Sandro Kulenović

 GORAN MEHKEK Cropix
PUT PREMA SNOVIMA

Dinamo mora napraviti ono što u ovom stoljeću nije uspio: Evo kako Modri mogu proći skupinu Lige prvaka

Nakon jeseni mora imati osam, a minimalno šest bodova da bi bio u pravoj igri za prolaz u eliminacijsku fazu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2024. 06:30

Dinamo natjecanje u Ligi prvaka otvara s Bayernom 17. rujna, bit će to atraktivno gostovanje, a kako Modri u pravilu najbolju utakmicu odigraju u prvom kolu sa zanimanjem ćemo popratiti koliko mogu protiv njemačkog velikana koji nije na vrhuncu moći. Harry Kane je zacijelo odahnuo što ne mora ponovno na Maksimir kao 2021. godine kad od šoka nije znao što je njega i Spurse snašlo. Motiva dinamovcima neće nedostajati.

Međutim, ključna dionica bit će od 2. listopada do 5. studenoga. Monaco doma te RB Salzburg i Slovan Bratislava vani. Nakon četvrtog kola bit će jasno koliko su ozbiljno Modri u igri za prolaz skupine, tada će se lakše raditi projekcije što im treba do kraja kako bi se ubacili u vlak 24 najbolja. Nedostaje li još nekoliko bodova ili su šanse nakon mini-turneje po Srednjoj Europi svedene na simbolične, pa će se do kraja boriti prvenstveno za čast, a jedino ako naprave pokaju senzaciju ponovno ući u bitku za prolaz.

Doma mora dobiti barem jednu

Neki pokazatelji govore da bi se s osam bodova moglo dalje, ali to je upitno. Moguće je da netko s osam prođe, ali i da drugi ne uspiju, da odlučuje razlika pogodaka. Već s devet bodova bitno je veća vjerojatnost za pozitivan rasplet. Dinamo za takav domet treba odigrati najbolju Ligu prvaka još od 1998. Mora u eliti igrati kako nije 26 godina. Od tada do danas nikad nije pobijedio više od jednom u skupini i nikad nije uspio osvojiti bodove u više od tri susreta, što je dosad bilo 50 posto nastupa.

image

Bruno Petković i Sandro Kulenović

GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo može nekoga šokirati, ima pojedinačnu kvalitetu za dobiti utakmicu i protiv osjetnog papirnatog favoriti, zato sve procjene mogu brzo pasti u vodu, ali ako radimo projekciju u kojoj ne očekujemo čuda, Modri bi morali s četiri gostovanja donijeti barem četiri boda. Minimalno tri, ali cilj moraju biti četiri. Ukoliko ne naprave senzaciju u Münchenu jasno da su mete Salzburg i Bratislava, a ne Arsenal u Londonu. Isto tako Dinamo je doma dužan dobiti barem jednu utakmicu, a idealno bi bilo dvije. Kako Monaco stiže prvi, te će to biti premijera nove Lige prvaka na Maksimiru, logično je da se tu gađa rezultat. Pritom bi bod bio pristojan ulov. Kasnije stiže Celtic, gdje se također traži naplata, ali i Borussia Dortmund i Milan s kojim će to biti teže. Nadam se ne i nemoguće.

Ne može sve biti idealno

Dobro bi bilo kad bi Dinamo od drugog do četvrtog kola osvojio pet bodova, a odlično kad bi ih bilo šest ili sedam. Fantastično svih devet. Objektivno u drugoj polovici natjecanja ima doma Celtic, ali i tri susreta u kojima će mu unaprijed biti upisana nula, a on će se morati junački boriti da izbjegne takvu sudbinu.

image

Bad Blue Boysi

TOMISLAV KRISTO Cropix

Kad bismo sami sastavljali raspored, početak bi bio s jednim od favorita doma, recimo Milanom koji se traži i gdje odnosi trenera Paula Fonsece i nekih igrača izgleda nisu idilični, budući da je Dinamo znao na startu, pun elana i želje za dokazivanjem matirati i Arsenal, i Chelsea, i zabiti četiri komada Atalanti. Osim toga ne bismo čak tri domaće utakmice stavili u zimsko doba, ali ne može sve biti idealno. Dinamo će svoju sudbinu ispisati ujesen, u dvije siječanjske utakmice s Arsenalom u Londonu i Milanom u Zagrebu moći će se nadati ako mu baš bude nedostajao bod, neće baciti koplje u trnje i bude li trebao tri, no više od toga bilo bi preveliko čudo.

Nakon jeseni mora imati osam, a minimalno šest bodova da bi bio u pravoj igri za prolaz u eliminacijsku fazu. Teoretski može i s manje bodova, ali izgledi tada ne bi bili baš pretjerano veliki. Dosad je osam bodova osvojio samo jednom u šest kola u Ligi prvaka i to 1998. godine. Drugi najbolji domet je pet. To dovoljno govori koliko je pred Modrima težak posao te da u svemu tome svi zajedno moramo biti objektivni.

Dinamov raspored u LP

17. rujna 2024. (21 sat): Bayern - Dinamo, 2. listopada 2024. (21): Dinamo - Monaco, 23. listopada 2024. (21): RB Salzburg - Dinamo, 5. studenoga 2024. (18.45): Slovan - Dinamo, 27. studenoga 2024. (21): Dinamo - Borussia D., 10. prosinca 2024. (18.45): Dinamo - Celtic, 21. siječnja 2025. (21): Arsenal - Dinamo, 29. siječnja 2025. (21): Dinamo - Milan.

Linker
05. rujan 2024 10:40