DENIS LOVROVIC Afp
MIŠLJENJE STRUČNJAKA

‘Dinamo će zbog jednog razloga biti u maloj prednosti nad Grcima, ali ovaj segment je ključan‘

‘Ne treba dramiti, još uvijek su Modri u dobroj situaciji. AEK će biti pod strašnim pritiskom‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 14:50

Zastor na je nad maksimirskim daskama odavno spušten, ali dojmovi nakon utakmice između Dinama i AEK-a još uvijek se ne sliježu.

Bišćanove trupe sjajno su otvorile utakmicu i tijekom prvog poluvremena izgledale kao momčad koja je, u kvalitativnom smislu, razinu ili dvije iznad grčkog prvaka, no u nastavku se dogodio "deja vu" ligaškog sraza s Hajdukom. Od dominacije na terenu, stvaranja prilika i vodstva (1-0), do potpunog preokreta u drugom poluvremenu (1-2). U potrazi za komentarom utakmice, obratili smo se Nikoli Jurčeviću i Samiru Toplaku.

Brojne zamke

- Vidjeli smo dva dijametralno različita poluvremena. U prvom dijelu Dinamo je igrao odlično, kontrolirao utakmicu, imao nekoliko prilika, a kao kruna svega, postignut je i pogodak. Nogometna utakmica, međutim, traje 90 minuta, i u sebi krije mnoge zamke, pa smo u drugom poluvremenu imali potpuno obrnutu situaciju. AEK je podigao razinu svoje igre, postao je agresivniji i odigrao visoki presing, a Dinamo se u tome nije snašao - rekao nam je Jurčević, pa prokomentirao pad koji se hrvatskom prvaku (ponovno) dogodio u nastavku:

image

Nikola Jurčević

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Možda se Dinamo nije povukao namjerno, nego zato što se AEK u drugom poluvremenu postavio tako kako se postavio. AEK je potpuno promijenio svoj način igre, i iz jedne pasivne varijante, u nastavku je izašao s visokim presingom, a Dinamo na to nije znao odgovoriti. Protivnik, također, nerijetko determinira način kako ti možeš igrati. Pojačali su pritisak, iskusna su i fizički moćna momčad, u drugom poluvremenu pokazali su svoju kvalitetu.

Toplak ističe kako je AEK u prvom poluvremenu bio "zreo" za primanje više golova od onog sjajnog, Bulatovog.

- Komentirao sam tijekom prvog dijela da dugo nisam vidio neorganiziraniju fazu obrane od AEK-ove. Dinamo im je radio nered i samo je sreća dijelila AEK od toga da primi više golova. Od prve minute drugog poluvremena, međutim, AEK je preuzeo inicijativu, a Dinamo nije reagirao na pravi način. Na uzorku ove utakmice i one s Hajdukom, može se postaviti pitanje zašto Dinamo pada od 60. minute. Teško mi je znati zašto se te oscilacije događaju, mogu samo reći da je Dinamo otišao na 3-0 kako se o tome sada ne bi govorilo - rekao je iskusni trener.

image

Samir Toplak

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Jurčević je, s druge strane, u svojoj analizi istaknuo još jedan segment koji smatra ključnim.

- Naravno da ćeš imati problema ako tvoji glavni igrači nisu na svojem optimumu i ne igraju u svojoj najboljoj formi. Petković, Ivanušec, Mišić i ostali mogu puno bolje, što su, uostalom, i mnogo puta pokazali, ali ovo nije bio njihov dan. Za tri dana prilika je da vidimo Dinamo u pravom izdanju.

Strašan pritisak

Može li Dinamo režirati čudo?

- Više nema prednosti gola u gostima, tako da mislim kako Dinamo ima solidnu priliku napraviti preokret u Ateni. Sjetimo se mnogih utakmica posljednjih godina u kojima je Dinamo, u gostima, odigrao odlično; poput Krasnodara, CSKA, Ferencvaroša… Dinamo, pod uvjetom da se glavni igrači dignu u formi i budu na potrebnoj razini, ima izgede proći dalje, ali moram reći da je AEK u ovom trenutku ipak favorit - rekao je Jurčević, a potom je svoje viđenje iznio i Toplak:

- Dinamo će biti u maloj psihološkoj prednosti, s obzirom na to da nema što izgubiti, dok će AEK, u paklenoj atmosferi pred svojim navijačima, imati strašan pritisak. Dinamo može biti rasterećen i preuzimati veći rizik. Ne treba dramiti, Dinamo je još uvijek debelo u igri, njih bilo kakva pobjeda s jednim golom vodi u produžetke. Još uvijek smatram da je Dinamo bolja momčad, i ne isključujem mogućnost prolaska.

Linker
03. svibanj 2024 19:11