GORAN MEHKEK Cropix
Tomislav Juranović
‘NEOBORIVI ARGUMENTI‘

Dinamo čeka borba koja bi mogla trajati godinama, a najvažnije pitanje bit će otvoreno sve do finala Lige prvaka

Zvonimir Boban "mokri" je san brojnih dinamovaca, ali dojam je da nije blizu prihvaćanja toga posla
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 10:43

Vlatka Peras više nije predsjednica Uprave Dinama i iz kluba odlazi nakon 26 godina, potvrdio je Dinamo nakon sjednice Izvršnog odbora održane u četvrtak navečer. Ne radi se, pritom, o iznenađenju, jer takav se epilog mogao i nazrijeti još otkad je Zajec preuzeo čelo kluba, a pogotovo kada je u javnost izašlo da je Peras dio optužnice u "aferi SMS". Ipak, u međuvremenu je službeni Maksimir zatražio i pravni savjet, koji je, očito, bio povoljan, pa je Peras na kraju iz Maksimira ispraćena izvanrednim otkazom, bez prava na isplatu otpremnine...

Koja je, po važećem, ali spornom ugovoru kojeg je maksimirska vlast željela osporiti, iznosila isplatu svih plaća do kraja ugovora u ožujku 2027. odnosno blizu 350 tisuća eura netto, odnosno oko pola milijuna eura u brutto iznosu.

Povreda obaveza

- Nakon rasprave o dostavljenom mišljenju angažiranog odvjetničkog ureda, klub je donio dvije odluke. Odluka o razrješenju Vlatke Peras s pozicije predsjednice uprave GNK Dinamo čime prestaju sve njezine odgovornosti i prava kao predsjednice uprave - kazao je u petak dopredsjednik kluba Dubravko Skender i nastavio: - Druga odluka je ona o izvanrednom otkazu ugovora o radu radnice Vlatke Peras zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa i druge osobito važne činjenice uslijed čega uz uvažavanje svih okolnosti i interesa ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć. Sukladno zakonu, Vlatka Peras ne ostvaruje prava na otkazni rok niti otpremninu.

image

Vlatka Peras

GORAN MEHKEK Cropix

Tema koja je dugo morila trenutnu vlast ipak neće, po svemu sudeći, imati efekt flaster; naime, prema našim informacijama, Vlatka Peras svakako će pokušati sudbenim putem tražiti svoja nemala prava, što u prijevodu znači da Dinamo očekuje višemjesečna, a možda i dugogodišnja borba na pravnim instancama. Neki će reći da je taj princip vođen baš na primjeru hrvatskog pravosuđa jasan - ići će se na iscrpljivanje, a onda možda i naći zajedničko rješenje, negdje na pola puta. Iz kluba, pak, neslužbeno tvrde da im takav scenarij nije niti u peti te da je odluka IO itekako pravno čvrsta, pa i neoboriva.

- Ne sumnjamo u možebitni ishod sudbenog procesa, ako do njega, dakle, i dođe. Uvjereni smo da postoje neoborivi i pravni argumenti, koji su na strani kluba u ovom konkretnom slučaju - neslužbeno će iz kluba.

Odlaskom Vlatke Peras, međutim, postavlja se nekoliko pitanja: prvo, što je preostalom dvojicom članova Uprave, "naslijeđenim" od bivše vlasti - Podnarom i Tomačićem, potom što će biti sa životnim partnerom Vlatke Peras Draženom Miličevićem, koji iza sebe niz upitnih i dubioznih odnosa s klubom, a zaključno i najvažnije - ima li nova vlast rješenje na mjestu novog šefa Uprave?

Otvoreno pitanje

Za početak, pitanje Podnara i Tomačića nije se (zasad!) potezalo, a informacije variraju da su jedan, pa čak i obojica potpisali anekse ugovora o šestomjesečnoj otpremnini, o Miličeviću odluke ne donosi IO, već upravo Uprava, što znači da bi se njegov status trebao riješiti vrlo skoro, a najvažnije - pitanje novog predsjednika Uprave, prema informacijama Jutarnjeg, ostat će otvoreno sve do - finala Lige prvaka.

Tada će se, naime, znati kakva je Dinamova budućnost u europskom nogometu, odnosno hoće li pobjeda Reala donijeti plavi ulazak u play-off Lige prvaka, čime bi se dobilo na vremenu, ali i na usuglašavanju prioriteta, budžeta i ambicija. Premda naoko izbor novog šefa koči postojeća sistematizacija, prema kojoj bi Peras mogla zamijeniti samo - Peras, i Skender je potvrdio kako taj dio nije problem, jer se "interni akti prilagođavaju", što u prijevodu znači da ne postoje brane koje bi spriječile dolazak nekoga od povjerenja i sposobnosti nove vlasti.

Tko će to, međutim, biti, teško je i nazrijeti. Zvonimir Boban "mokri" je san brojnih dinamovaca, ali dojam je da nije blizu prihvaćanja toga posla, a sve drugo na predugom je štapu, kako bi se uopće o tome špekuliralo. Jedna je, doduše, i opcija da Manenica s mjesta člana Uprave avanzira na mjesto predsjednika Uprave...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. lipanj 2024 06:58