RONALD GORSIC Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Dinamo mora napasti Milan, koji je zajedljiv i loš luzer! Onda ga čeka div koji će htjeti izravnati račune

Optimizam i dalje stanuje u Maksimiru usprkos propuštenim prilikama protiv Salzburga
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. listopad 2022. 08:39

Ako je opijen startnom pobjedom protiv Chelseaja do utorka prkosio bookmakerima s 50-postotnim izgledima za novo prezimljavanje u Europi, Dinamo se poslije remija s Red Bull Salzburgom vraća u realnost. Od trenutka ždrijeba Chelsea i Milan bili su prepoznati kao izraziti favoriti skupine, austrijski "bikovi" u slengu kladioničara zaživjeli su kao "konji iz sjene", dok je "plavima" prepuštena uloga blagog autsajdera.

Dva kola prije kraja mini-lige predviđeni poredak donekle su narušili tinejdžeri iz Salzburga. Oni su možda tek odložili školske udžbenike i još se navikavaju na žilete, ali salzburški dječaci već dugo nisu "partibrejkeri" u ovom VIP klubu odraslih muškaraca. Probijali su se i ranije kroz skupinu Lige prvaka, svakom sljedećom sezonom djeluju zrelije, tako da njihove četiri utakmice bez poraza zapravo nisu senzacija. Veća priča svakako je Milan, koji iz današnje perspektive, u nemilosrdnom Champions League okruženju izgleda kao kakav ostarjeli romantik, vremenom pregažen gubitnik tranzicije.

A da stvar bude zabavnija, pritom se ponaša kao - zajedljiv i loš luzer. Prije tjedan dana "rossoneri" su dobili bolnu lekciju na Stamford Bridgeu, ali nisu ništa naučili jer u uzvratu su krivca za još jedan poraz protiv Chelseaja pronašli u njemačkom sucu. "Ne znam gdje je bio VAR, nije ovo bila najbolja večer sudaca", relativno odmjeren u kritici ostao je trener Stefano Pioli. "Smiješno i sramotno suđenje", vrištao je, međutim, njegov stoper Fikayo Tomori, isključen iz igre nakon što je skrivio jedanaesterac. Tomori je igrač za kojeg nije bilo mjesta u Chelseaju, reklo bi se s pravom, no Milan ga je svejedno otkupio za 20-ak milijuna eura i promovirao u neizostavnog prvotimca.

Uglavnom, Milan za dva tjedna stiže u Zagreb, na utakmicu koja bi u slučaju poraza dramatično kompromitirala klupsku sezonu. Jer velikan sa sedam naslova europskog prvaka, desetljećima najbolji ambasador Lige prvaka, sebi ne može dopustiti da drugu godinu zaredom ostane bez nokaut-faze natjecanja. Neuspjeh bi bio težak udarac i ponosu i klupskoj blagajni.

Ako je poslije godina života u progonstvu lanjsku sezonu potrošio na adaptaciju - u konkurenciji Liverpoola, madridskog Atletica i Porta, momčad je ostala na dnu skupine s četiri boda - Milan je aktualnu kampanju zamislio kao godinu velikog europskog come backa. Do daljnjeg, taj povratak ostaje ograničen na stadione Serie A, gdje Piolijev sastav sve jasnije vraća stari autoritet. Kada se na kraju prošle sezone zagužvalo, Milan se u posljednjim kolima, u borbi prsa o prsa s Interom, niti jednom nije zabunio i zasluženo je zgrabio "scudetto". Ta momčad nema klasu Reala, Man Cityja ili Bayerna, ali svakako posjeduje petlju i glad za uspjehom.

Kakvi su Dinamovi izgledi da u ovom nadmetanju obnovi nadu za produženi boravak u Europi? Vjerojatno nimalo bajni, ako će Čačićevi nogometaši ponovno energetski potonuti nakon 60 minuta igre, ali mogli bi narasti ako Petković, Oršić i društvo u sebi potraže malog "bullyja". Cinik u meni sjeća se da su "plavi" jednom zgodom baš takvim zlostavljačkim pristupom učinili da se milanisti u Maksimiru smrznu od straha. Doduše, umjesto igrača učinili su to zločesti plavi dječaci, kada su prije dvadesetak godina na cesti gostujućim tifosima zaplijenili kultni transparent "Fossa dei Leoni". Crveno-crni "lavlji brlog" odležao je neko vrijeme u Zagrebu, prije nego što su "boysi" krpu ipak vratili suparniku.

Do jedine pobjede u četiri nastupa u skupini Dinamo je došao "ubojstvom iz zasjede". Čekao je Chelsea u gustom bloku i uhvatio ga na spavanju, ali takav strateški plan teško može funkcionirati. Piolijeva momčad u pravilu trijumfira kada diktira uvjete na terenu. Prije tjedan dana je u derbiju talijanskog prvenstva prvo nadigrala, a onda i uvjerljivo pobijedila Juventus. Malo slabije se snalazi kada biva izvrgnuta pritisku. Na Stamford Bridgeu oluja je otpuhala Talijane prije nego što su se stigli pošteno sastati s loptom.

Na tom istom Stamford Bridgeu dinamovci će spustiti zastor na skupinu Lige prvaka, ali ovaj put samo sa simboličkim izgledima za veliki rezultat. Čak i ako dotad ovjeri svoju ulaznicu za sljedeći krug, Chelsea će željeti izravnati neke račune, iako bi objektivno Dinamo trebao dočekati zahvalnicom.

Nakon mine u Maksimiru smijenjen je Thomas Tuchel, a na njegovo mjesto stigao je Graham Potter, koji je u sljedeće tri utakmice osvojio sedam bodova.

"Prije dolaska u Chelsea nikada ranije nisam bio na utakmici Lige prvaka, niti kao gledatelj na tribini. Nogomet piše čudne priče", smije se 47-godišnjak, koji je zakotrljao malu renesansu u klubu iz zapadnog Londona. Nakon uvodnog remija s RB Salzburgom, nanizao je četiri pobjede i usput učinio da momčad igra atraktivan nogomet...

Linker
26. travanj 2024 12:32