RONALD GORSIC Cropix
NA VISOKOJ RAZINI

‘Dinamo je u sve četiri utakmice potvrdio da mu je mjesto u eliti! Modri na kraju mogu i žaliti...

Dinamov bivši veznjak, Dražen Besek, ne krije zadovoljstvo utakmicama Plavih u Ligi prvaka
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 12. listopad 2022. 22:56

Nakon četiri kola, Dinamo u skupini E Lige prvaka na svom kontu ima četiri boda. Istaknimo to, u vrlo jakoj skupini, malo je tko mogao predvidjeti da će Plavi ostvariti takav učinak nakon dvije trećine odigranih utakmica, te ostati u ozbiljnoj utrci za prezimljavanjem u Europi uoči dvije posljednje runde.

No, je li moglo čak i bolje? Apetiti su, dakako, narasli nakon startne pobjede protiv Chelseaja, u planovima je bila barem još jedna pobjeda u dva dvoboja protiv Salzburga, no upisan je poraz i remi. Ali, Dinamo nije bio inferioran u Salzburgu, u Zagrebu je, pak, bio bolji 60 minuta, međutim austrijski se prvak ipak vratio doma s velikim bodom.

Bivši Dinamov veznjak, Dražen Besek (59), kaže:

- Plavi su u Zagrebu odigrali utakmicu na visokoj razini, sve dok su mogli diktirati jaki ritam. I trajalo je to dobrih sat vremena, a onda su se uočili nedostaci. U ovakvim utakmicama, naime, cijela momčad mora biti trkački jaka i na visokoj energetskoj razini, kako bi pratila svih 90 minuta takav ritam. I kad jedan ili dvojica igrača padnu, onda momčad više ne može držati taj ritam i ne može se u takvoj situaciji juriti rezultat, bez snage da se u odlučujućim trenucima izboriš za pravu poziciju - kaže Besek i ističe:

image
RONALD GORSIC Cropix

- Maksimirski je dvoboj prštao od nogometne nadarenosti, obje su momčadi pokazale golemu koncentraciju talenta. Svakako treba naglasiti kako je Salzburg motorički sjajno selekcionirana i pripremljena momčad, koordinirana u svakoj liniji, nije lako igrati protiv njih. Ma svaka je momčad u skupini vrhunska, ovo je baš teška grupa, a Dinamo dobro plovi kroz to nemirno more i skuplja bodove.

Je li se možda moglo uzeti Salzburgu više od jednoga boda u dvije utakmice?

- Kad se prisjetimo kojim je načinom Dinamo bio poražen u Austriji, onda se svakako može žaliti barem za još jednim bodom. Ali, na ovoj se razini natjecanja nepromišljenosti, poput onog prekršaja za kazneni udarac domaćina, skupo plaćaju i povratka više nema. Mnogo se nakon te utakmice pisalo i razgovaralo o Dinamovu sustavu igre, ni meni se nije svidjela formacija 3-5-2, ali takva je bila trenerska procjena i to je načelno dobro izgledalo. Ipak, sustav 4-1-4-1, u kojem su Plavi igrali u utorak u Zagrebu, bio je prihvatljiviji i fleksibilniji, bočni su igrači bili raspoloženi, probijali su suparničke braniče i Dinamo je bio opasan.

Kakva je vaša ocjena Dinamova četiri nastupa u skupini Lige prvaka?

- Iznimno pozitivna! Dinamo je potvrdio da je ozbiljna momčad, koja je u stanju ravnopravno igrati sa svakim! Ova se plava momčad definitivno ne "trese" ni pred kim, nije impresionirana imenima i snagom, kao ni kudikamo većim financijskim proračunima suparnika. Dinamove su prezentacije u sve četiri utakmice dokaz kako Plavi spadaju u europsku elitu. I osim prvih 45 minuta u Salzburgu, sve je ostalo bilo odigrano na visokoj razini, potrebnoj da bi bio konkurentan u Ligi prvaka - rekao je Besek i zaključio:

- Ova su četiri boda zapravo realnost Plavih. Ostvarena je pobjeda protiv Chelseaja, sjajno je bila iskorištena situacija u kojoj je Chelsea bio u nekom drugom stanju, nego što je danas. Naravno da se uvijek može bolje i više, normalno je da se uvijek stremi prema višim ciljevima. Ali, moglo je biti i lošije, stoga nema baš nikakvog razloga za nekakvo nezadovoljstvo. Štoviše, već se sad može reći da je Dinamo vrlo uspješno igrao u Ligi prvaka, u teškoj je skupini pokazao da nije "zalutao" u najjače svjetsko klupsko natjecanje - smatra Besek, koji bi uskoro trenersku karijeru mogao nastaviti u Maroku.

Linker
13. svibanj 2024 02:59