Igrači Dinama
 

 GORAN MEHKEK Cropix
ANDREJ PANADIĆ:

‘Dinamo ima tri igrača koji mogu igrati kao Modrić. Samo nek‘ promijene stil, nema tu filozofije‘

Bivši igrač aktualnog prvaka za SN je najavio nove Dinamove pohode
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. siječanj 2024. 08:50

Dinamo otvara nastavak HNL-a s Lokomotivom u utorak na Maksimiru gdje je utakmica prebačena zbog snijega i lošeg terena u Kranjčevićevoj ulici. Modri i Lokosi zamijenili su domaćinstvo.

Nakon priprema na kojima je imao priliku raditi na pojedinim detaljima te dovođenja igrača koje je želio, trener Sergej Jakirović najavio je kako ćemo gledati “puno intenzivniji Dinamo” te da mu je cilj “što prije postići pogodak na svakoj utakmici”. To nisu samo načelne želje koje ima svaki trener nego se u modrom taboru nadaju da će posložiti moćan stroj koji će u većini susreta samljeti protivnika u prvih pola sata i riješiti pitanje pobjednika, a samo u pojedinim HNL ogledima će borba trajati do kasne faze ili do kraja.

Moraju biti oprezni

Hoće li to biti tako, kolike su šanse da već od utorka i Lokomotive vidimo goropadan Dinamo, bitno drugačiji nego tijekom jeseni jer u posljednjem međusobnom ogledu na Maksimiru domaćin je slavio 2:1 tek pogocima Baturine i Kaneka u sudačkoj nadoknadi? Nogometni stručnjak Andrej Panadić, nekad istaknuti igrač Dinama i reprezentativac, na to nam je rekao:

- S Lokomotivom svatko mora biti izuzetno oprezan. To je mlada ekipa, svi dečki su iznimno kvalitetni i žele se dokazivati. Drago mi je što puno šanse daju mladima koji igraju izvanredno. Nikome s njima nije bilo lako, brzi su, dobro organizirani. Dinamo ne treba razmišljati da će u pola sata rješavati stvari jer to tako ne ide u nogometu. Budući da sam dinamovac volio bih da bude tako, da Dinamo izgleda moćno, no moćno znači da igra uvjerljivo i dominira, a ne da vodi 2:0 u dvadesetak minuta jer nekad golovi dođu, dok nekad ne dođu tako brzo... Iako, Dinamo je jak i jasno da će neke susrete suvereno riješiti.

Ne vjerujete da će u pola sata lomiti protivnike?

- Ne da ne vjerujem, nego to nije uvijek normalno. Ne možeš igrati protiv Osijeka, Rijeke ili Hajduka i tako nešto očekivati. Presmiono bi to bilo reći. To je malo previše.

image

Andrej Panadić 2016. godine

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Panadić je kao igrač dio karijere proveo u Japanu i hvali igrače iz Zemlje Izlazećeg Sunca.

- Svaki će Japanac odmah pokazati znanje s loptom i bez nje, Takuro Kaneko na početku nije igrao, govorilo se kako se treba priviknuti, ali u nogometu se lako i brzo adaptiraš ako si kvalitetan. Rekao sam odmah da će biti veliko pojačanje, to se pokazalo. Takuya Ogiwara je stigao na poziciju lijevog beka gdje se improviziralo. Kvalitetan je, kako je malo kasnio s pripremama, trebat će mu zbog toga nešto vremena, ali sve će mu biti puno lakše jer je Kaneko već pola godine u Zagrebu i pomoći će mu. Svi su Japanci tehničko-taktički savršeno obučeni.

Hoće li Arbër Hoxha biti pojačanje?

- Svidio mi se u Slavenu Belupu, pokazao je da kao krilni igrač preuzima rizik u situacijama jedan na jedan. Ima smisla za igru, a imam osjećaj da je izuzetno kvalitetan momak po stavu na terenu i ponašanju. Neosporno je tehničko znanje, ima dobru brzinu i mislim da će jako puno pomoći Dinamu.

Dinamo je u šest posljednjih utakmica svladao Lokomotivu gdje god se igralo, a i ukupno ima izvrsnu statistiku, no nešto bolju ipak na svojem stadionu. U 27 dvoboja kod kuće slavio je 24 puta uz dva remija i jedan poraz, dok je u Kranjčevićevoj u 25 susreta imao 18 dobivenih, četiri remija i tri poraza.

- Puno je bolje da se igra na Maksimiru, znatno je kvalitetniji teren. U Kranjčevićevoj se igra mnogo utakmica i vidi se da je travnjak lošiji. Bit će to zanimljiv ogled jer Lokomotiva je mlada i hrabra, a posebno dobro igra u drugom dijelu sezone. Očekujem na kraju da će Dinamo dobiti, ali neće biti jednostavno. Volio bih da bude 3:0 u prvom poluvremenu, no treba biti oprezan s najavama. I Lokomotiva se dobro pripremila. Dinamo će sigurno biti bolji nego jesenas, prošli su pripreme s Jakirovićem, radili na sitnim detaljima, prebrodili odlaske nekih igrača, a i doveli su pojačanja za koja mislim da će im puno pomoći.

Svi moraju dati više

Od kojih igrača očekujete više nego u prvom dijelu?

- Od cijele ekipe. Po pitanju načina i stila igre mogu puno bolje. Pojedinačno ću reći ovako - Petković je dugo bio izvan momčadi, brojne su utakmice igrali bez njega, a jako puno vrijedi za ekipu. Bez njega je Dinamo sasvim drugačiji. Puno više očekujem od Baturine, Vidovića, Špikića... Definitivno. Neki moraju promijeniti stil. Danas nogomet nije - uzmi loptu i prođi petoricu. To ne ide. Pogledajte Luku Modrića kako to rješava. To tako lijepo izgleda, divota. Ti Dinamovi dečki sigurno mogu igrati slično kao Luka jer imaju tehničku kvalitetu. Samo se trebaju ugledati u njega. To je predobro, moderno, brzo... Ne treba puno filozofije.

image

Martin Baturina

RONALD GORSIC Cropix

Kaže da je najvažniji element koji Dinamo mora popraviti faza obrane.

- U glavi mi je zauvijek ostala izjava Nizozemca Huuba Stevensa dok je bio trener Schalkea. Rekao je - nula mora ostati! Prvo je da ne dobiješ gol. Čovjek je ispravno govorio. Poanta je da ti protivnik što manje stvara prilike, a Dinamo je primio puno golova i, što je bitno, dopustio je brojne šanse suparnicima. Sjetite se da mu je Rudeš stvorio dvije-tri stopostotne prilike. Na tome treba najviše poraditi. Na igri uže obrane, reakcijama pojedinaca iz uže obrane, ali i igri kompletne ekipe u defenzivnoj fazi. Individualne reakcije moraju biti puno bolje.

Ivan Perišić je u Splitu odjeknuo poput bombe. No, kao što je sam kazao, mogao bi zaigrati u travnju. Do tada su tri od četiri mjeseca sezone. Što može njegov dolazak značiti za ovu sezonu u HNL-u pa tako i Dinamo?

- U Splitu je nastala euforija, Perišića obožavam jer je vrhunski igrač i profesionalac, no, s obzirom na ozljedu, još neko vrijeme neće moći igrati, a potom je pitanje kad će biti u stanju dati ono što smo od njega navikli. Nastala je priča kao da će od sutra krenuti s po dva gola na svakoj utakmici. To neće biti tako. Za Hajduk je ovo savršeno marketinški odrađeno, ali i Perišiću će trebati vrijeme. Tek u sljedećoj sezoni, ako ostane, Hajduk će dobiti vrhunskog igrača. Sad još ne - zaključio je Andrej Panadić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 02:28