Boško Šutalo

 GNK Dinamo
PRAVO POJAČANJE

Dinamo je povukao vrlo jak potez, na Maksimir je stigao definitivno jedan od najpotentnijih HR nogometaša

Za koju godinu bi mogao vrijediti znatno više nego što su ga Modri sad platili Atalanti
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 23. lipanj 2022. 11:22

Dinamo je, po svemu sudeći, povukao vrlo jak potez u osnaživanju momčadi za dolazeću sezonu. Dolazak Boška Šutala (22), naime, mnogi nogometni stručnjaci ističu kao sjajnu kupovinu, kojom će se učvrstiti posljednji obrambeni red. Podsjetimo, Šutalo je prije dvije i pol godine iz Osijeka otišao u Atalantu i u Bergamu je u prvih godinu i pol dana odigrao 16 utakmica, a nije nevažno napomenuti da je u Bergamo došao nekoliko tjedana prije nego je pandemija koronavirusa poharala taj grad.

Prošloga je ljeta poslan na posudbu u Hellas Veronu, u novoj se sredini dobro snašao, odigrao je lani 25 utakmica. Vratio se u Atalantu, pa iako mu je ugovor istjecao za tri godine, u Bergamu su ga pristali prodati Dinamu za otprilike 3,5 milijuna eura, za nešto više novca nego su Talijani potrošili kad su Šutala dovodili iz Osijeka.

Mladi hrvatski reprezentativac (do 21 godine), definitivno je jedan od najpotentnijih hrvatskih nogometaša i još ima mnogo prostora za napredak. Po vokaciji je srednji branič, ali još kako se dobro snalazi i na poziciji desnoga braniča. No, za razliku od "letećih" i ne odveć obrambeno discipliniranih, primjerice, Stojanovića, Ristovskog i Moharramija, koji su više krilni braniči nego obrambeni igrači, Šutalo je defenzivnije orijentiran bočni branič, izrazito discipliniran i odgovoran.

image

Boško Šutalo će se brzo prilagoditi igri Dinama

FRANCESCO SCACCIANOCE Nurphoto Via Afp

Iako mu, dakle, napadačka igra nije prioritet jer je nogometno odgajan kao obrambeni igrač, zna otići i prema naprijed. U Dinamovom načinu igre, kad jedan bočni branič odlazi u napad, a drugi u tim trenucima jednostavno mora ostati na svojoj poziciji, dovođenje Šutala svakako je dobra opcija. No, ponovimo, Šutalo je doveden da bude srednji branič, a po potrebi ga se može koristiti i na bočnoj obrambenoj poziciji u igri s četvoricom u obrani. A bude li trener Ante Čačić koristio inačicu s trojicom igrača u posljednjem obrambenom redu, Šutalova će pozicija biti na desnoj stoperskoj strani. Visok je 188 cm i nije spor, jak je u duelu, vrlo dobro se snalazi u zraku, čvrst je i izdržljiv igrač, sposoban je za brojna ponavljanja.

Vidjet ćemo kako će se odvijati stvari u prijelaznom roku, vidjet ćemo hoće li doći nekakva "nemoralna ponuda" za Boškova prezimenjaka Josipa (nisu rođaci!), no ostane li Josip u Maksimiru, tada je neprijeporno da će dvojica Šutala tvoriti Dinamov temeljni obrambeni tandem u novoj sezoni. Usput, ne sjećamo se kad je maksimirski klub imao dvojicu prezimenjaka na ključnim obrambenim pozicijama u momčadi.

U ovom je trenutku Josip Šutalo kompletniji igrač, međutim, Boško je sigurno na kvalitativnoj razini potrebnoj za igru u Dinamu, svakako je pojačanje i zacijelo mu neće trebati previše vremena za prilagodbu na novu sredinu. Jer, dolazi iz Serie A, iz lige u kojoj ne možeš igrati nisi li barem solidno taktički potkovan, stoga Šutalo ne bi smio imati (previše) problema s privikavanjem na Dinamovu igru. Iako iza sebe ima dosta iskustva, Šutalo je mlad igrač, potentan je i u Dinamu bi morao još napredovati.

Bude li se očekivano ustabilio i razvio u Maksimiru, a to i jest klupska projekcija i razlog Šutalova dovođenja, Dinamo će dobiti vrlo pouzdanog i jakog obrambenog igrača, koji bi za dvije-tri godine na nogometnom tržištu mogao vrijediti znatno više nego što su ga Plavi sad platili Atalanti. A u igračkom bi smislu trebao ostaviti duboki trag, stoga se lako može zaključiti da je dovođenjem Drmića i Šutala Dinamo "dodao gas" na zagrijavanju uoči nove sezone...

KLUPSKE POSTAJE BOŠKA ŠUTALA

Neretva (Hrvatska)

Split (Hrvatska)

Osijek (Hrvatska)

Atalanta (Italija)

Verona (Italija)

Dinamo (Hrvatska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:08