DAMIR KRAJAC Cropix
TREĆE KOLO LIGE PRVAKA

Dinamo ima priliku nokautirati prokletstvo staro 26 godina, ovo je recept za ukrotiti Bikove

Jedinu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka Dinamo je ostvario 1998., je li kucnuo čas?
Piše: Andro PolićObjavljeno: 23. listopad 2024. 06:37

Ako je Dinamo nakratko prizemljen u subotnjoj pulskoj večeri, srijeda će servirati priliku za iskupljenje i novi uzlet - jer Red Bull "modrima" može dati krila. Iako bi trijumf u Salzburgu otklonio blage turbulencije i igračima odvezao pojaseve, maksimirski klub samo je jednom - iz četiri pokušaja - odnio puni plijen iz Mozartova grada.

Formulu za ukroćivanje "crvenih bikova" potpisao je Cico Kranjčar 2016., kada su njegovi "matadori" namamili suparnike u klopku, pogotkom Juniora Fernándesa navukli ih u dodatnih pola sata, da bi im smrtonosni udarac zadao Soudani na otvaranju prvog produžetka. Iako je Salzburg u prva dva dvoboja u Ligi prvaka morao sedam puta vaditi loptu iz mreže (0-3 Sparta Prag, 0-4 Brest), a paralelno su doživjeli i debakl u domaćem dvorištu (0-5 Sturm Graz), "s rogatim" se svejedno ne valja bosti, upozorit će na to i Nikola Jurčević, koji je više od šest godina karijere odradio u tom gradu.

image
DAMIR SENCAR Afp

- Dinamo ima dva sjajna mlada igrača, (Martin Baturina i Petar Sučić nap.a.), ali ima i veće iskustvo od Salzburga. Istina, Red Bull nije na nivou iz proteklih sezona. Stil igre im je izuzetno riskantan, s visokim pritiskom i obranom na centru. Ako se prva linija uspije izigrati, iza leđa ostavljaju puno prostora - sumira nam bivši reprezentativac.

"Gegenpressing"

Pogledom na prosječnu dob austrijske momčadi, koja se kreće između 22 i 23 godine, i površni štovatelj nogometa lako će detektirati njene glavne odlike - brzina, okomitost, dinamika. Pritom, trener Salzburga, Pepijn Lijnders, ostat će privržen filozofiji u koju je zaljubljen, famoznom "gegenpressingu", stoga zagrebački "orkestar" treba biti savršeno uglazbljen u fazi obrane. Uz jasne mehanizme izlaska iz pritiska, kojima bi se othrvali najezdi mladih zvijezda s četiri različita kontinenta, s kojima je Salzburg školski primjer nogometne globalizacije.

U potrazi za dobitnom kombinacijom, prilično je izvjesno da je Nenad Bjelica sa stožerom promotrio dvoboj Salzburga i Bresta, gdje je francuska momčad, praktički, taktikom ukazala Dinamu put do pobjede. "Bikovi" su vrebali, prijetili i promašivali, a suparnik im je detektirao mane i napunio mrežu do vrha. Francuzima je "plan A" bila tranzicija, dok se "plan B" ogledao u strpljivoj izgradnji od zadnje linije, namamljivanju Austrijanaca u pritisak, nakon čega bi duga lopta razrezala Salzburg na nespojive dijelove.

- Dinamo mora usmjeriti igru na svoj mlin, nikako se ne smije upustiti u trku s njima. Očekivano je da će Salzburg jurnuti od početka, trener ne odstupa od te ideje, zato je bitno neutralizirati pritisak kroz kombinatoriku, tako bi Red Bull bio u opasnosti. I duga lopta je potencijalno rješenje, ali najbitnije je da se lopta ne gubi lako u pritisku - zaključio je Jurčević.

Upravo u prvom Bjeličinom mandatu, kada je na "modre" zalijepljena etiketa "europske" momčadi, Dinamo je s jasnim idejama ranjavao suparnike. U napadačkim križaljkama, pak, glavna figura bio je (i u velikom dijelu ostao) Bruno Petković, koji tu ulogu - svjedoči statistika - i ove sezone odrađuje impresivno. Naime, "plavi devet", vodeći je igrač Lige prvaka po broju osvojenih duela (23) u prve dvije utakmice, dok je po broju pretrpljenih prekršaja (6) na diobi drugog mjesta.

Šimićev lob

Međutim, Petkovićev status još uvijek je upitan, ne zna se hoće li krenuti od prve minute ili će, pak, priliku čekati s klupe, a ostatak udarne postave mogao bi biti skrojen po sličnom uzorku kao i protiv Monaca - trojica stopera, dva "wing-backa", beton u sredini, Baturina u životnoj formi i njegov partner u napadu.

image
DAMIR SENCAR Afp

No, prije negoli lopta stigne do isturenih fantazista, zadnja linija mora reprizirati prvih 70 minuta protiv Monaca, a veznjaci prilazima kreirati "trokute" i jednostavna rješenja. Bio bi to crveni plašt za "bikove" i prilika za novu Dinamovu povijesnu večer, koji na drugu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka čeka od Šimićevog loba u Amsterdamu 1998. Bjeličine trupe već su nokautirale neka maksimirska prokletstva, je li vrijeme za novi čin?

Linker
23. listopad 2024 06:39