RONALD GORSIC Cropix
Robert Matteoni
SN ANALIZA

Dinamo je uz sve slabosti imao i jednu veliku nesreću: Izdvajamo ključne točke iz povijesnog debakla

Čim su Bavarci stisnuli gas, satrali su Dinamo do kraja utakmice
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. rujan 2024. 13:41

Scenarij iz noćne more za Dinamo na startu novog formata Lige prvaka. Bayern je uništio Modre s ponižavajućih 9:2 i nanio im povijesno najveći poraz u Europi. Ni u najcrnjim prognozama takav se epilog nije očekivao, jer na ovim razinama nogometa bi se očekivalo da rejtingom slabija momčad ne bude baš tako slaba u igri.

Pobjeda Bayerna, sukladno neusporedivoj tehničkoj kvaliteti a napose motoričkim potencijalima u odnosu na Dinamo, bila je logično očekivanje. No, unatoč svim tim prednostima Bavaraca, nije bilo logično očekivati ovakav bolan debakl Modrih. Domaći su postigli više od deset pogodaka (par ih je VAR poništio), uputili su 29 (!) udaraca od čega 19 u okvir gola, uz ultra dominaciju u posjedu (70 - 30 %) i diktiranju ritma.

Od prve minute djelovali su nesigurno

Nakon navedenih brojki svakom je jasno da je u pitanju bila igra mačke i miša. Dinamo, osim mnogih slabosti koje je iskazao, nije imao sreće što je naletio na momčad mentaliteta kao Bayern, pa je ona mljela do posljednje minute, na mareći što je suparnik "na podu"...

Uz sav respekt veličini i moći Bayerna, koji je pokazao snagu i uvjerljivo pobijedio, ostaje činjenica da mu je Dinamo pomogao da upiše rezultat za anale

Zašto je Dinamo doživio povijesni debakl? Prije svega je razlog u ogromnoj razlici u kvaliteti. Bayern ima jednu od najboljih i dakako najskupljih momčadi na svijetu. Ona je sastavljena od igrača koji su tehnički izvrsno potkovani, imaju individualnu brzinu, a sukladno organizaciji igre djeluju za suparnika još i brži kroz hitri protok lopte. Dinamo je u tim elementima bitno inferioran. No, unatoč toj inferiornosti nije baš čest slučaj da suparnici izgledaju kao Modri u utorak u Allianz Areni.

Od prve minute djelovali su nesigurno, gotovo uplašeni, u jednom načelno zatvorenom sustavu (5-3-2), koji je zapravo bio toliko otvoren za domaće nogometaše da su se razigrali kako su htjeli. Činjenica da u kaznenom prostoru, gdje je bilo mnoštvo igrača, Bayernovi napadači kombiniraju i izmjenjuju više pasova jasno upućuje na totalnu dekoncentraciju modrih igrača.

Puštali su suparnike da primaju lopte bez problema, a kada je tako onda brži suparnik postaje neuhvatljiv. Ako se to događa na širokim prostorima, onda je to logika nogometa, ali kada se stalno događa unutar 16 metara, gdje nema puno praznog prostora, to znači da je momčad u neredu...

Dinamo je u prvim minutama drugog dijela napravio kakav takav iskorak? Istina je, ali sukladno viđenom jasno je da se Bayern ležerno vratio u nastavku nakon 3:0, a da je Dinamo ušao malo hrabrije. No, čim su Bavarci ponovno stisli gas ne samo da su počeli redati šanse i golove, nego su do kraja utakmice satrali Modre. Uz sav respekt veličini i moći Bayerna, koji je pokazao snagu i uvjerljivo pobijedio, ostaje činjenica da mu je Dinamo pomogao da upiše rezultat za anale.

Tri ključne točke u porazu Dinama

RAZLIKA U KUBIKAŽI

Faktor na kojem se najviše stvaraju razlike između momčadi jesu brzine, i to individualne i kolektivne. Ovo je u Allianz Areni bio dvoboj dvije potpuno različite kubikaže i u suštini neravnopravna borba u korist domaće momčadi.

DEKONCENTRACIJA DEFENZIVE

Kad se igra postavljena obrana, s 10 igrača iza linije lopte, a pogotovo kada se napuni prostor ispred svog golmana, onda bi koncentracija na suparnika trebala biti olakšana, na stranu kvalitete. Obrana Modrih bila je u niz navrata baš dekoncentrirana.

BAYERNOVA MOĆ

Neovisno o slabostima Dinama, minhenska momčad je pokazala visoku razinu tehničke kvalitete, razrađenih automatizama, lakoću stvaranja viška kroz pasove te kontinuitet pritiska. Bayern djeluje moćno kako dolikuje tradiciji nogometnog velikana.

Linker
18. rujan 2024 13:41