MARIN FRANOV Cropix
NEUHVATLJIV ‘BOLID‘

Dinamo bi već na kraju kolovoza mogao pokucati na ‘vrata raja‘, a rivali su već osjetili ‘dvosjekli mač‘

Riječi Brune Petkovića najbolja su podloga za opis trenutačnog stanja u Maksimirskoj 128
Piše: Andro PolićObjavljeno: 13. kolovoz 2024. 23:41

Dok motori suparnika "kašljucaju", Dinamov bolid juriša na propisanu distancu i lansira prašinu u oči glavnih konkurenata. Ekspresnim bijegom na bodovnu prednost ispred Hajduka, Rijeke i Osijeka, već četiri dana prije Velike Gospe, munjevit start "modrih" naglo će asocirati na jurnjave Maxa Verstappena ili Lewisa Hamiltona u "oktanskom cirkusu". Nizozemac i Britanac posljednjih su godina, svaki u svoje vrijeme, privatizirali teritorij u Formuli 1, promatrajući konkurenciju u retrovizoru i nerijetko pretvarajući sezone u predvidljive priče s kristalno jasnim raspletom. "Petardom" protiv Istre, neokrznutim izlaskom s Opus Arene, strpljivim lickanjem momčadskog mozaika i svježim nogama na početku sezone, Dinamo je postavio čvrste temelje za izgradnju nove, velike sezone, koja bi se, sudeći prema uvodnim kadrovima, mogla kristalizirati u dominantnu vožnju, neuhvatljivu za ostatak karavane.

- Znali smo se izvući iz teških situacija, a sada smo se dovukli u ovu lijepu, ugodnu situaciju - poručio je Bruno Petković nakon što je stavio potpis na nastavak suradnje s maksimirskim klubom prošlog tjedna, a njegove riječi idealna su podloga u potrazi za opisom stanja nakon nedjeljnog derbija.

image
LUCIJA OCKO Cropix

Kolovoz iz snova

Unatoč zaranjanju u rezultatski deficit u Osijeku, čime su se uvukli u težu potragu za pobjedom, "modri" su ponovno u fotofinišu ugrabili plijen na najmodernijem hrvatskom stadionu. Međutim - kako kažu izlizane marketinške kampanje - "to nije sve". Osim što Dinamo u idućih 12 dana ima domaće oglede protiv Šibenika i Gorice, u koje će ugaziti kao neprijeporni favorit, dva dvoboja dijele ga od ulaska u Ligu prvaka, čije se arome već šire zagrebačkim ulicama. U prijevodu, do posljednjeg vikenda u kolovozu, kada bi trebali gostovati na Rujevici, aktualni prvaci mogli bi pokucati na "vrata raja" - u džepu imati maksimalnih "četiri od četiri" u prvenstvu i rezervirano mjesto u elitnom natjecanju.

S druge strane, pak, dok ostatak "velike četvorke" u četvrtak kreće u pohod na posljednju stepenicu do europskih skupina, mjesto u Uefinim natjecanjima moglo bi biti i "dvosjekli mač". S obzirom na tri uzastopna osječka posrtaja, Hajdukove remije na Farskim otocima, Slovačkoj i u Kranjčevićevoj ulici, uz mršavu pobjedu protiv Slaven Belupa, ali i dva uzastopna riječka remija, izvjesno je da će ta "trojka" biti u velikim problemima ostvari li zacrtani cilj i uđe li u "bitke na dva fronta", a tu su "oštricu" već osjetili u prvim danima sezone. Dok Dinamo, prilično luksuzno, u Osijeku na klupu može povući Petkovića, Sučića, Pjacu ili Baturinu, pa čak i Hoxhu, koji je otvorio poglavlje životne forme, a u igru ubaciti Ademija, Kulenovića, Roga, Špikića i Kačavendu, ostatak konkurencije nema niti približnu širinu u svlačionici. Dakle, ulazak Rijeke, Hajduka i Osijeka u Europsku, odnosno, Konferencijsku ligu, što nije nemoguć scenarij, mogao bi se lako pretvoriti u još izraženiju Dinamovu dominaciju.

Čuvanje prijestolja

Iako Splićani i Riječani nemaju poraz u prvih pet utakmica u novoj sezoni, u oči "bode" omjer od dvije pobjede i čak tri remija. Osječka priča, pak, gurnuta je na rub litice već nakon tri tjedna. Federico Coppitelli u mandat je ugurao tek dvije pobjede, protiv estonske Levadije, koje mu se pretvaraju u prilično slabašan oslonac za ostanak na nogama, a strpljenje navijača već je otopljeno.

image
MARIN FRANOV Cropix

Dok je Dinamo "razbio nos" već na otvaranju prošle prvenstvene sezone, kada je Hajduk slavio u Maksimiru, nakon čega su konkurenti namirisali krv u redovima branitelja naslova, start nove kampanje nudi potpuno drugačije kadrove. Usporedbe radi, "modri" su prije točno godinu dana bili iza Rijeke, Osijeka i Hajduka, uz "minus" pet za Splićanima, a uskoro je uslijedio i dvomeč s AEK-om, nakon kojega je Dinamo krenuo "na put prema dolje", ali sa sretnim završetkom.

"Izlazak iz teške situacije", kako je rekao "plavi devet", u maksimirske je odaje unio potpuno oprečno raspoloženje. Prošlogodišnju, ljetnu depresiju zamijenila je izdašna količina optimizma, koju bi ulazak u Ligu prvaka, uz bogatu financijsku injekciju, dodatno začinio. Dok je Jakirovićeva momčad u prošloj sezoni prvi put zasjela na vrh krajem travnja, na otvaranju nove avanture ostali su udobno zavaljeni u prijestolje, iz kojega će ga, ako se prema jutru dan poznaje, konkurenti vrlo teško izgurati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 18:36