RONALD GORSIC Cropix
POSEBNE PRIPREME

Dinamo će u Ateni igrati u atmosferi kakvu ova generacija nije doživjela, ovo bi mogao biti ključ čitave priče

Igor Bišćan mora itekako dobro pripremiti momčad za taj atenski uzvrat
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. kolovoz 2023. 17:30

U Dinamu su maksimalno koncentrirani na prvu utakmicu s AEK-om koja se na Maksimiru igra 15. kolovoza, još se ne razmišlja o uzvratu u Ateni 19. kolovoza. Makar naravno, u podsvijesti se ne može izbjeći taj uzvratni ogled. Kako će sve to izgledati u Ateni? Za pretpostaviti jest da će Modri tu utakmicu igrati u pravoj atmosferi linča, nešto na što ova generacija nikad nije doživjela. Niti će vjerojatno ikada doživjeti.

Možete si samo zamisliti taj put od aerodroma do hotela, pod paskom grčke policije koja baš i ne ulijeva sigurnost. Hoće li se netko od osvetoljubivih navijača AEK-a odlučiti napasti autobus s Modrima, kakvo će biti osiguranje hotela, hoće li netko uopće moći promoliti nos izvan hotelskih vrata? Hoće li Dinamo uopće u normalnim okolnostima moći održati trening dan prije utakmice? Kakvo će biti osiguranje tog dolaska na trening i odlaska s njega?

Pitanje do pitanja, a teško je dokućiti odgovore. Odnosi AEK-a i Dinama ne postoje, Grci su žestoko napali Dinamo, željeli su u AEK-u da ga se izbaci iz Europe, Dinamo je žestoko odgovorio priopćenjem. Kažu u plavom domu da će Dinamo gospodski dočekati delegaciju AEK-a u Zagrebu, kao što to čini s svim delegacijama klubova koji su svih tih silnih godina dolazili u Zagreb. Međutim, hoće li Grci to napraviti kad Dinamo stigne u Atenu? Po onome što čitamo u grčkim medijima, u to baš nismo sigurni.

Hoće li se prijetiti igračima, ljudima iz Dinamove delegacije? A kako li će tek biti na stadionu za vrijeme utakmice? AEK je inače poznat po vrućoj atmosferi, fanatičnom navijanju, Dinamovi igrači biti će dočekani žestoko, ne sumnjajte da će ih se vrijeđati, utakmica biti na rubu incidenta, ili će možda i biti incidenata. Pitanje jest i kako će se ponašati igrači AEK-a na terenu. Hoće li sudac utakmice uspjeti sačuvati objektivnost u toj amosferi, sigurno će biti pod ogromnim pritiskom.

Igor Bišćan mora itekako dobro pripremiti momčad za taj atenski uzvrat, naglasak će svakako biti na psihološkoj pripremi. Plavi dečki moraju sačuvati mir, fokusirati se samo na teren, biti hladne glave, ne odgovarati na provokacije kojih će sigurno biti od prve minute. Ne samo na utakmici, već od slijetanja na atenski aerodrom. Ima Dinamo u svojoj momčadi iskusnih igrača, koji su prošli sito i rešeto, mnoge velike utakmice u klupskom i reprezentativnom dresu. Međutim, ono što se može očekivati ispod Akropole sigurno nisu.

Bilo bi prije atenskog uzvrata svakako poželjno da Modri u prvoj utakmici steknu prednost, ako je moguće, što uvjerljiviju. Možda bi to, iako je teško povjerovati, ohladilo vruće grčke glave. Možda je taj prvi maksimirski ogled zapravo ključ cijele priče. Ako se dogodi da prvaci Grčke izbore povoljan rezultat, što bi za AEK sigurno bilo i neodlučeno, onda će u Ateni biti još goropadniji, još žešći, bezobrazniji. Čini nam se da bi odlazak Grka iz Maksimira bez poraza bio znak da je AEK u Ateni favorit.

Linker
09. svibanj 2024 06:53