Nenad Bjelica

 TIM GOODE/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Pragmatično rješenje

Dinamo je razmišljao i o osvajaču Zlatne lopte? Nisu svi bili za Bjelicu, neki mu još pamte onu izjavu

Jedno od glavnih pitanja bilo je - domaći trener ili stranac?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. rujan 2024. 19:01

Odmah nakon one blamaže u Münchenu i rekordnog povijesnog 9:2 poraza, smijenjen je Sergej Jakirović, te je počela potraga za novim trenerom Dinama. Spominjala su se razna prezimena, uglavnom svi poznati treneri. Bili su tako u medijskom eteru Niko Kovač, Damir Krznar, Željko Sopić, naravno i Nenad Bjelica... Sasvim je jasno da je Dinamo izazov za svakog trenera, pa je bilo mnogih i koji su se nudili plavima. U plavom domu ipak nisu žurili, niti paničarili, željeli su pronaći najbolju opciju. Sportski direktor Marko Marić bacio se na posao u suradnji s Velimirom Zajecom, što i jest logično, taj dvojac najbolje poznaje nogometnu problematiku.

Jedno od glavnih pitanja bilo je - domaći trener ili stranac. Odmah su iz plavog kluba poručili da ne žele ‘rotacijske trenere iz HNL-a’, pa je nekako logično krenula priča da će novi šef struke ipak biti stranac. Posljednje ime koje se zavrtjelo u eteru i koje je novo kad se radi o onima koji su se spominjali jest - Fabio Cannavaro (51). Trenera koji je posljednji posao imao u Udineseu Marko Marić dobro zna iz kineskih dana, imao je i dobro mišljenje o njemu, ali na kraju je ipak Nenad Bjelica taj čiji je broj izabran. Kada smo već kod stranih trenera, nudio se i poznati francuski stručnjak Paul Le Guen i još neki, ali sada je više zapravo nepotrebno spominjati njihova imena kad je praktički sve gotovo.

image

Fabio Cannavaro

GIUSEPPE MAFFIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Naravno, sada sve oko angažmana Nenada Bjelice trebaju potvrditi uprava kluba i Izvršni odbor. Klupska uprava mora odobriti novog trenera, ali ako cijeli paket dovođenja trenerskog lica prelazi 3 milijuna eura, konačni sud mora dati društvo iz Izvršnog odbora, tako je to u Dinamu otkako je nova vlast stigla u Maksimir. Naravno, jasno je da će uprava i Izvršni odbor biti na strani Velimira Zajeca i Marka Marića, jer taj dvojac je bio ovlašten za pronalazak trenera i pregovore. Ako se sazove sastanak IO-a, a to se najavljuje u Maksimiru, znači da posao s Bjelicom prelazi tu granicu od 3 milijuna eura.

Koliko smo uspjeli saznati, nisu baš svi u maksimirskom klubu bili za dolazak Nenade Bjelice. Naravno, ne zbog toga što ne vjeruju u njegovo nogometno znanje, nego zbog toga što je, dok je bio trener Osijeka, a nakon utakmice s Rijekom, Dinamo i Neveru s Kvarnera proglasio korporacijom. Ta se izjava mnogima nije svidjela, ali na koncu, većina u plavom domu nije se ipak osvrtala na te riječi, nisu željeli ljudi biti zlopamtila.

image

Nenad Bjelica

MATTHIAS KOCH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Bjelica je svakako, možemo to kazati, pragmatično rješenje, zbog svega što smo prije naveli u tekstu. Sada samo ostaje za vidjeti hoće li trener kojeg za Maksimir, a i obratno, vežu lijepe uspomene, uspjeti napraviti onakav rezultat koji je imao u prvom mandatu. Ili će možda autorizirati čak i bolji. Naravno, Bjelica svakako nije jeftin trener, ali realno, samo jedna njegova pobjeda u Ligi prvaka, te još poneki bod, će ga isplatiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 19:06