VLADO KOS/Cropix
OFENZIVAC U CRNOJ RUPI

Dinamo neće uložiti milijune ako Vidović ne proradi. Jakirović bi mogao tražiti drugo rješenje

Krilni igrač Modrih u zadnjih osam nastupa nije ostvarilo nikakav učinak
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. studeni 2023. 23:05

Si ga videl? Pogledaj ga, k‘o Suzuki! Takav je nama trebal… Brzo su dva lokalna gledatelja, u novinarskoj loži varaždinskog stadiona, najopasnijeg pojedinca Modrih u baroknom gradu, Takura Kaneka, prekrstila u nadimak po japanskom proizvođaču automobila. Iako 26-godišnji Japanac još uvijek ima poteškoća s komunikacijom, u kojoj mu pomaže i prevoditelj, nogometaš iz "Zemlje izlazećeg sunca" brzo je pohvatao nogometni jezik, tečno progovorivši vokabularom prodornosti, okomitosti i brzine, onoga što je, u konačnici, i srž napadačkog nogometa.

Dok je Dinamovo desno krilo, lako moguće, rezerviralo mjesto na poziciji desnog krila i u nadolazećim izazovima, naročito ako se u sumu doda i ruho heroja iz utakmice protiv Lokomotive, lijeva strana ofenzivne linije Modrih još je jednom odigrala sramežljiv susret. U prve tri utakmice maksimirskog mandata, Gabriel Vidović publici se predstavio s dva pogotka i dvije asistencije. Uslijed bajkovitog otvaranja, s puno bljeskova i upečatljivih poteza, brzo se konstatiralo kako je hrvatski prvak "preko noći" pronašao zamjenu za Luku Ivanušeca.

Međutim, od tog trenutka, odnosno, u posljednjih osam utakmica, 19-godišnjak u rubrikama "pogoci i asistencije" ima - nulu.

image

Gabriel Vidović

VLADO KOS/Cropix

Iako nam je Sergej Jakirović ponudio diplomatski odgovor, nakon što smo ga na presici u Varaždinu zamolili za komentar o Vidovićevoj formi, rekavši kako "nije samo on u problemu, nego cijela ofenzivna linija malo zabija", izvjesno je kako ni on nije u potpunosti zadovoljan nastupima mladog hrvatskog reprezentativca, s obzirom na to da ga nerijetko vadi iz igre. Što zbog pojedinih poteza, što zbog pada energije u drugom poluvremenu. Uz predstavu u Varaždinu, nitko ne bi treneru prigovorio da je ponovio tu formulu i nakon prvih 45 minuta. Pogotovo ako se uzme u obzir da se iz Vidovićeve i Sučićeve pogreške rodila mogućnost za varaždinsku kontru, preko koje je domaćin i poveo.

Četiri milijuna eura za otkup

No u obzir treba uzeti i činjenicu kako je igraču Bayerna, koji je u Dinamu na posudbi, prirodno stanište - "desetka". Po dolasku u Maksimir, u intervjuu za klupsku stranicu, i sam je izjavio kako "najviše voli igrati prednjeg veznog". Ipak, teško će Vidović s tog mjesta izgurati Martina Baturinu, novopečenog reprezentativca, koji je najveći Dinamov projekt, a koji je pak, u nuždi, u par navrata zaigrao i na lijevom krilu.

Nadalje, i Vidovićevi prethodnici na poziciji lijevog krila stavili su dodatan teret, veća očekivanja i visoku letvicu. Primjerice, zadnje tri pobjede Dinama u Varaždinu odlučili su upravo ti igrači. U sva tri navrata s debelim potpisom na trijumf. Ivanušec je zabio dva pogotka u slavlju u veljači ove godine (3-1), dok je Mislav Oršić bio glavni čovjek Zagrepčana u pobjedi 5-0 u ožujku 2021., s dva pogotka i dvije asistencije, kao i na putu do punog plijena u listopadu 2020. (2-1), kada je zabio dva gola.

image

Mislav Oršić u Varaždinu

ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

S obzirom na to da bi Dinamo, ako želi Vidovića otkupiti od Bavaraca idućeg ljeta, trebao njemačkom prvaku isplatiti četiri milijuna eura, a u tu računicu nadodamo oporavak Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende na proljeće, teško je očekivati da će u Maksimiru ponovno izbrojati milijune, ako se Vidović ponovno ne "upali" i ponudi obrise onog igrača iz prvih susreta u modrom dresu. Naročito ako se uzme i u obzir da posljednja akvizicija od četiri milijuna eura, Boško Šutalo, ujedno i druga najveća Dinamova kupovina u povijesti, zasad nije opravdala uložen novac.

Zaključno, s obzirom na to da Kaneko drži "pole position" na desnom krilu, a Baturina na mjestu ofenzivnog veznog, nije isključeno da Jakirović na lijevo krilo instalira Darija Špikića, kojemu je ta pozicija i prirodnija, s obzirom na jaču, desnu nogu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:25