RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
TO VIŠE NEMA SMISLA

Dinamo je u ‘slučaju Mamić‘ već izgubio ‘jednog Petkovića‘, zar da sad ostane i bez tri puta vrjednijeg asa?

Hrvatski prvak je ovoga puta jednostavno povukao - logičan poslovni potez
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. prosinac 2023. 14:17

U kaznenom predmetu protiv Zdravka Mamića i drugih, a koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, Dinamo je postavio imovinsko-pravni zahtjev.

Nakon potvrđene optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i potvrđene optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a koji su postupci rješenjem Županijskog suda spojeni u jedinstveni postupak, zatražen je uvid u spis, odnosno, u sadržaj svih provedenih dokaznih radnji. Između ostalog i u nalaze i mišljenja knjigovodstveno-financijskog vještačenja.

Svjedočenje u Osijeku

Nakon pregleda sadržaja nalaza i mišljenja vještaka, kao i okolnosti da su pojedini optuženici priznali krivnju, Dinamo se odlučio na takav potez, odnosno, podnio je imovinsko-pravni zahtjev. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, imovinsko-pravni zahtjev moguće je podnijeti sve do okončanja dokaznog postupka, koji se trenutačno vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Gotovo šest godina nakon što su Izvršni odbor Dinama i Skupština pod predsjedanjem Mirka Barišića donijeli odluku kako Dinamo nije oštećen radnjama Zdravka Mamića, klub se sada odlučio ipak aktivno uključiti u ovaj proces i tražiti odštetu tešku preko 21 milijun eura. Podsjetimo, predsjednik kluba Mirko Barišić je prije mjesec dana svjedočio u ovom procesu na osječkom sudu, a tada je Mamićev odvjetnik Filip Glavaš pročitao dijelove zapisnika sa sjednice IO kluba 13. veljače 2018. godine, na kojoj je Barišić izvijestio članove IO o međusobnom odnosu između Dinama i Mamića, a vezano uz kazneni postupak protiv Mamića i optužnicu da je svojim radnjama oštetio Dinamo, istaknuvši pri tome kroz niz primjera kako je Zdravko Mamić svojim novcem i mjenicama podmirivao obveze koje je Dinamo imao prema igračima i trenerima.

- Bez Mamićeve žrtve nije bilo moguće spasiti Dinamo. To nije bila krađa, nego borba za opstojnost kluba, a ja sam svjedok toga. Mamića optužuju da je za sebe uzimao novac od Dinama, a zapravo je suprotno. On je davao svoj novac Dinamu - kazao je Barišić prije pet godina, što su tada potvrdili i drugi članovi IO-a.

Bez potraživanja

Zaključak te sjednice bio je kako ‘’Zdravko Mamić nije oštetio Dinamo, već je omogućio likvidnost poslovanja trošeći novac s Dinamovog računa u Klagenfurtu isključivo za podmirenje ugovornih obveza kluba. Dinamo nema nikakvih financijskih potraživanja prema Zdravku Mamiću.’’

I, eto sad, Dinamo podnosi imovinsko-pravni zahtjev? Mnogi su se pitali zašto, otkud sad takav preokret? Za odgovor na to pitanje moramo se vratiti malo unazad, dakle, u vrijeme kad je Zdravko Mamić u prvom postupku bio pravomoćno presuđen za izvlačenje novca iz Dinama, kad mu je osim zatvorske kazne od 6,5 godina oduzeta i imovinska korist od 52 milijuna kuna, a koja je onda uplaćena u državni proračun! Za usporedbu, radi se o primjerice, jednom moćnom igraču, otprilike vrijednosti Brune Petkovića.

Da je Dinamo tada podnio imovinsko-pravi zahtjev za vrijeme trajanja dokaznog postupka, nakon presude bi tih 52 milijuna kuna završilo u plavoj blagajni. Vjerojatno vam je sad sve jasnije, zar ne? Dinamo je ovoga puta povukao logičan poslovni potez. Ukoliko dođe do nagodbe ili presude u ovom drugom postupku protiv ZM-a i drugih (Igor Krota je priznao krivnju, Nikky Vuksan se nagodio s USKOK-m), tih 21 milijuna eura više ne bi, kao onih 52 milijuna kuna, završilo u “državnim jaslama”, već u Dinamu. Zato je Dinamo i podnio imovinsko-pravni zahtjev. To je pozadina cijele priče.

52 milijuna kuna već je otišlo u državnu blagajnu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 10:28