Marko Lukunić/Pixsell/GNK Dinamo
ZIMSKI ‘LEASING‘

Dinamo igra rulet s dva pojačanja. Nejasno je zašto je Bišćanu promaknuo veliki talent

Je li Jakirović dobro izabrao kada je za Slavenova igrača odlučio iskeširati milijun eura?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 22. siječanj 2024. 06:09

László Kleinheisler je prije godinu dana jednom nogom bio zakoračio u Dinamovu svlačionicu, uprava je s agentom ispeglala detalje transfera mađarskog reprezentativca i igrač je već uvježbavao govor za novinare u kojem od malih nogu navija za Dinamo, kada je Ante Čačić neočekivano spustio rampu transferu.

Zasićen Osijekom nakon četiri lijepe (131 nastup, 18 golova) ali trofejno sušne godine, Kleinheisler je do kraja prijelaznog roka ipak sebi isposlovao selidbu u veći klub i jaču ligu. Produžio je u Panathinaikos da bi tamo u proteklih godinu dana glancao klupu (16 nastupa, uglavnom kao džoker s klupe) prije nego što je još jednom osvanuo u SuperSport HNL-u, ovaj put u Hajdukovom dresu. U Split on dolazi na posudbu koja će prerasti u kupovinu ako se do ljeta poklope interesi zainteresiranih strana.

Dotad čekamo odgovor na pitanje: vraća li se Kleinheisler zaista kao pojačanje ili samo kao igrač koji će zaoštriti konkurenciju?

image
GORAN SEBELIC Cropix

Dok se pripremamo za podizanje zastora na proljetnu polusezonu, Kleinheisler se nameće kao mjera stvari u generalno neobičnom prijelaznom roku. Ima on puno kvaliteta, brdo iskustva i utakmica za nacionalnu momčad, ail i 29 godina, slabu sezonu iza sebe te sve manji ‘resale‘ domet na tržištu. Registrirali ste sigurno kako su licitacije bolesno visokim iznosima ovog siječnja izašle iz mode. Nakon što je Everton jesenas popio kaznu u vidu minus deset bodova, jer je pravila financijskog fair-playa razvlačio kao žvakaću gumu, odjednom su se uozbiljili svi engleski klubovi.

Manchester City bi zbog još luđih akrobacija u perspektivi mogao izletjeti iz Premier lige. Oprez dežurnih transfernih ‘revolveraša‘ primorao je lančano i ostale da se vrate na tvorničke postavke. Trenutačno samo najhrabriji investiraju milijune u pojačanja, dok posudbe nakićene klauzulama o bonusima, uz mogućnost otkupa, iskaču sa svih strana. Ukratko, leasing nikad nije bio popularniji, barem dok ne dođete do slučaja Josipa Brekala na čijim leđima ovaj nepisani zakon puca tako da se Brekalo može pisati i kao ‘break the law‘.

Vaga između Xoxhe i Brekala

Premda talijanski transferni blogeri i dalje osvježavaju ovu priču, Brekalov povratak u Maksimir je postao nemoguća misija u trenutku kada je Dinamo otkupio Arbëra Hoxhu. Je li Sergej Jakirović dobro izabrao kada je za Slavenova igrača odlučio iskeširati milijun eura uz pravo na 15 posto od sljedećeg transfera? Na to pitanje odgovor ćemo - kao i u Kleinheislerovu slučaju - saznati na kraju sezone. Postoje argumenti za ovu kupovinu: kosovski reprezentativac je Brekalov vršnjak, gladan i ambiciozan, dokazan na terenima HNL-a, ali za razliku od Brekala nenaoružan iskustvom najvećih utakmica i natjecanja.

Na vagi: Brekalo plavima nudi jamstvo da će uz vrlo skupe uvjete posudbe obraniti naslov i uskočiti u nikad bogatiju LP-a, dok Hoxha nudi perspektivu da će se boriti za taj isti naslov, ali uz razliku da bi kroz godinu ili dvije mogao u Dinamovu blagajnu centrirati i 5 do 10 milijuna eura u vidu izlaznog transfera. U nadi da su napipali sličnu zlatnu žilu, samo na drugom kraju svijeta, u Maksimiru su ove zime krenuli po Takuyu Ogiwaru. Neka ulovi Kanekovu brazdu i Dinamo će profitirati iz te priče.

image
Ken Asakura/Aflo/Profimedia

Ali dok ne vidimo kako to konkretno Hoxha i Ogiwara oplemenjuju igru momčadi koja je jesenas prečesto zamuckivala na ispitu, titulu prvaka prijelaznog roka ostavljamo u rukama domaćeg igrača. Zašto je ta ‘sitnica‘ ljetos promakla oku Igora Bišćana pa je rješenje za stoperski problem tražio u drugoj francuskoj ligi, možda ćemo nešto više saznati jednom u budućnosti, ali dotad registrirajmo da je Moreno Živković (kažu izvori, baš kao i Jakov Gurlica) već ljetos bio spreman za Dinamovu prvu momčad. Sada se u nju vraća nakon samo šest mjeseci školovanja u Lokomotivi, ali uz obvezu da klub dragu sestricu s Kajzerice alimentira sa 100 tisuća eura...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:19