učiniti slatkim, ali kako upravo profesionalna momčad hrani sve druge, tko upravlja s tim sektorom najvažniji je čovjek u klubu. Zbog toga je taj posao toliko bitan i odgovoran.

Dinamo ima ogroman proračun, za 2022. godinu to je bilo 63 milijuna eura, pretežno ga puni rezultatima u UEFA-in natjecanjima i prodajom igrača. Kadar je danas dovoljno jak za izlazak na međunarodnu scenu, čak i nakon odlaska Arijana Ademija, iako bi pojačanja, primjerice na lijevom beku, bila sjajna stvar. Po pitanju ulaznih transfera Dinamu trebaju samo igrači koji bi odmah bili prava osnaženja ili mladi i perspektivni kao zalog za budućnost. No, red za potencijalni izlazak iz kluba nije kratak: Josip Šutalo, Luka Ivanušec, Dominik Livaković, Bruno Petković...

Dođe li do kojeg transfera, zadatak Dinamove struke je dobiti najveću moguću cijenu. To nije važno samo zbog količine novca koja će se u konkretnom slučaju sliti, nego i rejtinga kluba na europskom tržištu. Za poslove u sljedećim godinama.

Propuštena prilika s Beljom

Pred Dinamom je ljeto novog pokušaja da se domogne skupine Lige prvaka, a kao najniži prihvatljiv cilj mora biti Europska liga. Ante Čačić sigurno ide prema kruni, u polufinalu je Kupa, ali Čačić je ugovor potpisao s Krešimirom Antolićem, koji više nije u Upravi, te je unatoč izvrsnoj natjecateljskoj poziciji pitanje dokad će biti trener. Čačić ili netko drugi, možda i Igor Bišćan, jedna je od ključnih odluka.

Šimić se više puta spominjao kao kandidat za Dinamo, lani je umalo postao sportski direktor, a čim je pristao na angažman jasno mu je bilo da po pitanju struke ima tri glavna zadatka - rješenje pitanje trenera, kvalitetan prijelazni rok u kojem treba prije svega osigurati da Modri s moćnom ekipom idu u internacionalni pohod, te reorganizacija Škole nogometa.

image

Roko Šimić

KRUGFOTO/Afp

Šimić je jako nezadovoljan padom rezultata i igračke kvalitete posljednjih godina u mlađim uzrasnim kategorijama, to ga najviše brine, smatra to opasnošću po opstojnost kluba. Žao mu je što nisu angažirani neki talentirani igrači poput Diona Drene Belje. Dinamo uvijek mora imati na lageru nova imena koje će promovirati i prodati, upadne li u rupu kompletno poslovanje doći će u poteškoće i toga je Dario itekako svjestan. Trebat će dodati gasa da se podigne “proizvodnja”, ali i skauting služba.

Uhvati li Dario Šimić konce u Dinamu, ne bi nas nimalo čudilo da u Maksimir dovede i sina Roka, koji je kao napadač RB Salzburga trenutačno na posudbi u Zürichu. Roko je prije toga igrao u Lokomotivi, mladi je reprezentativac, mnogi ga vide i budućim igračem A vrste, a Modri su lansirali mnoge te bi vrlo vjerojatno i za njega bili dobra odskočna daska. Pogotovo ako ode netko od dvojca Petković - Drmić.

Najzahtjevniji posao dosad

Dario Šimić nekadašnji je igrač i čovjek se 100 nastupa za hrvatsku reprezentaciji, koji je na vrhuncima karijere igrao za Inter i pogotovo Milan. Upustio se u brojne poslovne pothvate, javno je svjedočio o pojedinim ulaganjima još za vrijeme dok je bio igrač koja nisu za njega sretno završila, no najviše se u poslovnom svijetu profilirao kao pokretač posla s vodom. Vlasnica tvrtke Živa voda, poznatije po talijanskom nazivu Aquaviva, njegova je majka Matija Šimić. Zajedno s bratom Josipom, koji to vodi, pokrenuo je i posao s restoranima i kafićima.

Međutim, on sam već je duže angažiran prvenstveno u nogometu. Bio je sportski direktor Palerma, do sada skaut Milana, godinama je predsjednik HUNS-a, sindikata hrvatskih nogometaša, a kandidirao se i za predsjednika HNS-a.

No, biti ključni Dinamov menadžer je daleko važniji i zahtjevniji posao od svih koje je radio. Dosad je taj sektor držala jedna Mamićeva ekipa i bilo tko novi da se toga primi morat će dovesti svoje ljude. Šimić je prelomio da je voljan primiti se toga, samo je morao pričekati Skupštinu.

Svjestan je koliko godišnji proračun klubova ovisi o dometima u Europi i sposobnosti da se naprave veliki transferi. To ujedno znači da više trener, kao što je sada slučaj s Čačićem, neće imati najvažniju riječ po pitanju dolazaka i odlazaka. Iako je uvijek dobro da se i trenera pita...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Linker
14. travanj 2024 15:41