GORAN MEHKEK Cropix
FASCINANTAN NAPREDAK

Dinamo ga je kupio za 200.000 eura. Danas vrijedi milijune, a zainteresirao je i Dalića

S 20 godina se doimao poput veterana u tercetu kojeg smo gledali prošlog vikenda
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 09:50

U ležernom tonu Dinamo je u subotu navečer pobijedio Goricu 2-1. Sve je proteklo prema zamislima i željama trenera Sergeja Jakirovića. Od igrača koji su u utorak započeli susret protiv Qarabaga, u subotnjem su ogledu bila svega trojica - Nevistić, Mmaee i Pjaca. Intencija maksimirskog stožera bila je posve jasna: odmoriti i osvježiti većinu igrača koji će biti u najužem krugu kandidata za uzvratni dvoboj u Bakuu.

Brojne rotacije u momčadi najizravniji su uzrok neuigranosti i ponešto skromnijeg dojma u odnosu na prethodna izdanja "modrih". Trenera Jakirovića osobito su razljutili dekoncentracija Bernauera u sudačkoj nadoknadi i olako primljen pogodak (tek drugi ove sezone). Ali ako sraz s Goricom gledamo dioptrijom pragmatičnosti, nema razloga za poticanje nekakvog nezadovoljstva: Sandro Kulenović i nadalje nesmiljeno trpa, Juan Cordoba postaje sve zanimljiviji, donedavni rekonvalescenti Lukas Kačavenda i Marko Rog na tragu su nekadašnje forme...

No jednom detalju u završnici utakmice nije uspio nauditi niti nepotrebno primljen pogodak. Dinamova momčad koja je dočekala kraj susreta s Goricom jedna je od najmlađih u povijesti HNL-a: Nevistić (26) - Bernauer (26), Mmaee (27), Torrente (22) - Mikić (17), Sučić (20), Pavić (17), Hoxha (25) - Vrbančić (19) - Cordoba (21), Čutuk (17). Prosječna starost Dinamove jedanaestorice iznosila je 21,54 godine!

Posebice je intrigantna bila vezna linija Sučić, Pavić, Vrbančić! S 20 godina Petar Sučić se doimao poput veterana u tom tercetu. Fascinantna je, međutim, spoznaja koliko je taj dečko napredovao u samo godinu dana.

image

Petar Sučić

GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo je u siječnju 2022. otkupio prava na Petra Sučića od Zrinjskog iz Mostara za 200.000 eura. No odmah ga je na istoj adresi i ostavio na kaljenju. U posljednjih desetak godina, u poslovanju maksimirskog kluba bilo je na desetke takvih slučajeva i "neki" Sučić prošao je medijima uglavnom ispod radara. Danas će se mnogi prisjetiti da je godinu dana formativne karijere u Zrinjskom proveo i Luka Modrić.

Petar Sučić se u Dinamovom rosteru pojavio na početku prošle sezone. S preporukom talentiranog reprezentativca U-21 vrste Bosne i Hercegovine te 37 nastupa za Zrinjski. Godinu dana kasnije taj isti Sučić ima 48 utakmica za Dinamo i pretpoziv za hrvatsku reprezentaciju!

Ekspanzija Dinamovog 20-godišnjaka nije promakla ni brojnim skautima. Novopridošli u Serie A Como poslao je u Maksimir za Sučića službenu ponudu (osam milijuna eura). Dinamo je uzvratio svojim uvjetima: za igrača koji je odigrao tek jednu sezonu službeni je Maksimir zatražio deset milijuna eura! No navijače "modrih" zacijelo bi najviše razveselila vijest da Sučić (ali i ostali igrači) ostaje u svlačionici Dinama do kraja sezone.

U subotu je Branko Pavić odradio četvrti seniorski nastup u karijeri i tek drugu utakmicu u kojoj se zatekao u početnom sastavu (prva je bila "revijalna", protiv Rudeša u posljednjem kolu prošlog prvenstva). Dakako da će u igri jednog 17-godišnjaka biti zamjetnih oscilacija, no imponiraju samopouzdanje i zrelost pristupa koje je prezentirao protiv Gorice. A odigrao je svih 90 minuta.

Preostali Dinamovi tinejdžeri, Luka Vrbančić, Noa Mikić i Mislav Čutuk, u subotu su imali tek epizodne role. Ali sezona je tek započela, a oni su upali u sustav rotacija. Za očekivati je da će na razini HNL-a češće dobivati prilike. Prošle sezone Dinamovi su klinci zapisnik ispunili tek u posljednjoj prvenstvenoj utakmici (protiv Rudeša). Kako je ova sezona krenula, dečki bi mogli sakupiti ozbiljan broj minuta.

image

Luka Vrbančić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Osim spomenutih priliku će zacijelo dobiti i Marko Zebić (rođen 2007.), Antonio Rajić (2007.), Patrik Horvat (2008.) i Leon Jakirović (2008.). Radi se o juniorima koji su pripremno razdoblje za aktualnu sezonu proveli s "velikim dečkima". Dakle, Dinamove vedete znaju u facu sve navedene dječake.

Praktički, ne može se ponoviti anegdota koja se pripisuje bivšem vrataru "modrih". Dotični je tijekom jedne utakmice sustavno ignorirao desnog beka iako se ovaj stalno otkrivao i tražio loptu. Golman je kasnije objasnio razloge svog ponašanja: "Spazio sam na terenu nekog čovjeka u Dinamovom dresu kako viče i maše rukama. Nisam mu dodao loptu jer ga nikada ranije nisam vidio..."

Priču o golobradoj momčadi Dinama mogli bi upotpuniti i igrači poput Lukasa Kačavende (21) ili pak oni koji ove subote nisu bili u kadru, kao Martin Baturina (21), Luka Stojković (20), Mauro Perković (21), Jan Oliveras (20)...

Većini pobrojanih mladića ugovorna obveza s Dinamom istječe 2027. ili 2028. U nekoj distopijskoj verziji maksimirske inačice "Vrlog novog svijeta", gdje bi igrači ugovore odrađivali do posljednjeg dana, bilo bi doista zanimljivo vidjeti momčad Dinama u sezoni 2027./28.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:59