RONALD GORSIC Cropix
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Dinamo igra sezonu iz snova! Debakl s Milanom? Nama se to čini kao veliki uspjeh, evo i zašto

Igra se ravnopravno sa svima, a navijači su naviknuti da se pobjeđuje velikane, kremu euro-nogometa.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. listopad 2022. 11:00

Nakon utakmice s Milanom čitamo razne medije, slušamo i razne propovijedi o tome kako je Dinamo doživio žestok potop, neki se hvataju čak i riječi “debakl”. I zapravo, kad malo promislimo, nije to uopće negativna priča jer to znači da je ZG-klub stigao do razine kad se o njemu raspravlja kao o klubu koji je dio kreme europske nogometne klupske zajednice. Tretira ga se kao momčad koja zaslužuje ogromne kritike kad gubi od velikana u Ligi prvaka. Nama to djeluje kao veliki uspjeh maksimirskog društva. Više u eteru nisu one priče kako je Liga prvaka velika škola za Dinamo, kako je bitno da se izbjegne etiketa “kante za napucavanje”. Od Dinama se danas očekuje da pobjeđuje najveće i probija se do europskog proljeća u skupini s Chelseajem, Milanom, Salzburgom. Bjelodani je to dokaz kako je Dinamo postao “netko i nešto” u europskom nogometu najviše klase.

Evo, samo za usporedbu, budući da je to zanimljivo. Nije uvijek, naravno, usporedba po cjenovniku idealna, ali ipak mnogo toga pokazuje. Chelsea po notornom Transfermarktu vrijedi nešto više od 861 milijun eura, Milan nešto više od 550 milijuna eura, Salzburg 204 milijuna eura, a Dinamo nešto manje od 96 milijuna eura. I u društvu takvih klubova Modri su u skupini dosad osvojili četiri boda i još uvijek su pred zadnje kolo u skupini u igri za proljeće u Europskoj ligi! Tom se rezultatu vrijedi nakloniti...

Je li se u nekim utakmicama moglo bolje? Pa, jest, naravno, ali Dinamo je osim u ovoj posljednjoj utakmici s Rossonerima u Maksimiru igrao ravnopravno s europskim gigantima. Ako baš hoćete, pa i do drugog pogotka Milana u utorak bio je to manje-više ravnopravan ogled.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dinamo igra ravnopravno u skupini Lige prvaka! Je li to svakome jasno ili treba još jednom ponoviti? Idemo još jednom... Modri su ravnopravni s najvećima u Ligi prvaka! I još su živi, još su u igri za prolaz, europsko proljeće. To je taj isti Dinamo koji igra na rugobnom, uništenom stadionu kojeg se treba sramiti, koji nema niti približno uvjete koji imaju njegovi suparnici, koji je po svemu klub “trećeg svijeta” u odnosu na njih. Da se malo našalimo, Dinamo je “Afrika sa strujom” za ove europske grandiozne klubove. Ali, žarko svijetli...

Kad se podvuče crta, a još nije gotovo, Dinamo dosad iza sebe ima gotovo sezonu iz snova. Vodi u nacionalnom prvenstvu bez poraza, uzeo je trofej Superkupa, plasirao se u Ligu prvaka, pobijedio je Chelsea... To je prava slika maksimirskog kluba, ona prava, šira slika, koja je najbitnija. Jasno jest da se može pričati o tome gdje se griješilo, gdje se moglo bolje, jesu li neki igrači u slabijoj formi, je li bilo kikseva, krivo dodanih lopti... Ali, to su ipak sekundarne teme, primaran je konačni rezultat jer je on u sportu konačni pokazatelj. Dinamo ga ima i - točka! Bez zareza.

Može li se očekivati “čudo u Londonu”, mogu li Modri ispod Big Bena jako zazvoniti i kreirati još jednu senzaciju? Zašto ne!? Londonski klub je pobjednik skupine, ne radi mu se o glavi u srazu s Modrima. Nakon ogleda s Dinamom očekuje ih veliki derbi s Arsenalom, nakon toga sa zahuktalim Newcastleom. Za vjerovati jest da će trener Graham Potter odmoriti svoje najveće zvijezde u sudaru s Modrima u predvečerje tih jakih utakmica svoje momčadi u Premiershipu. Naravno, Chelsea ima takav kvalitetni roster da to ne treba značiti ništa jer o oni koji nisu u prvom planu mogu igrati na najvišoj europskoj razini. Vjerojatno će u Chelseaju imati i želju da se osvete za senzacionalni maksimirski poraz. Ali, sjetimo se prošle sezone kad su Modri u Europskoj ligi također igrali u Londonu svoju posljednju utakmicu skupine protiv West Hama. David Moyes je odmarao neke igrače, a Dinamo je onim remek-djelom Mislava Oršića pobijedio i nastavio na proljeće u Europskoj ligi. Modri su prvi put slavili u Engleskoj u jednoj natjecateljskoj utakmici. Zašto ne bi nastavili niz? Pa onda, ako Milan pobijedi Salzburg, a to je svakako moguće, eto ih opet u europskom proljeću.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

No, prije tog londonskog okršaja Dinamo čeka jedan iznimno zahtjevan i itekako bitan ogled, onaj subotnji protiv Osijeka u Gradskom vrtu. Ne samo zbog toga da zadrži uvjerljivo vodstvo na ljestvici HNL-a i nastavi niz nepobjedivosti u nacionalnim okvirima. U Osijeku se mora bildati samopouzdanje za sudar s Chelseajem! Nakon neodlučenog s Hajdukom i poraza od Milana, Dinamu treba jedan trijumf koji ga vraća u pobjednički niz. S uspjehom u Gradskom vrtu bit će se lakše ukrcati u avion za London.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 19:43