Željko Kopić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ČEKA ODLUKU

Deset burnih dana u životu Željka Kopića: Evo o čemu sve ovisi hoće li ostati trener i nakon Nove godine

Imao svoje zagovornike u klubu, sportska logika je na njegovoj strani, ali ima i nekih dvojbi...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. prosinac 2021. 09:22

Dinamo na Drosini nije odigrao neku veliku utakmicu, štoviše, Modri nisu bili na očekivanoj razini, no tri boda su u džepu, pobjeda je bila jedini cilj i imperativ. Ne sumnjamo da bi sad, iz ovog kuta, mnogi potpisali više takvih utakmica, a manje onih u kojima su izvedbe i broj prilika bili iznad rezultata.

U samo 10 dana u životu Željka Kopića promijenilo se štošta. Nakon poraza od Hajduka (0:2), bilo je očito da će na klupi Dinama biti samo do zimske stanke, u Maksimiru su mu već tražili nasljednika, kasnije će se ispostaviti da je Sergej Jakirović prvi izbor i već je počeo sastavljati stožer za dolazak na Dinamovu klupu.

Međutim, došao je West Ham i Dinamova pobjeda u Londonu (1:0), potom su Modri uvjerljivo svladali Slaven Belupo (3:0), a sad i Istru (2:0). Pred Kopićem je i četvrta utakmica u nizu u kojoj se očekuje još jedna sigurna pobjeda. Kojom bi, pak, Dinamo, nakon plasmana u drugi krug Europske lige, mogao dosegnuti i drugi cilj, biti na samom vrhu HNL-a, čak i s utakmicom manje.

Znači, Dinamo ne samo je pobijedio tri utakmice u nizu, već nije primio niti gol, a nisu protivnici niti stvorili previše prilika. Kopić se odlučio za sustav s trojicom igrača u zadnjoj liniji, Oršića je gurnuo bliže golu, Ivanušeca s krila prebacio više u sredinu, dao je šansu Štefulju, koji je zasad koristi, razigrao se Ristovski, a u dvije i pol utakmice bio je bez Brune Petkovića. U prve dvije potpuno bez njega, u ovoj zadnjoj u Puli, nakon što je ušao i izborio kazneni udarac, dogodilo se sve ono već toliko puta opisano i Petković je isključen.

To su, sigurno, aduti koji igraju u Kopićevu korist, ima aktualni trener i šef škole svoje zagovornike u klubu, a sigurno da, uza sve ovo, ima i logike da povede Modre na Dinamove pripreme i u nastavak sezone. Ako postoji u te zadnje tri pobjede neka sumnja, onda se može istaknuti da su sva tri protivnika, od Londona do Pule, ipak igrala oslabljena (dobro, West Ham je i takav ozbiljna razina), Slaven i Istra nisu bili kompletni, a takvi teško mogu parirati Dinamu.

Znači, bez obzira što to nisu Dinamovi problemi niti ti detalji mogu omalovažiti pobjede Modrih, pitanje je koliko su pravi indikator generalnog preporoda momčadi. Donoseći odluku o treneru, trebat će u Maksimiru gledati Kopića i kroz ono što treba napraviti u bliskoj budućnosti, momčad treba određeni remont i svježu krv, treba kvalitetno odraditi pripreme, tempirati formu, neke igrače koji su sad izvan ritma, a mogli bi biti bitni, treba vratiti u pravo stanje.

Naravno, sportska logika, možemo tako reći, govori u prilog Kopiću, pobijedi li u zadnjem kolu i Dragovoljac, on je, nakon šoka protiv Hajduka, napravio svoje, Dinamo doveo tamo gdje mu je mjesto i sigurno ima argumente za ostanak na klupi. No, hoće li presuditi to ili nešto drugo, hoće li se u Maksimiru svejedno odlučiti za drugo rješenje, u tom slučaju vjerojatno Jakirovića, vidjet ćemo uskoro. Naravno da prije zadnje utakmice, dok se ne podvuče crta pod jesensku polusezonu, nitko u Maksimiru ne želi istrčavati s nekim službenim stavom i imenom novog ili aktualnog trenera u nastavku sezone.

image

Željko Kopić

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Kako god, Dinamo će u nedjelju u Kranjčevićevoj spustiti zavjesu na svoju, generalno, vrlo uspješnu 2021. To je godina u kojoj su Modri došli do četvrtfinala Europske lige, izbacili Tottenham, osvojili dvostruku krunu, ponovno izborili proljeće u Europskoj ligi, a još i godinu mogu završiti kao lideri u HNL-u. To je i godinu u kojoj su momčad već vodila trojica trenera, Zoran Mamić, Damir Krznar i Željko Kopić, a moguće je da će dobiti i četvrtog 'šefa'.

Iako je pred Dinamom naizgled lagan posao protiv daleko najslabije momčadi lige, protiv koje u prve dvije utakmice ima gol-razliku 12:0, baš ta utakmica i njezin ishod mogu utjecati na konačnu odluku.

KOPIĆEVI ARGUMENTI ZA OSTANAK NA KLUPI

POBJEDNIČKI NIZ
Dinamo je pobijedio tri utakmice zaredom, vratio se na pobjednički put. Prošao je u proljeće Europske lige i u HNL-u je nadomak vrha

TRI UTAKMICE PRAZNE MREŽE
Nakon dugo vremena Modri su spojili čak tri utakmice bez primljenog pogotka, a pritom suparnici i nisu stvorili previše prilika

BUĐENJE NEKIH IGRAČA
Oršić je zaigrao na novoj poziciji i zabio tri pogotka u dvije utakmice, Štefulj je sve bolji, a odlično igra i Ristovski. I Ivanušec se vraća u formu, bolje se osjeća kad nije na krilu.

UPITNICI OKO KOPIĆA

JESU LI ČETIRI UTAKMICE DOVOLJAN TEST?
Mogu li se na osnovu tri utakmice donositi konačni zaključci o Kopićevom uspjehu ili su rasterećeni West Ham, a potom i oslabljeni Slaven i Istra te Dragovoljac ipak nedovoljno jaki indikatori da bi mu se dalo povjerenje?

JE LI SPREMAN VUĆI POTEZE?
Treba vidjeti i kakvi su Kopićevi planovi, vizija Dinamove igre I momčadi u nastavku sezonu, jer, nije isto biti 'vatrogasac' i graditi priču dugoročno. Ostane li, morat će povući neke poteze, osvježiti momčad, neke igrače probuditi, neke prekrižiti.

'KUĆNO RJEŠENJE' PONEKAD JE DVOSJEKLI MAČ
Kopić je već četvrto uzastopno 'kućno rješenje', no dok je Zoran Mamić došao na klupu s pozicije sportskog direktora i klupskog autoriteta, Jovićević, Krznar i sad Kopić u startu su slovili kao prijelazna rješenja, pa ako uspiju...Koliko god poznavali situaciju bolje od drugih, nekad su baš ta 'kućna rješenja' dvosjekli mač, čovjek izvana može donijeti novu, drugačiju energiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 16:36