Sergej Jakirović i Arijan Ademi

 Cropix
ZNA SE ŠTO JE VAŽNIJE

Dinamo neće gledati ‘kineske bonuse‘. Jakirovićev potez s Ademijem otkrio prioritete Modrih

Modri su u veznoj liniji dobro pokriveni pa je Jakirovićev izbor i logičan s obzirom na roster
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. veljača 2024. 14:11

Prije otprilike tri tjedna smo o tome pisali i predviđali da će se dogoditi. Tako se i dogodilo, trener Sergej Jakirović nije prijavio kapetana Arijana Ademija za proljetni dio euro-natjecanja u Konferencijskoj ligi. Na tzv. A listu mogao je prijaviti samo tri igrača, a to su po njegovoj odluci bili Takuya Ogiwara, Kevine Theophile i Arber Hoxha. Uz njih na listu će i Moreno Živković, koji još ima pravo, kao mlad igrač stasao u klubu, biti na tzv. B listi. Pravilo UEFA-e o prijavi trojice igrača koji nisu igrali u prvom dijelu sezone je jasno, tako da nema zamjena za one koji više nisu u Maksimiru (Ljubičić, Menalo, Marin), ozlijeđene (Šutalo, Emreli, Moharrami) ili onoga koji ne trenira s momčadi (Drmić).

Izostavljanje kapetana s euro liste je zorni pokazatelj da je Dinamo sve bacio na HNL, na obranu naslova prvaka. Naravno da će plavi dečki probati preskočiti Betis, nastaviti natjecanja u Konferencijskoj ligi, ali to definitivno nije prioritet. Pitanje jest i koliko bi Modrima ‘smetale‘ eventualne daljnje utakmice u trećem razredu starokontinentalnog loptanja, zgusnutiji raspored vjerojatno im ne bi odgovarao u ovoj žestokoj trci za obranom šampionskog žezla. Ademi je zbog svog iskustva i liderskog stava važan Dinamu, tako da ga Jakirović želi sačuvati za prvenstvene okršaje, dati mu mogućnost da se predahne između okršaja u HNL-u.

image

Bruno Petković i Arijan Ademi

GORAN MEHKEK Cropix

Nadalje, Modri su u veznoj liniji dobro pokriveni, pa je Jakirovićev izbor i logičan s obzirom na roster momčadi s kojim raspolože. Ogiwara je lijevi bek, Hoxha je lijevo krilo, Theophile je stoper. Te su pozicije ipak deficitarne. Konačno, Ademijeva minutaža jasno je raspoređena i dogovorena s njim po dolasku u Dinamo, a razlog su - dodatni bonusi. Naime, kineski klub Beijing bio je nezgodan u pregovorima, Kinezi su stalno nešto mijenjali u ugovoru s Dinamom.

Jedna od stavki jest upravo taj bonus, svota koju će Modri platiti Kinezima ako Ademi odigra određen broj utakmica tijekom sezone. Dogovoreno je kod njegovog dolaska da će Dinamo morati isplatiti bonuse ako Ademi odigra do kraja sezone 15 utakmica više od 35 minuta! Do sada ih je odigrao sedam (Istra 1961, Gorica, Lokomotiva, Rijeka, Hajduk, Lokomotiva, Istra 1961). Ostaje mu dakle ostaje mu još - sedam. Ona eventualna osma donijela bi Kinezima bonuse koji bi bili veći od transfera, jer su ga Kinezi u Dinamo pustili za 300 tisuća eura.

Zato je logično da se Ademi i zbog toga čuva za HNL. Ipak, u toj toliko dramatičnoj trci za naslovom prvaka, vjerojatno se neće gledati ti ‘kineski bonusi‘, jer titula je mnogo važnija od njih. Pa je za očekivati da će na koncu kapetan premašiti tih 15 dogovorenih utakmica više od 35 minuta. Jer neosvajanje naslova prvaka bi donijelo mnogo težu financijsku štetu od isplaćivanja bonusa Kinezima. A da ne kažemo da bi vjerojatno dovelo do tektonskih poremećaja u vrhu kluba, bez obzira na izbore koji će se uskoro održati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 22:16