Martin Baturina

 RONALD GORSIC Cropix
RUŠENJE ‘DVORCA OD SOLI‘

Dinamo bez Bjelice, nema ni Petkovića. Evo u kojem sastavu Modri večeras napadaju Salzburg

Pred Dinamom je treća utakmica u skupini, večerašnje gostovanje u Salzburgu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. listopad 2024. 08:29

Salzburg u doslovnom prijevodu znači - dvorac od soli. Nenad Bjelica i njegovi dečki krenuli su ga srušiti, osvojiti. Kad su kuglice ždrijeba Lige prvaka spojile Dinamo i RB Salzburg, upravo je austrijski klub označen kao prilika za osvajanje bodova. Uz Slovan iz Bratislave i Celtic. Monaco se spominjao onako sramežljivo, ali, eto, Francuzima je otrgnut bod. A mogla su i sva tri...

Može li se srušiti dvorac od soli? Zašto ne? Ali držimo da se do pobjedničkog rezultata može doći samo ako Dinamo odigra svoju najbolju utakmicu sezone! Netko će možda kazati da to uopće ne treba biti točno, jer ovaj Salzburg izgleda mnogo slabije nego onaj koji je proteklih godina bio moćan, jak, koji je bilježio i krasne europske rezultate. Ne treba se na to obazirati, to bi bila ogromna pogreška.

Nevistić se vraća na vrata

Naravno da to znaju Nenad Bjelica, kojeg zbog kazne danas neće biti na klupi, i njegovi dečki. Nismo to niti trebali spominjati. Salzburg će se sigurno protiv Dinama željeli rehabilitirati za loše izvedbe i rezultate u proteklom razdoblju. A imat će i pomoć Jürgena Kloppa, koji je postao je glavni čovjek sportskog sektora Red Bulla! I budite uvjereni da će skupa s trenerom Pepom Lijndersom, svojim nekadašnjim pomoćnikom u Liverpoolu, slagati taktiku protiv Dinama.

Šuška se i da Lijnders nije jedini Kloppov čovjek u klubu iz Mozzartova grada, da ih već ima više, koje je on postavio i prije službenog dolaska. Uostalom i trener Salzburga je kazao da mu je Klopp poput starijeg brata, te da će ga pitati za savjet. Klopp se uključio u dnevnu problematiku Red Bulla, s time da je u ovom trenutku fokus upravo na Salzburgu. Klubu koji mora osoviti na noge i vratiti u pobjednički ritam. Na tom putu stajat će mu u srijedu i Dinamo u Ligi prvaka. Tako da će se Nenad Bjelica sudariti s dva trenera u Red Bull Areni, slavnim Kloppom i Lijndersom. Može li ih nadigrati, može li im zabiti nož u srce?

image

Vjerojatni sastav Modrih

SN

Bilo bi naravno mnogo bolje da su Modri u Salzburg doputovali nakrcani samopouzdanjem pobjedom nad Istrom 1961. Jer svaka pobjeda, bez obzira protiv kojeg suparnika, donosi novi zanos, nakon trijumfa nikad nitko nije umoran, makar tjelesno i bio. Čista psiha je to, pobjede traže nove pobjede, nove uspjehe. Ali, što je, tu je. U Puli je završilo kako je završilo, ta utakmica je pred sraz u Salzburgu zaboravljena. Kao i treće mjesto na ljestvici SHNL-a, pozicija na kojoj Modri nisu naviknuli biti kad je domaći klupski nogomet u pitanju.

Nenad Bjelica ima problem pred sudar sa Salzburgom. Problemu je ime - Bruno Petković! Došao je ozlijeđen s okupljanja reprezentacije, ozlijedio je aduktor na jednom treningu. I neće biti onakav kakav bi bio da nije ozlijeđen. Veliko je pitanje hoće li biti u udarnom sastavu Modrih. Kako sad stoje stvari, prije ne, nego da. U plavom domu se nadaju da će možda biti spreman za ulazak u jednom trenutku utakmice, ako bude trebalo.

Svjesni su u Dinamu da bi riskiranje s Petkovićem bilo preveliki rizik. Jer ne bi bilo prvi put da je Petko igrao nezaliječen, a to se onda znalo pretvoriti u dugu stanku. Izgubiti jednog od krucijalnih igrača na neko duže vremensko razdoblje bilo bi ogroman hendikep za Modre. Tako da će Bjelica sigurno balansirati, vidjeti koliko Brunu može koristiti. Ima i jedna dobra vijest. Prvi vratar Ivan Nevistić će braniti, iako niti on nije baš posve zdrav, problemi s leđima su uglavnom nestali, ali ne skroz.

Podrezati im krila

Utakmica u Salzburgu kazat će mnogo o Dinamovoj jeseni, ali i tome može li se zg-klub i dalje nadati da će ostati u Ligi prvaka i nakon siječnja iduće godine. Austrijski klub može biti Dinamov Rubikon. Ukoliko Bjelica s svojim plavim legijama prođe kroz Salzburg onda se nada za ostanak u “kraljevskoj klasi” budi. Rušenje dvorca od soli značio bi i veliki poticaj ne samo za nastavak Lige prvaka, već i u nacionalnom prvenstvu. Svi navijači Dinama se nakon jako dobre prezentacije protiv Monaca nadaju da se više niti u snu ne može ponoviti ona blamaža iz Allianz Arene.

Red Bullu treba podrezati krila, pa makar će ih uvis probati dignuti i Jürgen Klopp kao dodatni poguranac za Salzburg. Dečkima Nenada Bjelice možemo samo odaslati poruku - budite pravi i pobijedite! Možete vi i bez trenera na klupi, jer smo sigurni da je stari/novi trener pripremio utakmicu na najbolji mogući način, te da u tom smislu neće biti nikakvih problema. Znat će svi na terenu što im je činiti dok će ih Bjelica gledati s tribina.

Linker
23. listopad 2024 08:32