GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
IMA LJUDI NA IZBOR

Dinamo bi po naslov prvaka mogao bez ključnog igrača, a trener Željko Kopić posegnuti za ovim dvojcem

Željko Kopić se mora pomiriti s time da će možda morati potražiti rješenja u aktualnom kadru
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. ožujak 2022. 09:55

Luka Ivanušec jučer je podvrgnut operaciji trbušnog zida, što je popodne službeno priopćio i Dinamo...

“Luka se osjeća dobro i zadovoljan je sa zahvatom. Što se tiče same ozljede važno je napomenuti da Luka nikada prije nije imao problema s trbušnim zidom. Problemi su se javili tek prije utakmice sa Sevillom. Nakon otkrivenog problema pokušala se provest konzervativna metoda kako bi se igrač što prije vratio na teren. Metoda je dala pozitivan učinak, ali ipak ne dovoljan. S obzirom da želimo da Luka može igrati na sto posto svojih mogućnosti liječnička služba procijenila je da je potrebna operacija. Oporavak nakon operacije traje nekoliko tjedana. Varira od osobe do osobe. Predviđamo da bi se Luka mogao vratiti u trenažni proces nakon otprilike tri tjedna. Vrijeme će sve pokazati, ali vjerujemo da će igrač bit spreman za završnicu sezone”, obznanio je plavi klub.

Ostvare li se, dakle, optimistična predviđanja, Ivanušec bi mogao ozdraviti do idućeg derbija na Poljudu (20. travnja), međutim, pitanje je u kakvoj će biti formi, s obzirom na to da će praktički dva mjeseca biti izvan travnjaka. Ne bude li sve išlo prema planu, onda može izostati i dulje, onda je i pitanje koliko će Dinamo uopće imati koristi od Ivanušeca do kraja sezone.

Kako god, trener maksimirskih nogometaša Željko Kopić mora se pomiriti s time da na Ivanušeca ne može računati i potražiti rješenja u aktualnom kadru, kako ga što bolje zamijeniti.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

Igrali su Modri već bez Ivanušeca, nije to nova situacija, već deset Dinamovih utakmica propustio je hrvatski nogometni reprezentativac ove sezone, a samo dvaput Dinamo je izgubio, od Seville i Osijeka. Međutim, sve je očitije da Ivanušec nedostaje u tom napadačkom dijelu, kao igrač koji može donijeti loptu napadačima, ući u završnicu, zabiti, asistirati. Upravo u tom dijelu Dinamo je u zadnje vrijeme tanak i Kopić pokušava naći različita rješenja. Recimo, poput onog u Sevilli, kad su sredinu držali Gojak i Ademi (nije bilo Mišića zbog kartona), a naprijed zaigrali Jurić, Petković i Oršić. Slično kao i na Poljudu, tamo su igrali Mišić i Gojak, a naprijed Emreli, Petković i Oršić.

U uzvratu sa Sevillom priliku u prvih 11 dobio je Marko Tolić, tada su naprijed igrali “samo” Oršić i Petković. Protiv Šibenika, u utakmici u kojoj je Dinamo najbolje izgledao u zadnje vrijeme, Kopić se odlučio za Ristovskog na mjestu stopera, za Špikića na desnoj strani, Petkovića i Emrelija u napadu, uz Mišića je igrao Bulat. Dakle, to je jedna od mogućih varijanti, kao i ona da Bulat dobije šansu uz Mišića i Gojaka, da Kopić ojača taj vezni red, pa da ima naprijed dvojicu napadača, recimo, Petkovića i Oršića.

Međutim, najlogičnijom se čini ipak opcija s Markom Tolićem. U trenutku kad nedostaje igrač koji, poput Ivanušeca, gradi napade i donosi loptu pred gol, potreban je jedan takav tip, koji je jak na lopti, koji može potezom izbaciti suparničku obranu i proigrati suigrače. No, Tolić zasad i nije imao kontinuitet, teško je zato reći je li on doista taj koji će najbolje do povratka Ivanušeca povezati Dinamove linije i donijeti novu ideju u napad. Ili će to ipak bolje učiniti Bulat i Špikić, koji su ulaskom protiv Seville pokazali da mogu biti opasni i donijeti prednost?

Nijednoj od tih opcija Kopić dosad nije bio vjeran, ali sad se za neku mora odlučiti, Dinamu trebaju pogoci, treba mu netko tko će što je bolje moguće pokriti Ivanušecov izostanak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:17