GORAN MEHKEK Cropix
MODRI PROTIVNICI U LP

Dinamo je rušio i Bayern i Arsenal, ali ovaj klub - nikad. S jednom momčadi ima pozitivan omjer

Plavi su već u povijesti igrali službene utakmice sa šest od osam protivnika
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2024. 19:49

Dinamo je već u povijesti igrao službene utakmice sa šest od osam protivnika na koje će se namjeriti u Ligu prvaka, a prvi će se put susresti s Borussijom Dortmund i Monacom, dvojcem koji stiže na Maksimir.

Koliko treba biti na zemlji prilikom najava susreta koje su pred Modrima govori i podatak da je Dinamo s tih šest klubova igrao 32 utakmice, a pobijedio je samo osam, uz šest remija. To bi bilo 30 bodova od mogućih 96 iliti 31,25 posto. Kad bi se pretočilo u omjer dvoboja koji dolaze i 18 mogućih bodova u njima, to bi bilo osvojenih 5,6 bodova. Nije puno, ali za Dinamove standarde realno i ako bi se nadopunilo s još, recimo, tri boda, moglo bi biti dovoljno za prolaz dalje.

U plusu sa Slovacima

Pritom Modri pozitivan skor imaju samo sa Slovanom, po dvije pobjede i neodlučena ishoda s razlikom pogodaka 7:1, a poravnat sa Celticom, s kojim su odmjerili snaga šest puta, svaka strana ima tri pobjede, a u golovima je 9:9.

Sa Slovanom je Dinamo posljednji put igrao prije 24 godine, a prije toga još 1969. U oba navrata ga je eliminirao u dva susreta. Celtic je triput pobijedio doma, a triput izgubio u Glasgowu, pa se čini jako dobrim što se ovaj dvoboj igra na Maksimiru. Takva rezultatska praksa ponovljena je u tri navrata od 1963. do 2014. godine. Upravo preko njih Dinamo je 1998. izborio svoju prvu Ligu prvaka kad je na Maksimiru slavio 3:0. U zadnjem međusobnom srazu Marko Pjaca zabio je hat-trick, a strijelac je bio i Marcelo Brozović u skupini Europske lige 2014. godine za 4:3.

Najgori skor Dinamo ima s Milanom, od kojeg je poražen u svih šest dvoboja u UEFA-inim natjecanjima, s razlikom pogodaka 3:17, a prije nepune dvije godine na Maksimiru je bilo 4:0 za Crveno-crne. Iako, Modri se rado sjećaju uspjeha u prijateljskom odmjeravanju snaga. Igrajući s Arsenalom, zagrebački klub ima jednu pobjedu i tri poraza, a s Bayernom pobjedu, remi i dva poraza, ali su dobivena utakmica i neodlučeno iz 1963. godine, a porazi iz 2015. kad je u Münchenu bilo 0:5, a u Zagrebu 0:2. Tada su i Arsenal i Bayern bili u skupini s hrvatskom prvakom, a Dinamo je iznenađujuće svladao Topnike u Zagrebu 3:1.

Austrijska meta

RB Salzburg je jedna od meta na kojima se očekuje pogodak u vidu boda ili tri, s njim je Dinamo kako-tako prolazio. Ima samo jednu pobjedu, tri remija i četiri poraza, a tu jedinu pobjedu izborio je na dramatičan način u Austriji 2016. rezultatom 2:1 za plasman u Ligu prvaka. No, donijela je elitu te je s time bila itekako vrijedna.

Natjecateljski zahtjevna i izazovna, Dinamo je skupina ujedno i dovoljno atraktivna, a opet donosi klubove s kojima se Zagrepčani mogu nečemu nadati. Posebno će bitna biti gostovanja u Salzburgu i Bratislavi. U njima Dinama mora tražiti svoj temelj za konačan dobar ishod. Kako je čak i lani, kad nije bio pravi, na Maksimiru imao uglavnom dobre rezultate u Europi, ostatak učinak morat će juriti na svojem terenu. Prvi ogledi s Borussijom i Monacom, posebice klubom iz kneževine Monte Carlo, bit će stoga također jako bitni.

Linker
05. rujan 2024 10:42