Matija Frigan

 FOTO: Cropix, ILUSTRACIJA: SN
NAJVEĆA ŽELJA MODRIH

Dinamo kasno krenuo po Frigana i sad će to skupo platiti. Mišković traži dvostruko veći novac i jednog igrača

Igrač koji na takav način debitira protiv moćnih Engleza odmah briše skoro sve upitnike
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. travanj 2023. 16:48

Matija Frigan (20) već je trebao biti igrač Dinama. Ante Čačić predzadnje je večeri zimskog prijelaznog roka sve dogovorio s Rijekinim vlasnikom i predsjednikom Damirom Miškovićem. Odšteta od 2,5 milijuna, plus trajni otkup Nike Jankovića, ali i još barem jednog igrača Dinama. Međutim, Čačić je kasno krenuo u akciju, Dinamo i Rijeka nisu bili u stanju u samo nešto više od 24 sata dogovoriti kompletan "paket".

Čačić više nije u Dinamu, ali Frigan je ostao jednako velika želja. Novi trener Igor Bišćan vidio ga je iz prvog reda kao izbornik U21 reprezentacije. Frigan je debitirao, odmah u udarnoj postavi i bio među najboljim igračima na terenu protiv Engleske u Londonu. Igrač koji na takav način debitira protiv moćnih Engleza odmah briše skoro sve upitnike oko toga je li igrač za Dinamo ili nije.

image

Matija Frigan i Noni Madueke

Micah Crook/ppauk/shutterstock Editorial/profimedia

Međutim, Frigan je ovog proljeća u dresu Rijeke u 10 nastupa zabio šest golova i dvije asistencije. I u svakoj je utakmici bio među najboljima na terenu. Odličan nastup protiv Engleza dodatno je zabetonirao dojma o mladom igraju koji već sada ima sjajan kontinuitet. Stoga se i Europa žestoko aktivirala.

Braga je prva Rijeci poslala konkretnu ponudu tešku tri milijuna eura. Kažu nam da je to samo prva ponuda, da će uslijediti i jače. U menadžerskim krugovima kažu da je Friganova realna cijena sada pet, možda i šest milijuna eura. Mladić od 20 godina, lijeva noga, visok, snažan, brz, tehnički jako dobar, može pokriti poziciju centarfora i desnog krila, kao i igrati u tandemu s još jednim napadačem. Nema puno takvih...

Dinamo se ovaj put još nije javio Miškoviću, ali pitanje je dana kada će se to dogoditi, jer i Dario Šimić ima vrhunsko mišljenje o Friganu. Međutim, cijena više neće biti 2,5 milijuna plus Janković i još netko. Kažu nam izvori bliski Miškoviću - koji je u inozemstvu i poručuje da će o Friganu razgovarati tek u lipnju - da će sada tražiti barem pet milijuna i Jankovića.

Vidjeli smo Rijekino financijsko izvješće po kojem je prošlu godinu završila s minusom od čak pet milijuna eura. Što je za Rijeku koja ima budžet težak oko 12 milijuna golemi iznos. A i prethodne godine nisu bile puno bolje, pa je Mišković u nekoliko navrata klub spašavao osobnim pozajmicama. Stoga zlatnu ribicu zvanu Matija Frigan želi maksimalno naplatiti.

Teško je reći koliko će Dinamo biti spreman izdvojiti za Frigana, ali sam je u prošlosti postavio standarde koji su jako visoki. Boška Šutala ljetos je platio četiri milijuna, a Maura Perkovića zimus 2,5 milijuna. Obojica su stoperi, a Frigan je napadač. I to jako traženi napadač.

S druge strane praktički se svi slažu da je Frigan neupitno igrač koji će Dinamu donijeti kvalitetu više i bila bi velika šteta da mu pobjegne u inozemstvo, kao što je to bio slučaj s Dionom Beljom.

Kako god, Dinamo očito treba krenuti u žurnu akciju dovođenja Frigana. Zimus je kasno krenuo i to će skupo platiti. S dvostruko većim iznosom od onog koji je Mišković tada prihvatio ili s gubitkom igrača za kakvim svlačionica vapi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 23:59