BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
ČOVJEK ZA TROFEJE

‘Dinamo je najjača momčad HNL-a, a ja neću stati, bit ću još bolji! Puno mi je pomogao i Zoran Mamić‘

‘S tri kluba sam osvajao naslove i uzimao kupove. Imam ih već dosta u karijeri‘, priča Josip Mišić.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. travanj 2022. 10:47

Sjećamo se jednog razgovora s iskusnim trenerskim vukom Ilijom Lončarevićem, današnjim šefom nogometne škole Slaven Belupa. Kazao nam je Ilija da je Josip Mišić najpodcjenjeniji nogometaš Dinama. Na naše pitanje zašto to misli, rekao je da Mišić zapravo nosi Modre, a da se to iz medija uopće ne primjećuje, da je 27-godišnji veznjak najkonstantniji igrač aktualnih prvaka. Nije Lončarević pričao napamet, zna on što priča. Kad pogledate statistiku, onda zaista dolazite do podatka da je ove sezone odigrao najviše utakmica za Dinamo, čak 43! U HNL-u s Dominikom Livakovićem dijeli prvo mjesto po broju odigranih utakmica, obojica su nastupili 26 puta, dok je u Europi na drugom mjestu s 15 odigranih ogleda, odmah iza Theophilea koji je igrao 16 puta. Odigrao je Mišić i dvije kup utakmice... Drugim riječima, današnji Dinamo se jednostavno ne može zamisliti bez ovog veznog igrača.

image

Josip Mišić je ključna karika Dinama

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Svi mogu još bolje

Pitamo ga kako je zadovoljan sa svojim igrama, je li možda očekivao više, kako komentira da je po mnogim stručnjacima, ne samo po Lončareviću najkonstantniji nogometaš Modrih...

"Da, zadovoljan sam sa svojim igrama. Naravno, kakav bih to bio sportaš kad ne bih kazao da se uvijek može više i bolje. Konačno, uvijek sam od sebe očekivao da dajem najbolje, bolje od onog što sam davao prije. Sigurno jest da neću stati na ovome, sad slijedi završnica prvenstva, tu želim biti najbolji u ovoj sezoni. Tako da mislim da ću biti još bolji. Lijepo je naravno čuti i pročitati da me stručnjaci smatraju najkonstantnijim igračem Dinama, ali ponavljam da mogu, kao što i svaki igrač iz naše svlačionice može, dati još više", kazao nam je u uvodu Mišić

Koja je pozicija na kojoj se najbolje osjeća? U Dinamu je uglavnom “šestica”.

"Kad sam došao u Maksimir, više sam igrao na poziciji “osmice”. Odlaskom Kristijana Jakića u Eintracht, malo se prorijedila vezna linija, pa je odlučeno da ja igram “šesticu”. Ne smeta mi to naravno, ali onako iskreno, mislim da bih još bolji bio na poziciji “osmice”. Jer kad pogledam svoju karijeru, svoje najbolje igre sam nudio baš na toj poziciji. No, velim, nije nikakav problem igrati niti “šesticu”."

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nego, je li Dinamo najkvalitetnija momčad za koju ste igrali u životu, ili je to ipak bio lisabonski Sporting?

"Uf, ovo je dosta teško pitanje... Kad sam došao u Sporting, tamo su igrali igrači koji su osvojili Europsko prvenstvo poput Ruija Patricija, Carvalha... Sporting je zaista bila dosta kvalitetna momčad. Ali i u Dinamu ima ogroman broj reprezentativaca raznih država, ogromne kvalitete. Tako da su Dinamo i Sporting “li-la”, dvije momčadi koje su svakako najkvalitetnije u kojima sam igrao."

Igrate u veznoj liniji, dakle od vas se između ostalog očekuje da hranite napadače dobrim, upotrebljivim loptama. Međutim, u posljednje vrijeme modri napadači imaju skroman učinak. Zašto? Znači li to da ih vi iz vezne linije baš i ne opskrbljujete adekvatnim loptama?

"Ha, što ja znam. Možda je i to jedan od problema. Međutim, držim da stvaramo dosta prilika, ali od utakmice do utakmice se događaju razne stvari, nekad ne možeš pogoditi s gol-crte. Ali ne bih ustvrdio da je vezna linija problem, jednostavno, priča je uvijek drukčija, uglavnom zavisi od mnogih faktora. Nekad je to trenutačna forma, splet raznih okolnosti. Uglavnom, momčad se ne može dijeliti po linijama, svi skupa smo bolji ili lošiji, efikasni ili manje efikasni, nogomet je kolektivni sport."

Neće biti problema

Može li Dinamu pobjeći titula ove sezone?

"Znam da je obično kod takvih pitanja ponekad dobro upotrijebiti neki diplomatski rječnik, govoriti o tome da će biti neizvjesno i dramatično do posljednjeg kola. No, mislim da nam teško može pobjeći nova titula, obrana naslova prvaka. Nema sad tu puno filozofije, mi smo najkvalitetnija momčad u HNL-u, to smo puno puta pokazali. Svakoga u bilo kojem trenutku možemo pobijediti. A tu ne govorim isključivo o HNL-u. Mi smo u Europi pobjeđivali velike klubove, velike momčadi. Držim da za nas neće biti problema do kraja sezone, te da ćemo se opet veseliti naslovu prvaka."

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Vi ste igrali u tri kluba od današnje “velike četvorke”, nosili ste dresove Rijeke i Osijeka. Što mislite tko je Dinamo najveći suparnik u borbi za titulu?

"Ne treba sad opet pametovati. Pogledajmo ljestvicu. Ona govori da nam je u ovom trenutku najozbiljniji konkurent za naslov prvaka Osijek. Držim da će nam baš momčad iz Gradskog vrta biti najveća prijetnja do kraja prvenstva."

Vi ste čovjek za trofeje... Uzeli ste s Rijekom naslov prvaka, također s Dinamom i PAOK-om. Tom ste nadodali i dva kupa, jedan s Rijekom, drugi s Modrima, te još jedan s PAOK-om. Ide vam dizanje “kanti”...

"Je, stvarno je dobro. S tri kluba sam osvajao naslove prvaka i uzimao kupove. Imam ih već dosta u karijeri, nadam se da će tako biti i ove sezone, da će stići još jedan s Dinamom", zaključio je Mišić.

Zoran Mamić mi je puno pomogao

Svašta se prošli ne samo u nogometu, već i u životu. Pobijedili ste rak. Jeste li u vrijeme borbe s bolešću pomislili da više nećete igrati nogomet?

- Bilo mi je teško, logično. Samo sam razmišljao o tome da što prije ozdravim i da se vratim na teren. Ne, nikad nisam sumnjao da ću opet igrati nogomet.

Poziv Dinama u tim trenucima je bilo veliko priznanje, zar ne?

- Naravno. Tadašnji trener Dinama Zoran Mamić mi je puno pomogao. Zauzeo se za mene kako bih došao u Maksimir. Nakon tog teškog razdoblja sigurno nije bilo lako pronaći neki klub, a on je napravio sve da dođem, na tome sam mu neizmjerno zahvalan. (do)

Posebno cijenim što iz Rijeke nikad nećete čuti nikakva kukanja

U nedjelju ste na “vašoj” Rujevici? Što tamo očekujete?

- Protiv Rijeke smo ove sezone igrali dosta promjenjivo. Svakako jest zanimljiv podatak da je na našim utakmicama padalo puno golova, dva puta je završilo 3:3. E sad pred nedjeljni derbi mislim da baš neće biti tako, moglo bi biti obrnuto. Očekujem nešto tvrđu utakmicu od onih koje smo igrali do sada. Mislim da neće biti toliko grešaka koliko je bilo na prošlim ogledima Dinama i Rijeke. Znate, ovo je kraj sezone, svaki bod je posebno bitan, svaka greška se skupo plaća. Držim da ćemo se i mi i Rijeka potruditi da grešaka bude što manje, a to onda nekako znači da bi derbi mogao biti tvrđi.

Što najviše cijenite kod Rijeke?

- Rijeka uvijek radi na svom maksimumu, onoliko koliko mogu u tom trenutku. Da se tako izrazim, ponizni su, to je njihova bitna karakteristika. Također, kad je Rijeka u pitanju, nikada nećete slušati neka kukanja. To zaista cijenim. Naravno, oni rade zaista sjajne rezultate posljednjih godina, društvo s Rujevice radi odličan posao. (do)

Ako stigne kakva kvalitetna ponuda izvana...

Gledate li možda ovog ljeta da opet odete u inozemstvo? Bili ste vani, osjetili što to znači. Koliko je drukčije biti stranac nego igrati u HNL-u?

- Definitivno je drukčije igrati kao stranac nego u HNL-u. Kao prvo, logično ti je ljepše igrati kod kuće, u Hrvatskoj. Nadalje, vani moraš biti puno bolji od domaćih igrača da bi dobio priliku. Ljeto? Ne znam, igram dobro, fokusiran sam na Dinamo, kako bude bit će. Spreman sam ostati u Dinamu, nema potrebe nikamo žuriti. Naravno, ako stigne kakva kvalitetna ponuda, dobra za klub i za mene, tko zna - kaže Mišić. (do)

Puno ranije sam zaslužio poziv u reprezentaciju, ali još se uvijek nadam

S obzirom da dobro i stalno igrate u Dinamu, nadate li se negdje pozivu u reprezentaciju?

- Ne znam što bih odgovorio na to pitanje... Ali, nisam od onih koji ne žele pričati o tim temama i izbjegavati ih. Kad već pitate kazat ću da sam već puno prije zaslužio poziv u reprezentaciju! U ono doba kad sam bio u Rijeci i u PAOK-u. Da i sad se nadam pozivu u reprezentaciju, uvijek se nadam. Ali kako bude bit će, nije samo do mene, netko me treba pozvati.

Kad ste već spomenuli Rijeku i PAOK i kazali da ste tada trebali dobiti reprezentativni poziv, gdje ste igrali svoj najbolji nogomet?

- Pa mogu kazati da sam svoj najbolji nogomet igrao u PAOK-u. Stvarno sam odigrao odličnu sezonu s puno golova i asistencija. Tamo sam imao slobodu u igri. Igrao sam na poziciji “osmice”, to je značilo da sam imao dosta slobode prema naprijed. To sam iskorištavao, a bio sam i u dobroj formi. (do)

Najviše nastupa za Dinamo ove sezone

43 - Mišić

42 - Oršić

41 - Livaković

39 - Franjić

38 - Ristovski

37 - Petković

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:36