ARHIVA SN
CRTICA IZ DAVNINA

Dinamo je nekoć rušio i Barcelonu! Bila je to grandiozna pobjeda, uspjeh koji je odjeknuo Europom

Gradski načelnik Heinzel odmah je reagirao, podignuto je zdanje u Maksimiru...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. travanj 2023. 21:00

Prije tri dana, 9. travnja, bilo je točno 100 godina od velike plave pobjede nad Barcelonom. Te 1923. godine zagrebački Građanski u gostima je pobijedio Barcelonu s 1:0, a taj je uspjeh oduševljenim navijačima bio dodatni impuls da animiraju početak gradnje doma purgerskog kluba.

Bila je to grandiozna pobjeda, uspjeh koji je odjeknuo Europom jer Barcelona je i u to doba, prije 100 godina, bila prilično moćna. I taj je uspjeh imao svoju konkretnu nagradu. Zagrebački načelnik Vjekoslav Heinzel pokrenuo je akciju gradnje igrališta ZG-klubu. I doista, godinu i pol kasnije, 19. listopada 1924., na prostoru između Kupske i Koturaške, gdje se danas nalazi zgrada HEP-a, niknuo je nogometni kompleks na kojem je klub igrao do 1948. i preseljenja u Maksimir.

Iako su Plavi ionako pripadali gornjem domu europskoga nogometa, pobjeda u gostima protiv Barcelone imala je veliki odjek. Pogodak je postigao tadašnje popularno desno krilo, Dragutin Braco Babić, potkraj prvoga poluvremena. Dvoboj protiv Barcelone bio je dio trotjedne turneje Građanskog po Španjolskoj.

Teško je egzaktno uspoređivati i mjeriti, ali i u samoj Španjolskoj ističu da je naraštaj Barcelone iz 1920-ih jedan od slavnijih u klupskoj povijesti. Katalonci su i u ono vrijeme pripadali samoj kremi europskog nogometa, pa je i ta pobjeda snažno odjeknula u svjetskim medijima.

Turneja po Španjolskoj trajala je od 18. ožujka do 15. travnja 1923. U 10 utakmica Purgeri su pobijedili pet puta, uz dva remija i tri poraza. Pobijedili su Athletic Bilbao s 2:1, Real Union Irun s 2:1 i Racing Santander s 5:2... Pri povratku u Zagreb na kolodvoru ih je dočekalo 5.000 navijača. Nedugo nakon turneje startala je u prva povijesna sezona tadašnje Kraljevine SHS, a naslov prvaka osvojio je upravo - Građanski.

Građanski je, istina, protiv Barcelone na tom istom njezinu igralištu nastupio i dan ranije kad su Katalonci ipak slavili s uvjerljivih 3:0.

Priča je zanimljiva i iz razloga što se sada opet govori o gradnji novog stadiona. Možda da se Dinamo plasira u Ligu prvaka, iduće sezone, da ga na ždrijebu zapadne Barcelona, pa da opet ostvari pobjedu kao prije sto godina. Velike pobjede nad Arsenalom, Tottenhamom i Chelseajom nisu zasad pomogle kad se radi o gradnji novog Dinamovog doma. Ili je očito sve bilo lakše prije stotinu godina...

BARCELONA, 9. travnja 1923. Prijateljska utakmica. Estadio Les Cortes. Gledatelja 25.000. Sudac: Marine (Španjolska).

STRIJELAC: 0:1 - D. Babić (40).

BARCELONA: Pascual, Conrado, Surroca, Torralba, Samitier, Pinyol, Cella I, Martinez, Piera, Cella II, Sagibarba.

Trener: Jack Greenwell.

GRAĐANSKI: Vrđuka, Ferderber, Schiffer, Götz, Rupec, Bažant, D. Babić, Pasinek, Vragović, Mantler, Pavleković.

Trener: Arthur Gaskell.

Linker
17. svibanj 2024 04:50