GORAN MEHKEK Cropix
TEŠKO PRIZEMLJENJE

Dinamo ima kompleks Poljuda, ali to nije jedini problem. Gdje je igrač kojeg su nedavno doveli i zašto ne igra?

Sada nitko razuman ne može reći da je drugi poraz od Hajduka slučajnost
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. listopad 2023. 06:56

Dinamo nije navikao biti Hajdukova mušterija i zato su toliko razočarani i igrači i navijači jer ako su nakon jednog poraza mogli kazati da je bio slučajan, za dva to nitko razuman ne govori. No, Modrima je s izgubljenim derbijem više stradala taština nego šanse za titulu, do kraja prvenstva imaju odigrati još 28 utakmica te sve itekako stignu popraviti. Čemu nakon tek osam susreta donositi zaključke o izgledima, a pogotovo ne fatalističke. Međutim, Modri su se dovoljno predstavili da se može komentirati kako ova momčad nema moć ranijih iz pet zlatnih godina (2018. - 2023.) te bi osvajanje krune, za koju su i dalje prvi favoriti, bio s time veći domet.

Zašto je došao Sosa?

Dinamo je ovog ljeta pao od AEK-a, Sparte i dvaput Hajduka, riječi koje se najčešće koriste u opisu je - nema gard prvaka! Pobjednički štih donose trener i igrači karakterom i kvalitetom pri čemu je bitno i iskustvo velikih utakmica, a ovaj Dinamo osim Brune Petkovića i Josipa Mišića, koji sve češće griješi, nose dvadesetogodišnji Martin Baturina i Gabriel Vidović. Mladić koji je svojedobno bio predstavljen kao budući Bayernov superstar nije se do kraja niti adaptirao na ekipu i “muški nogomet”, a tek za dva mjeseca proslavit će 20. rođendan. Oni su glavna vrijednost i igračka snaga. Na Poljudu je Petković rano izašao zbog ozljede, a Vidović se prvi put susreo s takvim ambijentom derbija.

image

Hajduk - Dinamo

PAUN PAUNOVIC Cropix

Dodatan je problem što Modri imaju kompleks Poljuda. Kako je do toga došlo? Dojam je da podliježu atmosferi derbija i medijskim najavama kako su to al-pari utakmice. Kad su bili daleko kvalitetniji od Bijelih, matirali ekipe poput Atalante, Tottenhama, Chelseaja i slične, nisu to pokazivali igrom niti rezultatom na gostovanju pod Marjanom, a sad je to i teže kad nije takva razlika u klasi.

Međutim, Dinamo je još jednom igrao s previše respekta, a premalo hrabrosti i odlučnosti. Iz velikog posjeda lopte nije stvarao šanse jer nije preuzimao rizik. To je lakše kad imaš čvrstu obranu, a modri zadnji red zajedno s golmanom nije armirani beton nego sve češće “truli plot”, nisu u stanju odigrati iole ozbiljniju utakmicu bez gadnog kiksa. Marljivo pune zbirku - vjerovali ili ne, diletantskim reakcijama. S takvom dijagnozom ne mogu se dobivati teški dvoboji. Samo da su imali pristojno odrađenu defenzivu ne bi pali ni od Sparte niti od Hajduka. Čovjek se mora pitati što je s tim Joaquinom Sosom, je li on doveden da mu se izloži dres u svlačionici ili da bi igrao? Tko je dao zeleno svjetlo da je pojačanje za Dinamo, kao i za Bernauera, i ako je tako zašto ih nema?

Cijeniti, ne i precijeniti

Sergej Jakirović je na prvu loptu od mnogih novinara koji prate Dinamo oslikavan kao čudotvorac, međutim nakon Praga doživio je novo grubo prizemljenje. On tek treba dokazati je li trener koji će ispuniti Dinamove zahtjeve i očekivanja. Jedini modri stručnjak koji je na Poljudu zadnjih godina razbio Hajduk bio je Cico Kranjčar, možda zato što je imao CV šampiona, koji je to bio i kao igrač i kao stručnjak. Nisu ga impresionirale ni atmosfera niti optimistične najave domaćina nego se postavio kao da je s druge strane Slaven Belupo. Dinamo mora Hajduk cijeniti, ali ne precijeniti.

image

Igrači Dinama

PAUN PAUNOVIC Cropix

Od Jakirovića nitko nije tražio da “pregazi” Bijele, danas nije takav odnos snaga, ali kao da se još adaptira na razliku u vođenju Dinama. U HNL-u je sada taj koji mora nametnuti pravila igre, a ne ulaziti u utakmicu s idejom da je dobar bod, kao što je očito bilo ove nedjelje. Jakirović je u Splitu prvenstveno gledao kako ne izgubiti, a onda ako dođu sva tri boda - super. Kako u takvim prigodama često biva, nije stigao niti jedan. No inteligentan je i zna nogomet. Njemu je Dinamo najveći posao te s njim igra najveće utakmice te mu također, kao i igračima, očito treba vremena. Opet, jasno mu je da već u Prištini u četvrtak mora dobiti jer takav jer opis radnog mjesta na kojem se nalazi. U protivnom bi mogla rasti nervoza...

Treba mu dati kredita

Kako su Modri ostali bez Livakovića, J. Šutala i Ivanušeca, a prije toga bez Oršića i Ademija koji se vratio, no postupno radi na dizanju forme, takvoj redizajniranoj ekipi kao i treneru treba dati kredita. Kalendar bi mogao raditi za njih, što će sezona odmicati imaju priliku rasti. Koliko će biti bolji ovisi imaju li osim Ristovskog još kakve unutarnje snage da ojačaju obranu te hoće li kvalitetnije presložiti ofenzivni red. Baturina bi najviše davao kao “osmica”, a Vidović kao drugi napadač. Sam je trener rekao da mu za ekipu kakvu želi treba šest mjeseci i jedan prijelazni rok.

Zaboravit će se Hajduk ako dođe serija pobjeda. Do sljedeće jake utakmice. Tada će se vidjeti jesu li što naučili i popravili. Danas se može reći - da je Bruno Petković zabio jedanaesterac u prvom kolu protiv Hajduka za 2:0, danas bi tablica izgledala drugačije. Ali nije. Dinamo će morati biti odlučniji, čvršći, agresivniji i sigurniji i konkretniji, želi li izbjeći nove gorke pilule.

Dinamovi porazi na startu sezone u 21. stoljeću zaključno s 1. listopadom

4 - 2004. (Hajduk, Primorje, Inter, Zagreb), 2006. (Arsenal 2, Auxerre 2), 2007. (Werder 2, Ajax, Varteks), 2008. (Šahtar 2, Hajduk, S. Belupo), 2016. (Osijek, Lyon, Rijeka, Juventus), 2023. (Hajduk 2, AEK, Sparta)

3 - 2009. (RB Salzburg, Hearts, Anderlecht), 2010. (Koper, Rijeka, PAOK), 2011. (Malmö, Real Madrid, Lyon), 2013. (Austria Beč, Hajduk, Čornomorec), 2019. (Hajduk, Varaždin, Manchester City), 2021. (S. Belupo, Šerif, West Ham)

2 - 2003. (Dynamo Kijev 2), 2012. (Porto, Rijeka), 2014. (Rijeka, Aalborg), 2022. (Bodo/Glimt, Milan)

1 - 2002. (Hajduk), 2005. (Osijek), 2015. (Bayern), 2018. (Young Boys), 2020. (Ferencvaros)

0 - 2001., 2017.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. rujan 2024 03:26