BORIS KOVAČEV/Cropix
LIGA PRVAKA 2023./24.

Dinamo na europskom startu izbjegao dvoboje s prvakom Turske, Šerifom, Ferencvarosom, Moldeom...

Ferencvaros je za hrvatskog prvaka bio koban 2020. godine u 3. kolu kvalifikacija
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 07:30

Još je jedna trofejna sezona iza Zagrepčana, nova titula s potpisima trenera Ante Čačića i Igora Bišćana omogućila je Dinamu da ovog ljeta ponovno proba ući u skupinu Lige prvaka i s ogromnom zaradom od tog mogućeg uspjeha, s 15,64 milijuna eura koliko dobije svaka od 32 momčadi koja se plasira u skupine LP, obogati svoju klupsku blagajnu i kupi financijski mir.

Za to će prvak Hrvatske opet morati proći tri prepreke, kao što je to učinio i u još uvijek aktualnoj sezoni. Padali su redom Škupi, Ludogorec i Bodo/Glimt, pa su Modri i osmi put ušli u najuglednije nogometno društvo Starog kontinenta. S koeficijentom 55.000, koji Dinamo čini 29. najboljim europskim klubom, razloga za brigu nema. U svim kvalifikacijskim kolima Lige prvaka u kojima će zaigrati, drugom sigurno, ako prođe i u trećem i u play-offu, Modri će biti nositelji.

Prvi sljedeći europski ždrijeb u kojem će biti kuglica s papirićem na kojem piše GNK Dinamo (CRO) održat će se 21. lipnja, a najvjerojatnije Modri neće odmah saznati s kim igraju, već će im suparnik biti netko od 16 pobjednika parova prvog kvalifikacijskog kola, koje je na rasporedu 11./12. i 18./19. srpnja. Dinamo će prvi put u europsku akciju 25./26. srpnja i 1./2. kolovoza, to su termini 2. kola kvalifikacija za LP. Ostane li na tom putu prvaka, Dinamo će 8./9. i 15. kolovoza igrati 3. pretkolo, dok je za 22./23. i 29./30. kolovoza planiran play-off. Nadaju se u Maksimiru da će potom 31. kolovoza biti u ždrijebu elitnog europskog natjecanja, te da će 19. ili 20. rujna odigrati prvo kolo u skupini LP.

Popis nije finiširan

Dinamo trenutačno zna nekoliko europskih klubova, koji mu sigurno neće biti suparnici u 2. kvalifikacijskom kolu. Nisu još sva prvenstva završena, tako da popis mogućih suparnika samim time nije finiširan, ali neki klubovi koji su osigurali naslove prvaka u svojim državama već znaju kakav će status imati u kvalifikacijama. Tako, primjerice, Dinamo zna da mu u 2. kvalifikacijskom kolu suparnik neće biti norveški prvak Molde, koji se uključuje u toj fazi natjecanja i s koeficijentom 24.000 sigurno će biti nositelj.

Nije loša vijest ni da Dinamo neće otvoriti Europu dvobojem s mađarskim prvakom Ferencvarosom, koji je za Zagrepčane bio koban 2020. godine u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Najdominantnija mađarska momčad, s bivšim ruskim izbornikom Stanislavom Čerčesovim na klupi, uvijek ima velike ambicije, a i solidan kadar. Nositelj će u 2. kvalifikacijskom kolu biti i bolji iz dvoboja u kojima će favoriti, prema koeficijentu, biti i Karabah, uvjerljivi prvak Azerbajdžana, kao i Slovan Bratislava, najbolja slovačka nogometna momčad, pa perjanice moldavskog i bjeloruskog nogometa Šerif i BATE Borisov. Bude li prvak Danske, s Dinamom sigurno u 2. kolu kvalifikacija neće moći igrati FC Kopenhagen, kao ni budući prvak Turske, Galatasaray ili Fenerbahče.

AEK čeka u 3. pretkolu

Dinamu ni u jednom kolu kvalifikacija suparnici sigurno neće biti prvak Švicarske, sastav Young Boysa, te vodeće momčadi ukrajinskog i danskog prvenstva, Šahtar Donjeck i FC Kopenhagen. Ako taj dvojac prema očekivanjima potvrdi titule u svojim državama i svi se zajedno probiju do play-offa, Šahtar, Dinamo, YB i FCK bit će nositelji play-offu. Prvi na listi čekanja u slučaju da netko od tih klubova ne uspije su prvak Turske i Ferencvaros. Kao velika opasnost u 3. pretkolu čini se atenski AEK, a u play-offu prvak Belgije, netko iz trojca Antwerp, Union Saint-Gilloise, Genk. U belgijskoj Ligi za prvaka ostala su još dva kola, a sve tri momčadi nadaju se da će prve proći ciljnom ravninom.

Strše Poljaci i Rumunji

U redu, ne treba brzati, to su tek kasnije faze kvalifikacija, a tko Dinamu prijeti na njihovom startu? Osam nenositelja u 2. pretkolu već se zna, bit ćeto Maccabi Haifa, Žalgiris Vilnius, HJK Helsinki, Flora Tallinn, Shamrock Rovers, The New Saints, Olimpija Ljubljana i Zrinjski Mostar. To je, dakle, osam potencijalnih Dinamovih suparnika, no oni moraju igrati i 1. pretkolo Lige prvaka u kojem će biti nositelji, tako da mogu i ispasti, a na njihovo mjesto uskočiti po koeficijentu slabije rangirane momčadi, među kojima kao bodlje strše poljski Rakow i rumunjski Farul.

Otvorena su još dva nositeljska mjesta u 2. pretkolu LP. Njih će, budu li prvaci Bugarske i Danske, preuzeti Ludogorec i FC Kopenhagen, pa će potencijalni suparnici Dinama biti i Sparta Prag i Astana.

Pretekne li CSKA Sofija društvo iz Razgrada u završnici prvenstva, a FC Kopenhagen izgubi utrku s Nordsjaellandom ili Viborgom, prvaci Bugarske i Danske u 2. pretkolu neće biti nositelji. Sparta Prag i prvak Danske direktno idu u drugo kolo kvalifikacija, dok Astana i prvak Bugarske moraju prvo proći prvo.

Uglavnom, put definitivno neće biti lagan, ali bude li Dinamo na razini koja se od njega očekuje kao trenutačno 29. kluba na europskoj ljestvici UEFA-e, njegov deveti ulazak u skupine Lige prvaka bit će ostvariva misija.

Najteži mogući suparnici Dinama za ulazak u Ligu prvaka

- AEK Atena (matematički već potvrđen prvak Grčke)

- Sparta Prag (matematički već potvrđen prvak Češke)

- prvak Belgije (Antwerp, Union Saint-Gilloise ili Genk)

- prvak Turske (vjerojatno Galatasaray, u igri je s malim šansama i Fenerbahče)

- Dnjipro-1 (ako bude prvak Ukrajine, bori se za naslov sa Šahtarom)

- prvak Danske ako to ne bude vodeći FC Kopenhagen (naslovu su nadaju i Nordsjaelland i Viborg)

Ostali potencijalni suparnici Dinama u kvalifikacijama

Molde, Ferencvaros, Karabah, Slovan Bratislava, BATE Borisov, Astana, Maccabi Haifa, Žalgiris, HJK Helsinki, Flora, Shamrock Rovers, TNS, Olimpija Ljubljana, Zrinjski, Lincoln, KI, Dinamo Tbilisi, Rakow, Häcken, Valmiera, Larne, Hamrun Spartans, Swift Hesperange, Struga, Breidablik, Tre Penne, Atletic Club d‘Escaldes, prvak Bugarske (Ludogorec ili CSKA Sofija), Aris Limassol, Farul, Šerif, Ballkani, prvak Armenije (Urartu, Pjunik ili Ararat), prvak Albanije (Tirana ili Partizani Tirana), prvak Crne Gore (Budućnost ili Sutjeska)

2. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka

NOSITELJI

Dinamo Zagreb 55.000

Fenerbahče/Galatasaray 30.000/31.500

Ferencvaros 27.000

Karabah 25.000

Slovan Bratislava 24.500

Molde 24.000

Šerif Tiraspol 19.500

BATE Borisov 15.000

NENOSITELJI (pobjednici parova 1. pretkola u kojem su ovi klubovi nositelji)

Maccabi Haifa 13.000

Žalgiris Vilnius 11.000

HJK Helsinki 11.000

Flora Tallinn 10.500

Shamrock Rovers 9.000

The New Saints 9.000

Olimpija Ljubljana 9.000

Zrinjski Mostar 8.500

NERIJEŠEN STATUS

FC Kopenhagen/Nordsjaelland/Viborg 40.500/5.565/5.565

Ludogorec/CSKA Sofija 21.000/13.000

Sparta Prag 14.000

Astana 14.000

Linker
16. travanj 2024 13:26