Ivan Nevistić, Bruno Petković

 DAMIR KRAJAC Cropix
VRHUNSKO IZDANJE

Dinamo je za njega dao tri milijuna eura, bio je izložen brojnim sumnjama, a sada vuče Modre prema Ligi prvaka

U utorak je samo obavio svoj posao. Neka isto učini i u Bakuu...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 22:44

Bravo, majstore! - kolokvijalnim su riječima potpore suigrači, ali i mnogobrojni Dinamovi navijači, vrataru Ivanu Nevistiću čestitali nakon utakmice s Qarabagom.

Svima jasno da su "modri" raskošnu pobjedu (3-0) ostvarili ponajprije zahvaljujući iznimnom izdanju vratara. Kada se utakmica lomila (a radi se praktički o razdoblju do drugog Dinamovog pogotka, u 75. minuti), Nevistić je svojim intervencijama maksimirske ambicije u pogledu Lige prvaka održavao na životu.

Upravo su njegove obrane (i Kulenovićevi golovi) zatomile činjenicu koja se u komentarima najvećma prešućuje: Dinamo u defenzivnom segmentu igre nije izgledao kao momčad spremna za (ekstremna) iskušenja Lige prvaka! Teško je povjerovati da bi nogometaši Manchester Cityja, Reala, Arsenala, pa i Bayera ili Intera, propustili realizirati ono što su igrači Qarabaga u utorak navečer promašili u Maksimiru.

Trener gubio strpljenje

Da bi se Dinamo uopće domogao Lige prvaka, mora imati vrhunskog vratara. U srazu s prvakom Azerbajdžana, Ivan Nevistić ispunio je navedeni kriterij. Nema, međutim, dvojbe da će Dinamu ovaj i ovakav Nevistić biti neophodan i u uzvratnom susretu.

image

Ivan Nevistić

JOSIP BANDIC Cropix

A prije nepunih godinu dana aktualni je prvi vratar Dinama bio izložen mnogobrojnim sumnjama. Nevistiću se učestalo tražili zamjenu. Čak je i trener Sergej Jakirović nakon poraza od Hajduka u Splitu 0-1 (u 10. kolu HNL-a) izgubio strpljenje i u prvog vratara promovirao 37-godišnjeg Danijela Zagorca!

Deset je prvenstvenih susreta Nevistić odgledao s klupe dok nije ponovo dobio priliku. Zagorac se, naime, ozlijedio... Ugovor s "modrima" Nevistić je potpisao još u siječnju 2021. Dinamov ga je menadžment ocijenio najboljom alternativom za Dominika Livakovića i maksimirski je klub na bankovni račun NK Rijeka isporučio tri milijuna eura! U Dinamovoj povijesti (neovisno kada ona započela), to je najveći iznos isplaćen za jednog vratara.

Dok je čekao izlazni transfer Livakovića, Nevistić je jednu godinu proveo u Lokomotivi.

Opravdao povjerenje

Tek je prošle sezone, nakon odlaska Livija, 26-godišnji Đakovčanin napokon spoznao značenje floskule da je "u HNL-u najteže biti vratar Dinama". Specifičnost spomenute uloge jest u činjenici da tijekom utakmice najčešće nema previše posla, ali koncentraciju mora sačuvati upravo za te rijetke, povremene intervencije. Danas se uz Nevistića više ne lijepi medijska etiketa "pričuve od tri milijuna eura". Aktualni je vratar Dinama dosegao standardnost forme i visoku razinu samopouzdanja, neophodnu svakom nogometašu, napose vrataru.

Nema tu čarolije ni neotkrivenih tajni neočekivanog uspjeha. Naprosto, Nevistić je dobio zasluženo povjerenje i kontinuitet nastupa. Nezahvalno je, međutim, pretjerano hvaliti vratare. Njihove se pogreške ne mogu sakriti. Nitko nakon utakmice ne "veliča" promašaje napadača, ali "glupost" vratara svi bezrezervno doživljavaju. Nije slučajno da se od svih hrvatskih nogometaša jedino Dražen Ladić našao (dvaput) u CNN-ovoj rubrici "Play of the Day".

Konstatirajmo, stoga, umjesto zaključka: Nevistić je u utorak samo obavio svoj posao! Neka isto učini i u Bakuu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:13