GORAN MEHKEK/CROPIX
POGLED MENADŽERA

‘Dinamo je povukao pravi potez! Pa zamislite samo da se to dogodi, onda bi izgubili 20 milijuna eura!‘

‘Dobar posao s Bočkajem, slažem se s razmišljanjem oko Čolaka, a evo i zašto je ostao Ivanušec‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. veljača 2022. 12:37

Prije početka zimskog mercata razgovarali smo s poznatim hrvatskim menadžerima, pitali ih o predviđanjima kad se radi o hrvatskim nogometašima. Sukus cijele priče bio je - ovo će biti skroman prijelazni rok.

Ljudi koji se bave zastupničkim poslovima i posreduju u transferima bili su u pravu. Njima očito ništa ne može promaknuti kad se radi o tržištu.

- Eto, kazao sam vam prije početka zimskog mercata da se neće događati ništa spektakularno - kazao nam je uspješan hrvatski menadžer Andy Bara.

image

Mislav Oršić

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kaže nam da je sve bilo predvidljivo, a objašnjava nam i “slučaj Oršić”. Zanimalo nas je njegovo viđenje, zašto Dinamo nije pustio Oršića u Premiership za cijenu od 10 milijuna eura?

- Neću sad govoriti je li igrač htio otići ili ne, ali Dinamo je apsolutno u pravu što je zadržao Oršića. Ako je Dinamo sad trebao dobiti cifru o kojoj se pisalo u medijima, na ljeto će za Oršića u najgorem slučaju dobiti 5 ili 6 milijuna eura. Nije Dinamo izgubio 10 milijuna... Izgubili su nekoliko milijuna, ali su zadržali igrača kojeg nisu mogli nadomjestiti. Zamislite da Dinamo bez Oršića izgubi naslov prvaka? Pa, onda bi izgubili 20 milijuna eura!

Čolak je preskup

Puno se pisalo o još jednoj Dinamovoj zvijezdi, Luki Ivanušecu, najavljivao se ogroman transfer, špekuliralo se s cifrom od 15 milijuna eura?

- Ne radi se o tome da se nisu mogli prodati najvredniji eksponati Dinama, nego je klub odlučio zadržati momčad zato što je dobio konkurente za naslov prvaka. Prijašnjih godina Dinamo nije imao takve konkurente. Da su se ovakve ponude događale prije nekoliko godina, svi bi oni već sad bili prodani jer tad Dinamo nije imao pravu konkurenciju, pa je u bilo kojem razdoblju mogao prodati bilo koga i to se nije osjetilo. Dinamo je napravio dobar posao s dovođenjem Bočkaja, makar ne znam kako ga je Osijek pustio. Slažem se s klupskim razmišljanjem da im je Mirko Antonio Čolak preskup. Ako se tu radi o 3 milijuna eura, kako se pisalo, onda je to previše. Dinamo ne može sebi dozvoliti transfere od 3 do 5 milijuna eura, jedino ako se ne radi o mladim igračima, koje se nakon svega može za veće novce negdje prodati. Isto tako, trebam naglasiti da je dolazak Caktaša u Osijek odličan za društvo iz Gradskog vrta i kompletni hrvatski nogomet.

image

Luka Ivanušec

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Mladi Kačavenda, velika nada našeg nogometa, nije otišao u Genou, spominjala se cifra od 4 milijuna eura?

- Opet dobro... Kačavenda je igrač za bolji klub. Genoa se bori za ostanak u ligi, to bi možda bila dobra priča na neko dugoročno razdoblje, ali što ako ne ostanu u ligi? Kačavenda će na ljeto imati puno boljih ponuda.

Ništa od srednjeg sloja

Mladi hrvatski menadžer Matej Škegro ima ovakvo viđenje zimskog mercata...

- Ovog zimskog prijelaznog roka izostali su transferi igrača, da ih tako nazovem “srednjeg sloja”. Govorim o HNL-u, naravno. Nije bilo transfera kao nekad, onih od 2 do 3 milijuna eura. Nekad ih je bilo barem pet-šest po prijelaznom roku. Tu se najbolje vidi da je tržište u krizi. Jedini interes je vladao za top igrače HNL-a tipa Oršić ili Ivanušec. Vjerujem da će tržište do ljeta stabilizirati i oporaviti - kaže Škegro.

Kad se radi o najbučnije najavljivanom transferu, Oršića u Burnley, veli sljedeće...

- Dinamo je napravio mudar potez. Na ljeto će ga moći prodati možda za milijun ili dva manje. Ne može se za šest-sedam mjeseci previše izgubiti kad se radi o cijeni. S druge strane, ostanak Oršića garantira Dinamu da će na proljeće biti puno jači. On je igrač koji im može donijeti naslov prvaka, a može im sljedeće sezone i pomoći u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Kad je Kačavenda u pitanju, nisam upoznat s detaljima ponude, ali njemu će kroz Lokomotivu i U-21 reprezentaciju još više rasti cijena. Kad se radi o Brozoviću, na ljeto će biti u puno boljoj situaciji. Ili će dobiti mnogo bolji ugovor u Interu ili će imati “slobodne papire”. Ista stvar je i s Perišićem.

Kad se radi o dva najjača domaća transfera, Bočkaja u Dinamo, a Caktaša u Osijek, zaključuje...

- Obojica su “kapitalci”. Za Dinamo je Bočkaj zlata vrijedan, isto kao Caktaš za Osijek. Caktaš će Osijeku donijeti raznovrsnost u napadu i šest-sedam pogodaka, a Bočkaj će s Oršićem biti najbolji tandem HNL-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 02:24