Dinamo Liga prvaka

 Profimedia, Cropix
OTVOREN PUT

Dinamo iduće sezone može i izravno u Ligu prvaka, evo što se treba poklopiti za takav scenarij

Svaki bod za Modre imat će veliku važnost, bilo u LP ili euroligaškoj skupini
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 14:47

Hrvatska je u sezonu 2024./25. ušla kao 19. prema petogodišnjem koeficijentu (realno 18. jer je Rusija suspendirana), dok će u sljedeću ući s 20. budući da su je u prošloj sezoni pretekli Grčka i Izrael, a Rusija je ionako skliznula ispod.

Velikih promjena nema, novi prvak bi trebao krenuti od 2. pretkola Lige prvaka, osvajač Kupa od 1. pretkola Europske lige, a drugi i treći iz prvenstva uključuju se u 2. pretkolu Konferencijske lige. Moguće je da opet dođe do ponekih promjena kao ove sezone, prebacivanja klubova u jače natjecanje pa da neki naš klub zbog koeficijenta profitira i uključi se kasnije.

U skupinu LP idu sigurno klubovi iz deset država, to su Engleska, Italija, Španjolska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Portugal, Belgija, Turska i Češka. Ako Dinamo opet bude prvak Hrvatske, može se i on naći direktno u skupini. Za to su mu potrebna još dva uvjeta, da se osvajač Lige prvaka u sezoni 2024./25. izravno plasira u LP kroz domaće prvenstvo te da na kraju ove sezone bude taj koji će imati najveći koeficijent od prvaka država koje nemaju direktnog predstavnika u LP.

U tom je poretku zagrebački klub trenutačno drugi (ne računajući ovosezonske bodove) s akumuliranim petogodišnjim koeficijentom 42.000. Najbolji je škotski Rangers (52.000), Šahtar je na 41.000, RB Salzburg na 40.000, Olympiacos na 38.000, FC Kopenhagen na 37.500...

Zato će u skupini, bilo LP ili euroligaškoj, svaki bod za Dinamo imati veliku važnost, pogotovo ako sezonu okončao s obranom naslova prvaka Hrvatske. Za druge hrvatske klubove, moguće osvajače titule, ta UEFA-ina ljestvica nije bitna, jer i da budu prvaci, njihov je europski koeficijent preslab da bi se uključili u borbu za izravni plasman u skupinu LP.

Linker
05. rujan 2024 11:14