Yannick Verhoeven/Orange Pictures/DPPI via AFP
PROPALA PRILIKA

Dinamo je htio pustiti Livakovića, stigla je i konkretna ponuda, ali on nije bio zainteresiran

Zainteresirao se Bayern, htjeli su ga Milan, United, Lazio... A na kraju se nije dogodilo ništa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. veljača 2023. 12:26

Za lige Petice označen je "the end" kad se radi o zimskom mercatu. Nije naravno još sve gotovo, recimo u Kini, Turskoj, nekim europskim i arapskim zemljama još traje, ali kad se radi o Dominiku Livakoviću (28), jednom od najboljih vratara na Globusu i njegovom možebitnom odlasku iz Dinama, jasno je da su u prvom planu bile najjače svjetske lige.

Livi je apsolutno oduševio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, bio je najveći hrvatski junak koji je Vatrene obranama jedanaesteraca i briljantnom partijom protiv Brazila odveo u polufinale. I držimo da je trebao biti proglašen najboljim vratarom Mundijala.

Nema svjetskog medija koji nije pisao o njemu, na Transfermarktu mu je cijena skočila na 14 milijuna eura i činilo se da je njegov izlazni transfer u ovom zimskom mercatu samo pitanje dana. Odmah nakon Svjetskog prvenstva pojavile su se priče da će Bayern sigurno angažirati Livija, jer je Manuel Neuer zbog ozljede otpao do kraja sezone. Kad je još trener i sportski direktor Modrih Ante Čačić kazao da ove zime iz kluba može otići samo Livaković, nitko nije sumnjao da će se to dogoditi.

Istina, Livaković ima klauzulu u ugovoru da može otići ako netko ponudi 10 milijuna eura, ali opet se nije sumnjalo da netko neće poslati ponudu, jer ta cifra i ne izgleda tako velikom kad se radi o takvom svjetski vrijednom vrataru i još je četiri milijuna niža od one koju je izbacio Transfermarkt.

image

Dominik Livaković

Ronald Goršić/Cropix

Međutim, Livaković je i ovog prijelaznog roka ostao u plavom domu. Propustio je još jedan prijelazni rok, iako je imao upaljeno zeleno svjetlo, naravno uz ispunjenje ugovorne klauzule. Proteklih godina često se pisalo i špekuliralo da će Livi autorizirati neki lukrativni transfer. Gotovo smo i zaboravili sve klubove koji su po medijskim pričama bili zainteresirani za našeg reprezentativca. Još tamo 2018. godine špekuliralo se da će napraviti transfer u Werder iz Bremena, godinu dana kasnije da će u Montpellier, prošle godine da bi mogao završiti u Wolverhamptonu ili Romi.

Htjelo ga pola Europe

Pojavila se i priča da ga je htio Lille, Manchester United, Leicester, Lazio, Villarreal, Nottingham Forest... A vrlo ozbiljna priča pojavila se pred ljetni prijelazni rok 2021. godine, kad je La Gazzetta dello Sport u objavila da je Dinamova i reprezentativna "jedinica" kandidat za nasljednika Gianluigija Donnarumme u Milanu.

Odmah nakon toga u eteru je iskrsnula informacija iz Nizozemske dolazi da ga Edwin van der Sar želi dovesti u Ajax... Po ovome što vidite, "pola" Europe je, kad su mediji u pitanju, bili zainteresirani za Livakovića. Dinamo je već spremio i zamjenu za njega, doveden je Ivan Nevistić koji je trebao biti njegov zamjenik. Međutim, niti jedna od svih tih priča nije pretvorena u stvarnost, Livi je i dalje vratar Dinama.

image

Dominik Livaković

Željko Hajdinjak/Cropix

Kad se pak radi i klupskim izvorima, Dinamo je dobio samo dvije konkretne ponude za svog vratara, prije neku godinu od Montpelliera koja je prvo iznosila 6,5 milijuna eura, a kad je odbijena stigla je povećana koja se zaustavila na 9 milijuna eura. Međutim, i ta je odbijena.

Druga je bila ona od Nottingham Foresta, ta je bila isporučena ovog zimskog mercata i iznosila je 7 milijuna eura. Također je odbijena, jer Dinamo ga ne želi prodati ispod ugovorne klauzule od 10 milijuna. Navodno niti Livi nije bio previše zainteresiran za odlazak u redove "šumara". U zadnjim danima prije zaključenja zimskog mercata u ligama Petice pojavila se informacija da bi Monaco mogao poslati ponudi od traženih 10 milijuna, međutim, to se nije dogodilo.

Novi Dražen Ladić

Kažu nam dobri poznavatelji prilika na tržištu da je zimski mercato uvijek zahtjevan kad se radi o prodaji vratara, jer se klubovi osiguraju na toj važnoj poziciji uvijek u prethodnom ljetnom prijelaznom roku. Mogući zimski transfer vratara obično se događa u nekim nepredviđenim situacijama, recimo ako se netko ozlijedi ili zgotovi kakav brzi, iznenađujući transfer. Realnije jest da se vratari prodaju na ljeto...

Ipak, pomalo nam je nevjerojatno da vratar poput Livakovića nakon takvog sjajnog izdanja na Svjetskom prvenstvu nije dobio niti jednu ponudu od tih traženih 10 milijuna eura, a Dinamo je preko svog trenera i sportskog direktora Ante Čačića objavio da je slobodan i da može otići.

Hoće li Dominik Livaković postati novi Dražen Ladić koji je kompletnu karijeru proveo u plavom klubu i koji također nakon bronce u Francuskoj, kad je briljirao poput Livija u Kataru, nikada nije napravio transfer? Ili će ipak Livaković ipak na ljeto konačno realizirati transfer u neki od klubova lige Petice?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 00:56